Το Δημοτικό Σχολείο της Τσαριτσάνης αποτελεί ένα από τα πλέον όμορφα και επιβλητικά κτίρια της κωμόπολης μας . Σίγουρα δεν συναγωνίζεται σε ιστορία αυτό της Οικονόμειου Σχολής αλλά δεν στερείται κάλλους .
Τα περισσότερα τέτοια κτίρια στην χώρα μας είχαν κτισθεί τη δεκαετία του 1920 . Όταν και είχε εκπονηθεί σχετικό σχέδιο δόμησης σχολείων σε όλη την επικράτεια .
Βέβαια , δεν ξεχωρίζει μόνο για την απλότητα της κατασκευής του αλλά και για τον προαύλιο χώρο του που είναι εντυπωσιακά μεγάλος .
Σχετική μέριμνα για τους κήπους και τα προαύλια των σχολείων της επαρχίας μας είχε ληφθεί προς τα τέλη της δεκαετίας του τριάντα . Λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος .
Ο τύπος της εποχής έγραφε :
<< ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ .
Προς το υπουργείον Γεωργίας υπεβλήθη υπό της ενταύθας Γεωργικής Υπηρεσίας μακρά έκθεσις σχετικώς με την σύστασιν σχολικών κήπων εις τας Κοινότητας . Δέον να σημειωθή ότι παρά τας παρουσιαζομένας δυσχερείας η Γεωργική Υπηρεσία προέβη εις την σύσυασιν των κάτωθι σχολικών κήπων κατά επαρχίας ( …… ) Ελασσόνας.
– Συνεστήθησαν σχολικοί κήποι υπό του Κοινοτικού γεωπόνου Τσαριτσάνης κ . Νικολάου εις το Γυμνάσιον Τσαριτσάνης και τα Δημοτικά Σχολεία Στεφανόβουνου και Γαλανόβρυσης . Υπό του ιδίου ωσαύτως παρακολουθείται ο σχολικός κήπος του Α ‘ Δημοτικού Σχολείου Τσαριτσάνης , ο οποίος διατηρείται από ετών χάρις εις την προθυμίαν του διευθύνοντος το σχολείον και την ύπαρξιν χρημάτων εις λίαν κατάστασιν . Υπό του Επαρχιακού Γεωπόνου κ . Παπασωτηρίου παρηκολουθήθησαν οι εγκαταστασθέντες κατά το παρελθόν έτος σχολικοί κήποι Καλλιθέας , Ολυμπιάδας , Φλάμπουρου και Σπαρμού >>
Το άρθρο είχε καταγραφεί στην εφημερίδα ” Ελευθερία ” στις 3/5/1939 , Λάρισα .
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ , ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ , Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΔΙΕΘΕΤΑΝ ΕΜΜΙΣΘΟ ΓΕΩΠΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ & ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ . ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΕ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ !
ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΗΠΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ . ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΘΩΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ .
ΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΚΗΠΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ . ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΜΩΣ . ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΙΣ ΑΝΑΙΤΙΕΣ ΚΟΠΕΣ ΔΕΝΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΟΓΔΟΝΤΑ . ΟΤΑΝ ΚΟΠΗΚΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΕΝΤΡΑ ( ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ) ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ . ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ , ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ , ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΟΜΟΡΦΙΑ .
Οψόμεθα ……
Πηγή 🌐 Βασίλης Φ. Πλάτανος , Σελίδες από την ιστορία της Ελασσόνας και της περιοχής της ( 1913 – 1940 ) .
Τσαριτσάνη Ηλεκτρονική εφημερίδα