Λάρισα

Όλα τα μυστικά των νέων λογαριασμών ρεύματος

Από την αρχή του χρόνου είχαμε πρεμιέρα στα πολύχρωμα τιμολόγια του ρεύματος και όπως αναμενόταν το καταναλωτικό κοινό είναι πιο μπερδεμένο από ποτέ. Παρ’ όλες τις προσπάθειες που έγιναν από τους ειδικούς της αγοράς να εξηγήσουν για το τι θα γίνει σε συνδυασμό με το κρυφτούλι που έπαιξαν οι εταιρείες ενέργειας ως προς την ανακοίνωση των νέων τιμών, το κοινό τις περισσότερες φόρες απλά μπερδεύτηκε περισσότερο.

Όπως αναμενόταν το πράσινο τιμολόγιο είναι το τιμολόγιο που κατέληξαν οι περισσότεροι καταναλωτές στην επιλογή τους. Οι περισσότεροι δεν είχαν επιλογή γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα ή σε φυσικά καταστήματα της εταιρείας όπου ανήκουν. Το πράσινο τιμολόγιο είναι το τιμολόγιο που τελικά μετέπεσαν όλοι οι καταναλωτές εκτός και αν επέλεξαν να συμπληρώσουν το αίτημα αντίρρησης που τούς είχε σταλεί από τον πάροχο τους. Θεωρώ ότι το πράσινο τιμολόγιο, το όποιο είναι ημι-κυμαινόμενο αλλά ημι-σταθερό είναι μια συντηρητική λύση που δίνει το δικαίωμα να γίνει αλλαγή στο επόμενο διάστημα. Η τιμή του έχει ξεκινήσει πιο φτηνά από ότι ήταν η αρχική εκτίμηση και σε αυτό συνετέλεσαν οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το Δεκέμβριο αλλά και η πτώση τιμής του αερίου που επηρεάζει τις τιμές.

Αυτό που πρέπει να μας ευχαριστεί σαν καταναλωτές είναι ότι τον τελευταίο μήνα είδαμε μια μεγάλη “μάχη” τιμών μεταξύ των εταιρειών ενέργειας για το τι τιμές θα δώσουν στα τιμολόγια τους. Η ΔΕΗ έριξε το γάντι για χαμηλή τιμή κιλοβατώρας στο μπλε (= σταθερό) τιμολόγιο με μια τιμή που δεν την λες και φτηνή αλλά είναι αρκετά καλή για την περσινή χρονιά, και οι υπόλοιπες εταιρείες απλά το σήκωσαν και έδωσαν αρκετά καλύτερη τιμή. Oπως ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με μήνυμα από το Tik Tok!, υπάρχει διαφάνεια στη σύγκριση των τιμών και οι προμηθευτές «υποχρεώθηκαν» να δώσουν χαμηλότερες τιμές για να μπορέσουν να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.

Επίσης είδαμε εταιρείες να ανακοινώνουν τιμή για τον Ιανουάριο πριν από την 31η Δεκεμβρίου, με την σημείωση «αναμενόμενη τιμή» κάτι που δεν επιτρέπεται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Πιθανότατα, θα δούμε τις εταιρείες να προσφέρουν και επιπλέον “δώρα” προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.

