Ελασσόνα

«ΟΧΙ» στον πόλεμο και την ακρίβεια – Δύο συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά στην Ελασσόνα

Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, όπως έχει «παγιωθεί» τα τελευταία χρόνια, αυτές του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας και του ΠΑΜΕ – Οικοδόμων, γιορτάστηκε προχθές και στην Ελασσόνα η Εργατική Πρωτομαγιά, με «φόντο» τον πόλεμο που συνεχίζεται στην Ουκρανία, την ανεξέλεγκτη ενεργειακή κρίση και τις άσχημες συνέπειες που αφήνει στην παγκόσμια οικονομία και στη ζωή χιλιάδων εργαζομένων.

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην Κεντρική πλατεία, που είχε και φέτος εμφανώς μικρή συμμετοχή, στην κεντρική ομιλία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας Γιώργος Μπαμπάλης, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε τα εξής:
«Οι εργαζόμενες, οι εργαζόμενοι, μαζί και μέσα στα συνδικάτα, αγωνιζόμαστε για υγεία, ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα, σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις. Έχουμε υποστεί τις οικονομικές συνέπειες ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου και διαδοχικών κρίσεων σε καιρό ειρήνης, έχουμε πρωτοστατήσει και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία. Απαιτούμε σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και την ασφάλειά μας, σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Ενώνουμε τις φωνές μας για την αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία. Απαιτούμε, ανάμεσα στα άλλα, μέτρα στήριξης των εργαζομένων στη χώρα μας. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, κατάργηση του συνόλου των αντιεργατικών διατάξεων που οδηγούν στον στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων».
Ακολούθησε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων.
Παρόντες ήταν: ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Παπαδημητρίου, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Πιτένης, ο συντονιστής – γραμματέας της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δήμου Ελασσόνας Νίκος Μπίκιας, εκπρόσωποι των τοπικών Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οδηγών Αυτοκινήτων, Καθαριστριών, Υπαλληλικού Προσωπικού πάσης φύσεως Αυτοκινήτων, κ.ά.
ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΜΕ
Στη συγκέντρωση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας και του ΠΑΜΕ, λίγο αργότερα, απέναντι από τα Γραφεία των ΕΛΤΑ, με περιορισμένη συμμετοχή εργαζομένων και κόσμου, κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας Παναγιώτης Νούσιας, που «κατέθεσε», ανάμεσα στα άλλα, τα εξής:
«Καλούμε τον κάθε απλό άνθρωπο να σκεφθεί, να προβληματιστεί για τη βαρύτητα, για την αξία που έχει η δική του συμμετοχή στον αγώνα, η μαχητική στάση σε όλα αυτά που εξελίσσονται γύρω μας.
Η φωτιά του πολέμου έχει ανάψει για τα καλά και απειλεί τον κόσμο ολάκερο. Και μπροστά στην κατάσταση αυτή για κάθε απλό άνθρωπο που ανησυχεί, το κρίσιμο θέμα είναι να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτόν, τους σχετικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς βάζει τον λαό μας στο στόχαστρο.
Πριν ακόμη από τον πόλεμο, ένα τσουνάμι ακρίβειας κατατρώει το εισόδημά μας. Που μας βυθίζει ακόμα περισσότερο στη φτώχεια και την ανέχεια. Κύμα που εντείνει ο πόλεμος, όμως ακουμπά στην ίδια την πολιτική της διευκόλυνσης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Τις διάφορες «πράσινες» επενδύσεις», την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» που χρηματοδοτούμε εμείς με τις θυσίες μας.
Γιατί σήμερα πληρώνουμε τον λογαριασμό της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που θάβει τις μεγάλες υπάρχουσες παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας για να ανοίγει ο δρόμος για την ενεργειακή φτώχεια.
Γιατί σήμερα πληρώνουμε ένα βασικό αγαθό, όπως είναι η ενέργεια, που η τιμή δεν διαμορφώνεται από το κόστος παραγωγής, αλλά από τον χρηματιστηριακό τζόγο.
Κύμα ακρίβειας που δεν αντιμετωπίζεται με όλα τα πενιχρά εισοδήματα και τις αυξήσεις – κοροϊδία που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.
Χρειαζόμαστε μισθούς που να υπερκαλύπτουν τις απώλειες εισοδήματος που είχαμε διαχρονικά και πολύ περισσότερο τους τελευταίους μήνες. Μισθούς που δεν θα είναι στα όρια των αντοχών της οικονομίας, αλλά στα επίπεδα των δικών μας σύγχρονων αναγκών. Χρειαζόμαστε όχι απλά καλές θέσεις εργασίας, αλλά εργασία με συγκροτημένα δικαιώματα.
Και αυτό διαμορφώνεται με σκληρούς αγώνες, στον δρόμο της ταξικής πάλης. Με διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε κάθε κλάδο, για κάθε εργαζόμενο. Αυτό είναι ο τρόπος που οδηγεί σε κατακτήσεις, στην ικανοποίηση των αναγκών μας. Αυτό το φορτίο άλλωστε κουβαλάει η Πρωτομαγιά…
Το νόημα στη φετινή Απεργία της Πρωτομαγιάς, σε αυτές τις συνθήκες, είναι πως η δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση πρέπει να γίνει οργανωμένος αγώνας. Να γίνει ένα μεγάλο ποτάμι καταδίκης της πολιτικής που ευθύνεται για τα προβλήματα που βιώνουμε οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες».
Ακολούθησε η καθιερωμένη μαχητική πορεία – διαμαρτυρία με συνθήματα των μελών – φίλων του ΠΑΜΕ στον κεντρικό δρόμο της 6ης Οκτωβρίου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.
Παρόντες οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Αβρανάς και Νίκος Βακράτσας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, μέλη του Σωματείου Οικοδόμων και του ΠΑΜΕ, φίλοι του ΚΚΕ, κ.ά.
Δηλωση δημαρχου Ελασσονας
Σε δήλωσή του με την ευκαιρία της επετείου ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας τόνισε τα εξής: «Τιμούμε σήμερα τους διαχρονικούς αγώνες των εργαζομένων για την κατοχύρωση αυτονόητων εργατικών δικαιωμάτων και την επιβολή ουσιαστικών εργασιακών μεταρρυθμίσεων.
Η 1η Μαΐου δηλώνει και υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, για δίκαιους μισθούς και νέες θέσεις εργασίας, είναι διαρκής και εντατικός.
Παρά τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η χώρα μας σε θέματα κατοχύρωσης της ίσης αμοιβής και της προστασίας των εργαζομένων από την απλήρωτη υπερεργασία, την ανασφάλιστη εργασία και την εκμετάλλευση, η τρέχουσα συγκυρία της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης οδηγεί ήδη σε υποβάθμιση του επιπέδου προστασίας, κάτι που οι θεσμικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων και της αυτοδιοίκησης καλούμαστε να αποτρέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη – eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article