Ελασσόνα

Ο Όλυμπος στα 5 ωραιότερα μέρη για πεζοπορία στην Ελλάδα

Υπάρχουν εκατοντάδες δραστηριότητες εκεί έξω που επιθυμούμε να ξεκινήσουμε, αλλά δυσκολευόμαστε να κάνουμε την αρχή. Βρίσκουμε άπειρες, φτηνές δικαιολογίες προκειμένου να αποδείξουμε στον εαυτό μας ότι ποτέ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή: «δεν είμαι σε καλή ψυχολογική κατάσταση αυτή την περίοδο»«καλύτερα τον επόμενο μήνα»«πού να τρέχουμε μωρέ τώρα με τέτοια ζέστη/κρύο;».

Τέρμα οι δικαιολογίες. Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε μια νέα δραστηριότητα, σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε. Αν για παράδειγμα, θέλουμε να ξεκινήσουμε πεζοπορία, σήμερα είναι η μέρα, αν όχι να την ξεκινήσουμε, έστω να την προγραμματίσουμε για την καλοκαιρινή μας άδεια που πλησιάζει.

Τα μόνα πράγματα που χρειαζόμαστε πριν ξεκινήσουμε είναι να εντοπίσουμε τα πιο ωραία μέρη για πεζοπορία στην Ελλάδα -θα τα διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω- και τα νέα θερινά ελαστικά EfficientGrip Performance 2 της Goodyear που προσφέρουν +50% περισσότερα χιλιόμετρα (τεχνολογία Mileage Plus) & μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος σε βρεγμένο και στεγνό οδόστρωμα, για να φτάσουμε ως εκεί.

Φορέστε, λοιπόν, κατάλληλα παπούτσια, γεμίστε το παγούρι σας με νερό, πάρτε τα μπουτόν σας και φύγαμε!

1. Ο Υμηττός

Εικόνα

Μπορεί ο Υμηττός να βρίσκεται κοντά στα σπίτια του μισού πληθυσμού της Ελλάδας, ωστόσο σπάνια μας έρχεται στο μυαλό πως αποτελεί έναν ιδανικό τόπο για πεζοπορία και επαφή με την φύση. Οπότε, πριν, περιηγηθείτε ανά την Ελλάδα αξιοποιώντας της αυξημένες χιλιομετρικές δυνατότητες των ελαστικών EfficientGrip Performance 2 της Goodyear, προτείνουμε να ξεκινήσετε την πεζοπορία σας από τον Υμηττό.

Μια καλή αρχή αποτελεί η διαδρομή από την είσοδο της Καισαριανής μέχρι την Μονή Καισαριανής και στη συνέχεια μέχρι το αναψυκτήριο της Καλοπούλας. Είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα, στα οποία θα συναντήσετε πηγές, χελώνες και εκκλησάκια. Από εκεί και πέρα, στο αττικό βουνό υπάρχουν πεζοπορικές διαδρομές που οδηγούν σε σπήλαια σε άλλες μονές, αλλά και στην κορυφή του Υμηττού, όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα της Αττικής. Αφού χορτάσετε την θέα, προχωρήστε στην επόμενη πεζοπορική απόπειρα εκτός νομού. Όπως για παράδειγμα σε κάποιο από τα μονοπάτια του Πηλίου που ακολουθούν.

2. Το Πήλιο

Εικόνα

Το «βουνό των κενταύρων» είναι ο παράδεισος των πεζοπόρων. Έχει δεκάδες διαδρομές για όλα τα γούστα -ορεινές και παραθαλάσσιες- και για όλους τους βαθμούς δυσκολίας. Όσο τις διασχίζετε θα περάσετε από καλντερίμια, λιθόστρωτα μονοπάτια, ψηλές βουνοκορφές, δάση, κρυστάλλινες παραλίες, πέτρινα γεφύρια, καταρράκτες…Ακόμα και από ράγες τρένου και συγκεκριμένα αυτές του Μουτζούρη στις ορεινές Μηλιές. Και μόλις τις ολοκληρώσετε λογικά θα βρεθείτε πλάι σε κάποιο από τα κλασικά τσιπουράδικα της περιοχής, όπου θα μπορέσετε εκτός από τσίπουρο να απολαύσετε τους θρυλικούς βολιώτικους μεζέδες.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα πιο όμορφα μονοπάτια του Πηλίου:

-Νταμούχαρη-Μούρεσι-Κισσός-Αη Γιάννης
Απόσταση: 13,9 χλμ.
Χρόνος: 6 ώρες με στάσεις

-Ποτιστικά-Ξινόβρυση
Απόσταση: 8,6 χλμ.
Χρόνος: 3,5 ώρες με στάσεις

-Κόττες-Τρίκερι-Φάρος-Αγία Κυριακή-Κόττες
Απόσταση: 13,5 χλμ.
Διάρκεια: 5 ώρες με στάσεις

-Bένετο-Μονή Φλαμουρίου-Κάτω Γούρα-Γερακοφωλιά-Βένετο
Απόσταση: 17,6 χλμ.
Διάρκεια: 7,5 ώρες με στάσεις

-Κισσός-πηγές Τύμπανου
Απόσταση: 2,9 χλμ.
Χρόνος 45 λεπτά

-Γεφύρι Αλεβίζου-γεφύρι Λέσχιανης-μονή Σουρβιάς-Άγιος Νικόλαος-Λούτσα
Απόσταση: 13,8 χλμ.
Χρόνος: 8 ώρες με στάσεις

3. Το φαράγγι της Σαμαριάς 

Εικόνα

Η Κρήτη έχει δεκάδες φαράγγια και πεζοπορικές διαδρομές που περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι η μεγαλύτερη και η σαγηνευτικότερη, αφού στο διάβα της θα συναντήσετε σχεδόν όλη τη χλωρίδα του νησιού, ενώ είναι πολύ πιθανό να πέσετε πάνω σε κάποιο κρι κρι.