Η τιμή του μπλε είναι αρκετά χαμηλή και οι τιμές του πράσινου αλλά και του κίτρινου δείχνουν ότι θα συγκρατηθούν λίγο πιο χαμηλά από 0,14€. Το παραπάνω κάνει την επιλογή μας πιο δύσκολη. Η μόνη λάθος επιλογή τιμολόγιου μπορεί να είναι η επιλογή του πορτοκαλί τιμολόγιου που μπορεί να βάλει τον καταναλωτή σε περιπέτειες από την στιγμή που μπορεί να χρεώσει πολύ υψηλές ώρες κατανάλωσης που χρησιμοποιείς το ρεύμα.  Το ότι μπορεί να έχουμε ένα έξυπνο μετρητή δεν σημαίνει ότι είναι και το σωστό ώστε να διαλέξουμε το πορτοκαλί δυναμικό τιμολόγιο. Εκτός και αν είμαστε τόσο οργανωμένοι ώστε να βλέπουμε τις τρέχουσες τιμές του ρεύματος, να κρατάμε στατιστικά και να έχουμε κατανάλωση στο σπίτι μας όταν η τιμή της kwh είναι σε χαμηλές τιμές. Ταυτόχρονα να είμαστε το ίδιο συγκρατημένοι ώστε όταν η τιμή της kwh είναι υψηλή να μην ανοίγουμε ούτε την τηλεόραση!

Τι πρέπει να κοιτάξει ο καταναλωτής; Που μπορεί να κρύβονται οι παγίδες

– Αν υπάρχει όριο κατανάλωσης για την τιμή. Υπάρχουν εταιρείες που δίνουν μεγαλύτερη τιμή άνω των 500 kwh

– Τα όρια του μηχανισμού διακύμανσης (ρήτρα αναπροσαρμογής). Αυτό το μήνα δεν θα το δούμε (γιατί είναι η πρώτη φόρα) αλλά οι εταιρείες που έχουν θέσει την ρήτρα τους  χαμηλά σε επίπεδα κάτω των 70 ευρώ  είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χρεώσουν πολύ περισσότερο τους επόμενους μήνες γιατί η τιμή του ρεύματος κινείται 100€ ανά MWh

– Να προσέξει τις εκπτώσεις των συνδυαστικών προσφορών που είχε – αν είχε- μέχρι τώρα, πχ συνδυαστικές εκπτώσεις ρεύμα – αέριο, αν συνεχίζει να την έχει ή αν το υποστηρίζει το τιμολόγιο του.

– Το ποσοστό έκπτωσης συνέπειας και φυσικά σε ποιο λογαριασμό θα μπαίνει η έκπτωση.

– Ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα επιλογής και το δικαίωμα μετακίνησης από εταιρεία σε εταιρεία και από πρόγραμμα σε πρόγραμμα σε όλες τις κατηγορίες εκτός από αυτούς που προλάβανε να υπογράψουν το μπλε – σταθερό τιμολόγιο

– Τα χαρακτηριστικά του κάθε νοικοκυριού είναι διαφορετικά από οικογένεια σε οικογένεια. Ο καταναλωτής πρέπει να επιλέξει το τιμολόγιο του βάσει και του τρόπου που κάνει τις πληρωμές (αν είναι εμπρόθεσμoς ή πληρώνει με μικρή καθυστέρηση).

Τι τιμολόγιο θα επιλέξουμε; (ενδεικτικά θα αναφέρουμε τις 3 καλύτερες τιμές από όλες τις εταιρείες χωρίς να είναι σύσταση προς το καταναλωτικό κοινό)

–  Ο καταναλωτής που δεν θέλει να ρισκάρει –  και σε μια αύξηση της τιμής του ρεύματος να πληρώσει τα διπλάσια- θα επιλέξει το μπλε – σταθερό τιμολόγιο. Εν γνώσει του θα πληρώσει κάτι περισσότερο από την τρέχουσα τιμή αλλά θα μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του πολύ πιο εύκολο. Μειονέκτημα είναι ότι υπάρχει δέσμευση να αλλάξει τιμολόγιο και εταιρεία για ένα χρόνο (μπορεί να αλλάξει αλλά με ποινή).

Για την σύγκριση δεν βλέπουμε μόνο την τιμή αλλά και το μηνιαίο πάγιο της εταιρείας.

