Ελασσόνα

Οι οικοδόμοι της Ελασσόνας συμμετέχουν στην απεργία την ερχόμενη Τετάρτη 8 Νοεμβρίου

Σε ανακοίνωση του το απεργία το Σωματείο Οικοδόμων Επαρχία Ελασσόνας απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας την Τέταρτη 8 Νοέμβρη στις 11.00 π.μ στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου στην Λάρισα, αναφέροντας τα εξής:

“Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις κατασκευές και τα συναφή επαγγέλματα την Τετάρτη 8 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Διεκδικούμε:

• Αναγνώριση και διανομή των “υπέρ αγνώστων” ενσήμων.

• Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

• Κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

• Έκτακτο επίδομα για τους πλημμυροπαθείς συναδέλφους της Θεσσαλίας.

Συνάδελφοι, όλοι γνωρίζουμε πως παρότι η δουλειά στον κλάδο μας έχει αυξηθεί κατακόρυφα, τα προβλήματα μας οξύνονται, το μεροκάματό μας εξανεμίζεται από την μεγάλη ακρίβεια.

Χιλιάδες εργαζόμενοι δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα ένσημα που χάθηκαν την περίοδο της μεγάλης ανεργίας στον κλάδο με αποτέλεσμα να βρίσκονται «στην κόψη του ξυραφιού» για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά και όσοι τελικά καταφέρουν να πάρουν σύνταξη, αυτή δεν θα ξεπερνά τα κατώτερα όρια, λόγω των κενών ασφάλισης.

Επίσης, το πρόβλημα της κλοπής των ενσήμων μας είναι ένα τεράστιο θέμα που μέχρι τώρα καμιά κυβέρνηση, κανένας ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΦΚΑ δεν έχουν δώσει λύση.

Οι συνθήκες δουλειάς έχουν εντατικοποιηθεί, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα, όπως ανύπαρκτοι είναι και οι έλεγχοι από τις επιθεωρήσεις εργασίας.

Οι εργοδότες έχουν τα χέρια τους λυμένα να επιβάλλουν δουλειά ήλιο με ήλιο. Οι συνέπειες για τους εργαζόμενους του κλάδου είναι ανατριχιαστικές. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, με βάση τα στοιχεία που έχει καταγράψει η Ομοσπονδία, έχουν χάσει τη ζωή τους στους χώρους δουλειάς 15 συνάδελφοί μας και δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

Συνάδελφοι, η κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται ότι η πολιτική της είναι φιλολαϊκή,αλλά αρνείται να κηρύξει ως υποχρεωτική τη ΣΣΕ που υπογράψαμε με τους εργοδότες τον Απρίλη του 2022 η οποία δίνει αύξησεις στα μεροκάματα και από την άλλη μας λέει ότι οι 13 ώρες δουλειάς την ημέρα που επιβάλλει ο νέος αντεργατικός νόμος-έκτρωμα, είναι για το καλό μας!

Τώρα, χωρίς καμιά αναμονή, παλεύουμε και διεκδικούμε:

Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Αίτημα δίκαιο, που απαιτούμε να γίνει πράξη για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά ασφάλισης που έχουμε από την περίοδο της μεγάλης κρίσης και ανεργίας στον κλάδο μας. Την τελευταία φορά που δόθηκαν τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα ήταν το 1984! Από τότε μέχρι σήμερα ο ΕΦΚΑ εισπράττει τις εισφορές από νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ημιυπαίθριων κατασκευών, από πράξεις επιβολής κατά το κλείσιμο φακέλων οικοδομοτεχνικών έργων, χωρίς όμως να έχουν αποδοθεί τα ένσημα σε όλους εμάς που έχουμε δουλέψει σε αυτά τα έργα. Η απόδοση αυτών των ενσήμων αποτελεί το «μάνα εξ ουρανού» για χιλιάδες οικοδόμους που παλεύουν ένσημο το ένσημο να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και άμεσα να λύσει αυτό το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή.
Κήρυξη ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ. Μόνο έτσι θα βελτιωθεί το επίπεδο ασφάλισης συνολικά στον κλάδο, θα αυξηθούν τα έσοδα στον ΕΦΚΑ και θα βελτιωθεί το δωροαδειόσημό μας που είναι πολύ αναγκαίο σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας και συνεχών ανατιμήσεων.
Επαναλειτουργία σε σταθερή βάση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου των μέτρων υγείας και ασφάλειας στις Κατασκευές, που έχουν αδρανοποιηθεί εδώ και μία 10ετία με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αποψιλώνοντας τους μηχανισμούς της Επιθεώρησης Εργασίας από επιθεωρητές και απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.
Έκτακτο επίδομα στους πλημμυροπαθείς οικοδόμους και εργαζόμενους στις Κατασκευές και τα συναφή επαγγέλματα που έχουν σταματήσει τη δουλειά τους και δεν καλύπτονται από κανένα μηχανισμό οικονομικής στήριξης του κράτους.
Υπογραφή συμβάσεων εργασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς με αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα πάνω από το ύψος των κατώτερων μεροκάματων της κλαδικής σύμβασης που έχουμε υπογράψει και πάνω από τα μεροκάματα που ήδη καταβάλλονται.
Συνάδελφοι, τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας είναι δίκαια γιατί εξυπηρετούν τις ανάγκες και το συμφέρον μας. Για να πραγματοποιηθούν όμως χρειάζεται να δυναμώσουμε τον αγώνα και την διεκδίκηση. Να νοιώσουν οι κυβερνώντες και τα αφεντικά την αποφασιστικότητά μας.

Γι΄ αυτό η απεργία στις 8 Νοέμβρη πρέπει να έχει μαζική, καθολική συμμετοχή.

Όλοι στην Απεργιακή Συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας την Τέταρτη 8 Νοέμβρη στις 11.00 π.μ στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου στην Λάρισα.

«Οι Οικοδόμοι δεν σκύβουν το κεφάλι,

το δίκιο θα κερδίσουν με αντίσταση και πάλη»”.

Previous ArticleNext Article