Ελλάδα

Οι «κόκκινες κάρτες» Μητσοτάκη, οι «πρωτοκλασάτοι», το πρώτο 5ήμερο – Πώς ανοίγει η προεκλογική εκστρατεία

Με τη σημερινή ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση – ως τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Δευτέρας – κάθε τυπικού σκέλους των θεσμικών διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην προκήρυξη των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Σε τέσσερις ημέρες σκοπεύει να δώσει (στους δικούς του) το επίσημο σύνθημα για τη νέα προεκλογική σεζόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, όπως φαίνεται, δεν θέλει να χάσει ούτε… ώρα. Εξού και η εκστρατεία της ΝΔ θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα, προτού διαλυθεί η μεταβατική Βουλή.

Ήδη οι επιτελείς του Μητσοτάκη έχουν καταρτίσει το πλάνο του πρώτου 5ημέρου της νέας σεζόν. Και έχουν επιλέξει στοχευμένες επισκέψεις αρχικά στις περιοχές στις οποίες καταγράφηκαν ανατροπές, παρότι πρόκειται για παραδοσιακά δύσκολα σημεία του χάρτη για την κεντροδεξιά παράταξη.

Πρώτος σταθμός (πιθανότατα τη Δευτέρα) η δυτική Αθήνα, εκεί όπου η ΝΔ ανέβασε το ποσοστό της κατά 7,7 μονάδες με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει 15,89 μονάδες σε σχέση με το 2019. Οι γαλάζιοι κέρδισαν και τους επτά δήμους (Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Ίλιον, Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό), ενώ ο Μητσοτάκης αναμένεται αυτή τη φορά να μην κρατήσει την έδρα στην περιοχή όπου εκλέγεται εδώ και μια 20ετία, καθώς θα επιλέξει εκείνη της Α’ Θεσσαλονίκης.

Δεύτερος σταθμός (στο διήμερο Τρίτης – Τετάρτης) η Κρήτη, που αποτέλεσε και προσωπικό στοίχημα του Μητσοτάκη. Στο Ηράκλειο η ΝΔ ανέβασε το ποσοστό της κατά 5,32 μονάδες με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, στα Χανιά η ΝΔ ανέβασε το ποσοστό κατά 7,09 μονάδες και άγγιξε ποσοστό πάνω και από το εθνικό της, ενώ πέτυχε επίσης στο στοίχημα σε Ρέθυμνο και Λασίθι με δεύτερο κόμμα στους δύο νομούς το ΠΑΣΟΚ.

Τρίτος σταθμός (Παρασκευή -Σάββατο) θα είναι η Θεσσαλία, με δεδομένο ότι σε κάποιες περιοχές η ΝΔ πέτυχε ποσοστά πάνω και από το πανελλαδικό της (Τρίκαλα – 45%, Μαγνησία 45,59% κ.λπ.). «Θέλει να τιμήσει τις περιοχές που εμπιστεύτηκαν την παράταξη. Είναι το δικό του «ευχαριστώ». Αλλά και θέλει να καλέσει εκ νέου σε συστράτευση ενόψει της 25ης Ιουνίου» λένε συνεργάτες του Μητσοτάκη.

Μερικές μεγάλες συγκεντρώσεις αλλά πολύ περισσότερες «βόλτες» σε πόλεις και χωριά περιλαμβάνονται στη γαλάζια στρατηγική για τη δεύτερη κάλπη με το σταθερό το μήνυμα της «αυτοδυναμίας».

«Καμπανάκια» και «αδειάσματα»

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κάλπη της περασμένης Κυριακής, παρά το νταμπλ σκορ, δεν έχει χτυπήσει κατά τόπους προειδοποιητικά «καμπανάκια» στους γαλάζιους, με χαρακτηριστικό το ειδικό βάρος που σκοπεύει να ρίξει εκ νέου η ΝΔ σε όλο τον Βορρά. Κάποια άλλα… καμπανάκια τα χτυπά στο μεταξύ ο ίδιος ο Μητσοτάκης προς τους δικούς του, δείχνοντας ότι κρατά την τσέπη του «κόκκινες κάρτες». 

Αυτές θα σηκωθούν, σύμφωνα τις προειδοποιήσεις Μητσοτάκης, απέναντι σε όσους επιδείξουν αλαζονεία και γενικώς προκλητική συμπεριφορά αλλά και χαλαρότητα. Ενδεικτικό το «άδειασμα» στον Αδωνι Γεωργιάδη για τις αναφορές του περί 180 εδρών και αλλαγής Συντάγματος (τις οποίες και ο ίδιος επιχείρησε να επεξηγήσει και να διορθώσει) και συνολικά το «κάψιμο» κάθε συζήτησης που θα ενίσχυε τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ περί ενός «ηγεμόνα πρωθυπουργού».

Οι «πρωτοκλασσάτοι» ζητείται να βγουν στο δρόμο και να τρέξουν περισσότερο απ’ όσο έκαναν κυνηγώντας τον σταυρό και ήδη κορυφαία στελέχη αναλαμβάνουν να καλύψουν συγκεκριμένες περιοχές. Και μάλιστα γειτονιές που δεν περιλαμβάνονται απαραίτητα στην εκλογική περιφέρειά τους. Είναι σαφές ότι η ΝΔ τρομάζει για τυχόν χαλάρωση τόσο των στελεχών της όσο και των ψηφοφόρων από μια προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος. Εξού και τον (αισιόδοξο πλην συγκρατημένο) τόνο της νέας περιόδου προτίθεται να δίνει ο ίδιος ο Μητσοτάκης, παρακολουθώντας στενά μέσα από τους κομματικούς μηχανισμούς ποιος… ακολουθεί τη «γραμμή» και ποιος βγαίνει εκτός.

in.gr

Previous ArticleNext Article