Protergia  με 0.165 και 3,50 ευρώ πάγιο

Ήρων – με 0,165 και 7,50 ευρώ πάγιο

Elpedison με 0,169 και 3 ευρώ πάγιο

– Ο καταναλωτής που έχει μεγάλες καταναλώσεις άρα έχει ‘εκπαιδευτεί’ τα τελευταία χρόνια να βλέπει τις καταναλώσεις του και την τιμή της kwh είναι ο πελάτης του κίτρινου – κυμαινόμενου τιμολόγιου. Μεγάλη προσοχή στα όρια διακύμανσης του μηχανισμού διακύμανσης της κάθε εταιρείας, γιατί οι περισσότερες εταιρείες τιμολογούν απολογιστικά ( δηλαδή μετά από 1 μήνα). Δεν επιλέγουμε το κίτρινο με την αρχική τιμή αλλά και με το πότε θα ξεκινήσει η εταιρεία να χρεώνει ρήτρα αναπροσαρμογής. Το κίτρινο θα είναι το τιμολόγιο που θα δοθεί η μάχη των παρόχων για προσέλκυση πελατείας.

Εδώ οι περισσότερες εταιρείες δεν αναφέρουν την τελική τιμή (λείπει το κομμάτι της ρήτρας αναπροσαρμογής)

ΔΕΗ – Αρχική τιμή 0,16 με 5 ευρώ πάγιο και τιμή συνέπειας 0,124 με 5 ευρώ πάγιο

Protergia – 0.154 με 5 ευρώ πάγιο και τιμή συνέπειας 0,134 με ευρώ πάγιο

Η NRG έχει ανακοινώσει 0,099 και 2,5 ευρώ πάγιο + ρήτρα, ο Ηρων 0,0825 και 5,5 ευρώ πάγιο + ρήτρα  και το Φυσικό Αέριο 0,099 με 5 ευρώ πάγιο + ρήτρα.

– Ο καταναλωτής που δεν έχει το χρόνο, που δεν θέλει να ασχοληθεί συνειδητά θα παραμείνει στο πράσινο, που δεν είναι σταθερό, δεν είναι κυμαινόμενο, είναι το ενδιάμεσο αν θέλεις. Η προσοχή μας εδώ πρέπει να δοθεί στο κατά πόσο θα είμαστε συνεπείς στις πληρωμές μας. Αν δεν είμαστε, καλό θα είναι να αλλάξουμε χρώμα.

ΔΕΗ –αρχική τιμή 0,168/ τιμή συνέπειας 0,136 και 5 ευρώ πάγιο

Και στην συνέχεια είναι πολύ κοντά οι περισσότερες  εταιρείες  με 0,14 και 4/5 ευρώ πάγιο

Από τις τιμές που παραθέσαμε βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι καταναλωτές θα πληρώσουν χαμηλότερα από ότι πλήρωσαν τους τελευταίους 2 μήνες αν πούμε ότι το μέσο όρο που πλήρωνε ο καταναλωτής είναι στο 0,18 ανά Kwh. Αυτοί που θα τους φανεί ο λογαριασμός τους σίγουρα αυξημένος είναι οι πελάτες που άλλαξαν το πρόγραμμα τους το τελευταίο τετράμηνο και πλήρωναν λιγότερο από 0,10 την kwh. Η εκτίμηση που είχαμε κάνει τον Αύγουστο του 2023 είναι σωστή, οι τιμές του ρεύματος με τον ανταγωνισμό που έχει δημιουργηθεί κινούνται  πιο χαμηλά από πέρυσι και αναμένουμε καλύτερες ημέρες! Δεν υπάρχει το τέλειο τιμολόγιο γιατί όλα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, το ζήτημα είναι τι ταιριάζει στο καθένα.

Σημαντική Σημείωση: οι τιμές που έχουν αναρτηθεί είναι από την σελίδα σύγκρισης και ενημέρωσης τιμών της ΡΑΑΕΥ

*Ο κ. Χρήστος Τσαμαδιάς είναι Ενεργειακός Αναλυτής και Σύμβουλος Ενέργειας 

Previous ArticleNext Article