Ελασσόνα

Οι δάσκαλοι που έσωσαν 63 παιδιά στο σεισμό του Δαμασίου

Μια από τις ειδήσεις που σημάδεψαν το 2021 για την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ήταν ο καταστροφικός σεισμός του Μαρτίου. Οι κάτοικοι πολλών περιοχών στους Δήμους Τυρνάβου, Λάρισας και Ελασσόνας έζησαν εφιαλτικές στιγμές όμως μέσα από αυτά τα γεγονότα αναδείχθηκαν και κάποια πρόσωπα που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των καταστάσεων. Ένα από αυτά είναι ο Γρηγόρης Λέτσιος ο οποίος με τη βοήθεια των συναδέλφων του, οδήγησε σε ασφαλή χώρο τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου, που εν τέλει κατεδαφίστηκε λόγω των σοβαρών ζημιών που υπέστη.

Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου Γρηγόρης Λέτσιος

Το διδακτικό προσωπικό του σχολείου αποτελείται από τους εξής: Σιούλα Νικολέτα – Στ’ τάξη, Παπακώστα Όλγα – Ε’ τάξη, Παπακωνσταντίνου Ευθυμία – Δ’ τάξη, Αδάμου Γλυκερία – Γ΄τάξη, Κατσαρού Γεωργία – Β’ τάξη, Κυρίτση Μαρία – Α’ τάξη, Σάκκας Ιωάννης – Ειδικής αγωγής, Κολοβού Στυλιανή – Γυμνάστρια, Νατσιούλη Μαρία – Αγγλικών, Παρλαβάντζα Ελένη – Γαλλικών, Βούλγαρης Μιχάλης – Πληροφορικής και Γκανά Γλυκερία – Μουσικής.

Το ημερολόγιο έγραφε 3 Μαρτίου 2021 και οι μαθητές του σχολείου είχαν ακόμα «ζεστή» την ανάμνηση της προηγούμενης ημέρας όταν και βραβεύτηκαν για μια διάκριση σε διαγωνισμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Το κλίμα ήταν ευχάριστο, όμως η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,3 Ρίχτερ ήρθε να διακόψει τα πάντα. Το αίμα όλων πάγωσε καθώς το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου κατέρρεε, στους τοίχους άνοιγαν τρύπες λες και βομβαρδίστηκαν, στέγη και ψευδοροφές έπεφταν νικημένες από τη δύναμη του Εγκέλαδου, οι δάσκαλοι με το συντονισμό του Διευθυντή κατάφεραν να βγάλουν σώα και αρτιμελή και τα 63 παιδιά που φοιτούν στη σχολική μονάδα.

Ο Διευθυντής του Σχολείου μάλιστα, όταν μετά την πρώτη καταμέτρηση διαπιστώθηκε ότι έλειπε ένα κοριτσάκι, μπήκε ξανά στο κτήριο και μέσα στα χαλάσματα και τη σκόνη βρήκε τη μικρή και την έβγαλε κι αυτή έξω.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι όλοι, δάσκαλοι και μαθητές αντέδρασαν πολύ ψύχραιμα.

Ο Γρηγόρης Λέτσιος, γεννήθηκε το 1963 στη Λάρισα, είναι παντρεμένος, έχει δύο παιδιά 27 και 25 ετών και διαμένει μόνιμα στον Τύρναβο.Το 1975 τελείωσε το Δημοτικό και το 1981 το Λύκειο. Πήρε πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ενώ ακολούθησε πτυχίο Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) και το 2004 απόκτησε το πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου Γρηγόρης Λέτσιος

Το 1989 διορίστηκε ως μόνιμος δάσκαλος στη Δυτική Αττική. Το 1992 ήρθε στη Λάρισα και για 20 χρόνια βρισκόταν στο Δημοτικό Σχολείο Αργυροπουλίου. Έγινε διευθυντής στο Δαμάσι το 2012. Από το 1994 ως και το 2002 ήταν εκλεγμένος κοινοτικός σύμβουλος της κοινότητας Αργυροπουλίου, ενώ από το 1996 ως το 1998 υπήρξε αντιπρόεδρος της κοινότητας Αργυροπουλίου.

Στις δηλώσεις που έκανε λίγες ημέρες μετά το συμβάν είχε σημειώσει πως τη στιγμή του ισχυρού σεισμού το μόνο που παρακαλούσε κι έλεγε ήταν:  «Θεέ μου, κάνε ακόμη 30 δευτερόλεπτα να αντέξει το κτίριο, να μην καταρρεύσει και μας καταπλακώσει… Και ο Θεός μας έκανε τη χάρη». Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του εκπαιδευτικοί θυμούνται πως το κτίριο κουνιόταν ασταμάτητα και συθέμελα, ενώ την ίδια ώρα υπήρχε ένας φοβερός βόμβος που έβγαινε μέσα από τη γη.

Παρόλα αυτά όλα λειτούργησαν άψογα και λίγους μήνες μετά το νέο σχολείο έγινε πραγματικότητα.

prosopa.net

Previous ArticleNext Article