Ελασσόνα

Όλυμπος: Άνοιξε το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός»

Ως ένα εμβληματικό brand που ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε ώστε να γίνει η «σημαία» της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, χαρακτήρισε τον Όλυμπο η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Πιερία.

Η επίσημη έναρξη για το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 2.060 μ. στον Όλυμπο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Μαΐου και όπως δήλωσε στο GRTimes.gr η υπεύθυνη λειτουργίας του καταφυγίου Μαρία Ζολώτα, «αρκετοί ήταν εκείνοι, που άλλαξαν τον προγραμματισμό των διακοπών τους, για να ανέβουν πρώτη μέρα λειτουργίας μας στον Όλυμπο».

Τουλάχιστον 30 ορειβάτες ανέβηκαν την πρώτη μέρα λειτουργίας του καταφυγίου, προερχόμενοι από όλον τον κόσμο. «Είχαμε κόσμο από Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Τσεχία, ΗΠΑ, Καναδά, Ελβετία, Νότια Αφρική και μία Ελληνίδα» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Ζολώτα.

 

Όλυμπος, καταφυγιο Ολυμπος

 

Σ’ ότι αφορά τη δεύτερη μέρα, Σάββατο 13 Μαΐου, ανέβηκαν περί τα 40 άτομα εκ των οποίων οι περισσότεροι ορειβάτες ήταν Έλληνες. «Είναι νωρίς ακόμα, η ανάβαση στον Μύτικα είναι δύσκολη, έχει χιόνι στην κορυφή και χρειάζεται εξοπλισμός, ωστόσο, είμαστε καλύτερα σε επισκεψιμότητα σε σχέση με άλλες χρονιές, όπου τις πρώτες μέρες είχαμε 5-10 άτομα» επισημαίνει η υπεύθυνη λειτουργίας του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός».

Την Παρασκευή 12/5 είχε 6 βαθμούς, ενώ την Κυριακή 14/5, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, η θερμοκρασία είχε ανέβει στους 11 βαθμούς, με κάποιες διακυμάνσεις, ήλιο, βροχή και αέρα.

Θετικά τα μηνύματα για τη σεζόν

Η σεζόν για τα καταφύγια στον Όλυμπο ‘άνοιξε’ όπως αναφέραμε στις 12 Μαΐου, με πρώτο το «Σπήλιος Αγαπητός», και έως το τέλος του μήνα θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα, «Πετρόστρουγκα» (20/5), «Χρήστος Κάκαλος» (25/5), «Γιώσος Αποστολίδης» (τέλος Μαΐου). Η σεζόν ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου ενώ κάποια καταφύγια, σε ειδικές περιπτώσεις, ανοίγουν και κατά τη διάρκεια του έτους, πάντα κατόπιν συνεννόησης με τους διαχειριστές τους.

Πέρυσι, το «Σπήλιος Αγαπητός» υποδέχθηκε περί τους 12.000 ορειβάτες, «ήταν νούμερα προ covid εποχής» δηλώνει η κα. Ζολώτα, όταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας η επισκεψιμότητα με τους περιορισμούς είχε πέσει στο ήμισυ. Η δε πρώτη χρονιά εν μέσω covid «ήταν καταστροφική, όχι μόνο για εμάς, για όλους» υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς από το GRTimes.gr σχετικά με την πορεία της φετινής σεζόν, η κα. Ζολώτα επισημαίνει ότι τα μηνύματα είναι θετικά. «Αν κρίνω από τα e-mail που δέχομαι, θα έχουμε μια πολύ καλή σεζόν» δηλώνει επισημαίνοντας ωστόσο ότι όσοι ενδιαφέρονται να ανέβουν θα πρέπει να κάνουν κράτηση.

Βασικός παράγοντας ο… καιρός

Το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (ή «Καταφύγιο Α») το οποίο ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης βρίσκεται σε υψόμετρο 2.060 μ., στη θέση «Μπαλκόνι» (ή «Εξώστης») του Ολύμπου και είναι χωρητικότητας 103 ατόμων.

Εκτός από τις απαραίτητες κρατήσεις που θα πρέπει να γίνονται, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει «να ενημερώνονται και για τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες» αναφέρει η κα. Ζολώτα λέγοντας ότι ειδικά αυτήν την εποχή επικρατεί αστάθεια. «Βασικός παράγοντας είναι ο καιρός, δεν είμαστε… παραλία που θα πας με το αυτοκίνητο» δηλώνει εξηγώντας ότι πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο για ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» διαθέτει και εστιατόριο ενώ σήμα στα κινητά «πιάνει» μόνο η Cosmote. Οι τιμές, έχουν παραμείνει οι ίδιες με πέρυσι, και ανά διανυκτέρευση είναι στα 18 ευρώ/άτομο για μη μέλη και στα 13 ευρώ για μέλη Ορειβατικών Συλλόγων (τηλ. 23520 81800, 6973 210687, www.mountolympus.gr).

 

Ολυμπος, καταφυγιο Ολυμπος

 

Ο Όλυμπος

Στην κατοικία των Δώδεκα Θεών υπάρχουν 55 κορυφές οι οποίες υψώνονται από τα 2.000 μ. έως τα 2.918,8 μ. Οι τρεις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου είναι ο Μύτικας (ή Πάνθεον) με υψόμετρο 2.918,8 μ., το Στεφάνι (2.912,3 μ.) και το Σκολιό (2.911 μ.), οι οποίες στέκουν στα ψηλότερα σημεία της μεγαλύτερης βαραθρώδους κοιλότητας του βουνού, γνωστής ως «Μεγάλα Καζάνια».

Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου ιδρύθηκε το 1938, από το 2002 αρμόδιος για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξή του είναι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με περιοχή ευθύνης περίπου 225 τ.χ. Οι κορυφές σχηματίζουν ένα πέταλο που περικλείει το Οροπέδιο των Μουσών, τη χαράδρα του Μαυρόλογγου και το φαράγγι του Ενιπέα.

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου βρίσκεται στο Λιτόχωρο και εκεί ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει μια “εικονική ανάβαση” η οποία ολοκληρώνεται σε επτά θεματικές ενότητες καθώς και να πληροφορηθεί για το μυθικό βουνό (τηλ. 23520 83000).

GRTimes.gr

Previous ArticleNext Article