Ελασσόνα

Ο Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Αττικής «Ο Όλυμπος» για την αποκατάσταση εκκλησιών

Ο Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Αττικής «Ο Όλυμπος» σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Με την παρούσα εκφράζουμε την ικανοποίηση των μελών του Συλλόγου μας, αλλά και των απανταχού συμπατριωτών μας, για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής και του παρεκκλησίου του Αγίου Χαραλάμπους στο χωριό μας, τον Κοκκινοπλό.

Πρόκειται για τρίκλιτη καμαροσκέπαστη Βασιλική, τα κλίτη της οποίας χωρίζονται από τοξοστοιχίες.

Το παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα του ναού και είναι προγενέστερο της Αγίας Παρασκευής. Κτίσθηκε το 1600.

Στο παρεκκλήσιο σώζεται μικρό ξύλινο τέμπλο και τμήμα τοιχογραφικού διάκοσμου.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής αποτελεί ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο για το χωριό μας, το Δήμο μας και ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η διαδικασία αποκατάστασης διήρκησε περισσότερο από τριάντα χρόνια και ολοκληρώθηκε με τη χρηματοδότηση στην τελική φάση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με το ποσό των 130.000 ευρώ, με την αποκατάσταση της σκεπής και του Νοτίου κλίτους του Ναού.

Η έναρξη ανέγερσης της Αγίας Παρασκευής χρονολογείται από το 1732 και η ολοκλήρωσή της το 1745, ενώ πυρπολήθηκε από τους Τούρκους (ιππικό του Αμπού Λουμπούτ Πασά) στις 24 Μαρτίου του 1822, υπό την καθοδήγηση του Βοεβόδα της Ελασσόνας Χατζή Μπεκήρ.

Επισκευάσθηκε στη συνέχεια το 1832 και το 1851 τοποθετήθηκε το ξυλόγλυπτο τέμπλο της, σύμφωνα με επιγραφή πάνω από την Ωραία Πύλη.

Να πως περιγράφει ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Σπαρμού, Παπα-Παρθένιος την καταστροφή της: «1822, Μαρτίου 24, ημέρα Παρασκευή ήρθε το ασκέρι στο χωριό και δραγούμησε όλο το βιός και βρήκαν όλες τις κρυψώνες και έκαψαν και την εκκλησία και όλα τα σπίτια».

Mετά την καταστροφή οι κάτοικοι πήραν το δρόμο της ξενιτιάς.

Τόποι υποδοχής η Κοζάνη, η Κατερίνη, η Μαλαθριά (Δίον), η Θεσσαλονίκη, η Ηράκλεια Σερρών, η Νιγρίτα, ακόμα και η Φιλιππούπολη.

To 1832 κάποιοι Κοκκινοπλίτες αρχίζουν να επιστρέφουν και να ξανακτίζουν τα σπίτια τους και φυσικά και την Εκκλησία τους, την Αγία Παρασκευή.

Στη συνέχεια και κατά την χρονική διάρκεια των 190 και πλέον χρόνων, ο ιερός Ναός υπέστη και άλλες καταστροφές και έγιναν αρκετές εμβαλωματικές αποκαταστάσεις.

Η αποκατάστασή της με τη σημερινή μορφή ξεκίνησε εδώ και τριάντα και πλέον χρόνια. Έγινε τμηματικά και στοίχισε πολλαπλάσια χρήματα από αυτά της τελευταίας δαπάνης.

Τα χρήματα προήλθαν κυρίως από δωρεές, από συνδρομές των συμπατριωτών μας, από την οικονομική ενίσχυση των απανταχού Κοκκινοπλίτικων Πολιτιστικών Συλλόγων, οι οποίοι αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή αυτό το εγχείρημα και στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια τις προσπάθειες της τότε Δημοτικής Κοινότητας και του μετέπειτα Δήμου Ολύμπου, καθώς και του εκάστοτε εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Η δαπάνη ήταν σημαντική και για το λόγο αυτό η διάρκεια αποκατάστασης κράτησε τόσα χρόνια.

Θεωρούμε συνεπώς σημαντική την οικονομική στήριξη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς και το μεγάλο ενδιαφέρον του Μητροπολίτη Ελασσόνας για την ολοκλήρωσή του.

Αυτό λοιπόν το σημαντικό θρησκευτικό Μνημείο που είναι κτισμένο σε ένα πανέμορφο χωριό τον Κοκκινοπλό, στο Μυθικό βουνό των Θεών τον Όλυμπο, πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς για τον τόπο μας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Ελασσόνας, η Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, θα πρέπει να το εντάξουν στα προγράμματα τουριστικής προβολής, ώστε να καταστεί τόπος θρησκευτικού και περιπατητικού Τουρισμού.

Αισθανόμαστε την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση, να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν ακόμη και στο ελάχιστο στην αποκατάσταση του σημαντικού αυτού θρησκευτικού μνημείου που αποτελεί κόσμημα για τον τόπο μας».

Previous ArticleNext Article