Ελασσόνα

Οι σεισμοί, το κράτος και το… παράδειγμα της Ελασσόνας με τα φονικά 6,3 Ρίχτερ

“Λίγοι μείναμε πίσω, όλα σχεδόν τα σπίτια έχουν πέσει ή είναι έτοιμα. Δεν τολμούμε ούτε τα τρόφιμα  να πάρουμε από την κατάψυξη  γιατί τρέμει η σκεπή, σιγά σιγά χαλάνε κι αυτά. Αν δεν είχα τα ζωντανά θα ‘χα φύγει κι εγώ”.

Το στίγμα της ημέρας Της Αντωνίας Κουτσάκη

Η συγγενιά μας  που βρέθηκε στα τόσα  χρόνια της ζωής της  στο επίκεντρο του σεισμού μεταφέρει από την άλλη πλευρά του σύρματος”      εικόνες από ένα χωριό που φαντάζει.

“Μόνο τ’ αυτοκίνητο της αστυνομίας περνάει πού και πού“ λέει κι η φωνή της σπάει.

Όχι ότι στο χωριό της  πριν η νεολαία είχε πιάσει στασίδι,  αλλά υπήρχε μια κάποια  ζωή,  παιδιά κι εγγόνια που έρχονταν” το μικρό καφενειο που  συγκέντρωνε ανθρώπους κι από τα γύρω χωριά.

Ένα χωριό  από τα πολλά της περιοχής του όπου απόμειναν κυρίως  μερικές γέρικες σκιές με το σθένος των ανθρώπων που πέρασαν πολλά στη ζωή τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι άξιοι άνθρωποι και θα αναστήσουν την περιοχή τους όσο πιο σύντομα τους επιτρέψουν οι συνθήκες. Η ζωή θα βρεί τον δρόμο της και θ’ ανθίσει ξανά. Αλλά συν Αθήνά και χείρα κίνει.

Κι επειδή το χέρι αυτό  είναι του κράτους έχω  σοβαρές αμφιβολίες για το τι θα γίνει όταν το θέμα δεν απασχολεί πλέον την επικαιρότητα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελάσσόνας με τον φονικό  σεισμό  των  6,3 Ρίχτερ στις 3 Μαρτίου.

Όπως διαβάζω σε πρόσφτατα δημοσιεύματα  πλήθος οικογενειών όχι μόνο εξακολουθούν να μένουν για πάνω από ένα χρόνο σε κοντέινερ,   αλλά πλέον αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα διαβίωσης χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών και οι όποιες διαδικασίες προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς.

Όπως καταγγέλλουν στο ρεπορτάζ που δημοσιεύει το larissanet  στις 21 Σεπτεμβρίου ακόμα και σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό ούτε για να πιούν,   ούτε για να μαγειρέψουν αφού η μεταφορά του δεν γίνεται από σωλήνες ύδρευσης αλλά άρδευσης.

Τα κοντέινερς στα οποία διαμένουν μετά τον καταστροφικό σεισμό ακόμα και σήμερα δεν έχουν εξοπλιστεί πλήρως καθώς δεν έχουν κουζίνες και θερμαντικά σώματα. Ορισμένα, μάλιστα, δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά με αποτέλεσμα να γέρνουν.

Όπως καταγγέλλουν, επίσης, δεν έχει δοθεί το επίδομα των 600 ευρώ σε όλους τους κατοίκους.

Πηγή: patris.gr

Previous ArticleNext Article