Ελλάδα

ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ: Πράσινο φως για 30.000 προσλήψεις ανέργων

Τέσσερα νέα προγράμματα για την απασχόληση 30.000 ανέργων αναμένεται να ενεργοποιήσει ο διοικητής της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης έως το τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της  Dnews το πρώτο πρόγραμμα θα αφορά την επιδότηση θέσεων εργασίας για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 45 και άνω σε περιοχές με μεγάλο δείκτη ανεργίας, το δεύτερο την προεργασία 10.000 νέων ανέργων ηλικίας 18-30 ετών με στόχο την προετοιμασία τους για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.000 ανέργων που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και το τέταρτο πρόγραμμα αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 7.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων ξεπερνά τα 220 εκατ. ευρώ.

 Προεργασία 10.000 ανέργων έως 30 ετών

Το πρόγραμμα αφορά στην προεργασία 10.000 ανέργους νέων ηλικίας 18-30 ετών. Στόχος του προγράμματος είναι οι νέοι άνεργοι που βρίσκονται στα μητρώα της Δ.ΥΠ.Α. να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε εργασιακό περιβάλλον του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα ενόψει της ένταξής τους στην αγορά εργασίας, ενώ θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης μετά την επεξεργασία των χαρακτηριστικών τους.

Στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προεργασίας, καταβάλλεται για 7 μήνες από τη Δ.ΥΠ.Α. μηνιαίως αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση την προαναφερόμενη αποζημίωση. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 68,040 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί σταδιακά έως το τέλος του 2024.

 Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

α) ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και σε

β) επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημοσίου, όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α’ 101), και επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα. Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους επτά μήνες και αφορά σε τοποθέτηση σε θέσεις προεργασίας. Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές για την υλοποίηση του προγράμματος ορίζονται όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας.

 Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δ.ΥΠ.Α.

 Οι επιχειρήσεις ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν εντάσσονται στο ανωτέρω πρόγραμμα ως εξής:

 Επιχείρηση με προσωπικό έως 3 άτομα μπορεί να ενταχθεί έναν ωφελούμενο.

 Επιχείρηση με 4 έως 9 άτομα για δύο ωφελούμενους.

 Επιχείρηση με 10 έως 19 άτομα για τρεις ωφελούμενους.

 Επιχείρηση με 20 έως 30 άτομα για πέντε ωφελούμενους.

 Επιχείρηση με 31 έως 50 άτομα για οκτώ ωφελούμενους.

 Επιχείρηση με περισσότερα από 50 άτομα για ποσοστό που αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού απασχολούμενου προσωπικού κατά την αίτηση, και έως 20 ωφελούμενους

Επιδότηση μισθού έως 80%

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την επιδότηση των θέσεων εργασίας σε 10.000 ανέργους ηλικίας 45 και άνω σε περιοχές με μεγάλο δείκτη ανεργίας. Προτεραιότητα στην κάλυψη των θέσεων θα έχουν οι μακροχρόνια άνεργοι σε περιοχές με υψηλή ανεργία και άνεργοι μεγαλύτερων ηλικιών, των οποίων η διαρκής και επί μακρόν απομάκρυνση από την εργασία, δυσχεραίνει την πιθανότητα επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Το αντικείμενο και ο μισθός

Οι άνεργοι θα λαμβάνουν 951 ευρώ για 18 μήνες και ο μισθός τους θα επιδοτηθεί από τη ΔΥΠΑ μέχρι και το 80%.

Αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη μακροχρονίων ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α), ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας της χώρας με προτεραιότητα στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Ποιες επιχειρήσεις ωφελούνται

Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, με προτεραιότητα τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

• Έμφαση θα δοθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.

• Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στη δράση είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής (ημερολογιακά).

Οι ωφελούμενοι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα μόνο από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ 2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες, όπως έχουν δηλωθεί κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής από τις επιχειρήσεις.

Το ποσό επιχορήγησης του κάθε ωφελούμενου διαμορφώνεται σε μηνιαία βάση ανάλογα με τη Διοικητική Περιφέρεια που δραστηριοποιείται η επιχείρηση στην οποία θα προσληφθεί, ως εξής:

Κατηγορία επιχείρησης/ Ποσοστό επιχορήγησης/ Μηνιαίο Ποσό επιχορήγησης σε ευρώ:

 Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου θα επιδοτηθεί το 80% του μισθού με 761,60 ευρώ.

 Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις υπόλοιπες Διοικητικές Περιφέρειες θα επιδοτηθεί το 70% με 666,40 ευρώ.

 Για κάθε ημέρα απασχόλησης που υπολείπεται των είκοσι πέντε (25) ημερών, το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, μειώνεται κατά 1/25.

 Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης της δράσης ορίζεται σε 18 μήνες.

 Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 119,7 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί σταδιακά έως το τέλος του 2025.

Προγράμματα για μητέρες και συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού 10.000 θέσεων

Πρόκειται για δυο δράσεις:

α) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 7.000 ανέργων αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

β) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.000 ανέργων που ανήκουν σε δύσκολα εξυπηρετήσιμες πληθυσμιακές ευπαθείς ομάδες.

Α. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 7.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας έχει ως στόχο την ανάσχεση των συνεπειών της ανεργίας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, για συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Απευθύνεται σε μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, μακροχρόνια ανέργους άνω των 24 μηνών, άνεργους άνω των 55 ετών με 12μηνη ανεργία, άνεργους που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς στη συνέχεια να έχουν προχωρήσει σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, μονογονεϊκές οικογένειες και Ρομά.

Η επιχορήγηση για την αποζημίωση δαπανών της δράσης ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό του 75% του μοναδιαίου κόστους (μισθολογικό και μη μισθολογικό) με ανώτερο όριο τα 700 ευρώ μηνιαίως. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη.

Οι αποζημιώσεις του Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας αποτελούν επιλέξιμη δαπάνη του προγράμματος, και συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ανώτατο ποσό επιχορήγησης (ήτοι 700 ευρώ) των μηνών όπου αυτά καταβάλλονται.

Η επιχορήγηση υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους το ανώτερο μέχρι 25 ημέρες ασφάλισης.

Για κάθε ημέρα απασχόλησης που υπολείπεται των 25 ημερών, το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, μειώνεται κατά 1/25.

Β. Το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.000 ανέργων που ανήκουν σε δύσκολα εξυπηρετήσιμες πληθυσμιακές ομάδες έχει σαν αντικείμενο τη δημιουργία 3.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανέργων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

Ωφελούμενοι ανεξάρτητα από το καθεστώς ενίσχυσης που επιλέγει η δικαιούχος επιχείρηση, είναι άτομα εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α. και τα οποία ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), Απεξαρτημένα Άτομα από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένα Άτομα, Νεαρά Παραβατικά Άτομα ή Νεαρά Άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, διεμφυλικά πρόσωπα, θύματα της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και ενήλικα άτομα που συνεχίζουν να διαμένουν μετά την ενηλικίωσή τους σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας και είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων του Ε.Κ.Κ.Α.

Η επιχορήγηση για την αποζημίωση δαπανών του προγράμματος ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό του 75% του μοναδιαίου κόστους (μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος) με ανώτερο όριο τα 700 ευρώ μηνιαίως. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη.

dikaiologitika.gr

Previous ArticleNext Article