Η έκτασή του είναι περίπου 13 χιλιόμετρα και με ένα νορμάλ ρυθμό ένας μέσος άνθρωπος θα χρειαστεί περίπου 5 ώρες για να το ολοκληρώσει. Αν θεωρείτε πως αυτή η απόσταση είναι μεγάλη για να αποτελέσει την πρώτη σας πεζοπορική διαδρομή στα Χανιά, μπορείτε να ξεκινήσετε από το γειτονικό φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, το οποίο έχει έκταση 7,5 χιλιόμετρα και είναι πιο βατό από την Σαμαριά. Έτσι, θα έχετε αποκτήσει την εμπειρία και την αντοχή για να διασχίσετε με μεγαλύτερη άνεση την Σαμαριά ώστε να φτάσετε στο λιμανάκι της Αγίας Ρουμέλης, από όπου θα μπορέσετε να συνεχίσετε τις διακοπές σας προς τα Χανιά ή την Παλιόχωρα, στα νότια του νομού.

4. Το φαράγγι του Βίκου

Εικόνα

Πρόκειται για το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness. Για να φτάσετε ως εκεί από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας μπορείτε να αξιοποιήσετε την αυξημένη χιλιομετρική απόδοση των ελαστικών της EfficientGrip Performance 2 της Goodyear, με τα οποία θα μπορέσετε να απολαύσετε και τις οδικές διαδρομές στα Ζαγοροχώρια.

Καλές αφετηρίες για την διάσχιση του φαραγγιού, το οποίο φτάνει τα 11 περίπου χιλιόμετρα, είναι το χωριό Βίτσα και το Μονοδένδρι. Για να το περάσετε θα χρειαστείτε 4 με 5 ώρες και όσο περπατάτε θα έχετε πλάι σας τον Βοϊδομάτη, παραπόταμο του Αωού, ενώ γύρω σας θα πετούν πάνω από 110 διαφορετικά είδη πουλιών. Από σταυραετούς και πετρίτες μέχρι γύπες και χρυσογέρακες. Αφού το περάσετε και μαγευτείτε από την διαδρομή, μπορείτε κάποια από τις επόμενες μέρες και μετά την απαραίτητη ξεκούραση να συνεχίσετε προς την εξίσου μαγευτική Δρακόλιμνη ξεκινώντας από το Μικρό Πάπιγκο.

5. Ο Όλυμπος

Εικόνα

Δεν χρειάζεται να κάνετε ορειβασία για να ανεβείτε στον Όλυμπο, τουλάχιστον αν δεν θέλετε να φτάσετε, μέχρι τον Μύτικα, την ψηλότερη κορυφή του, που βλέπει την Ελλάδα από τα 2.917 μέτρα. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι τα 2.700 μέτρα -καθόλου άσχημα έτσι;- όπου βρίσκεται το καταφύγιο «Γεώργιος Αποστολίδης» πεζοπορώντας.

Η διαδρομή προς την κορυφή είναι μαγική και εναλλασσόμενη. Τα μονοπάτια ξεκινούν από πυκνή βλάστηση με ρομπόλες, οξιές και πεύκα, δέντρα τα οποία σταδιακά υποχωρούν για να δώσουν την θέση τους σε ένα πιο βραχώδες τοπίο το οποίο κορυφώνεται στο οροπέδιο των Μουσών.

Ο Όλυμπος από το ένα χιλιόμετρο υψόμετρο και μετά έχει κάμποσα καταφύγια, στα οποία μπορείτε να ξεκουραστείτε. Ιδανικά η ανάβαση μέχρι (σχεδόν) την κορυφή θα πρέπει να διαρκέσει δύο ημέρες. Οπότε κάνοντας μία διανυκτέρευση σε κάποιο καταφύγιο θα μπορέσετε να γεμίσετε τις μπαταρίες σας και να απολαύσετε την υπόλοιπη διαδρομή.

Η ανάβαση στον Όλυμπο αποτελεί την πιο δύσκολη πεζοπορική διαδρομή της λίστας, αλλά η θέα σε όλη της διάρκεια της πορείας σας θα σας αποζημιώσει. Μαζί και η μακαρονάδα που θα φάτε στο τελευταίο καταφύγιο και από την κούραση και την προσμονή θα σας φανεί -μπορεί βέβαια όντως να είναι- η πιο νόστιμη μακαρονάδα που έχετε φάει ποτέ.

Φέτος η Goodyear σας πάει ακόμα πιο μακριά με τα ελαστικά EfficientGrip Performance 2, ένα σετ των οποίων θα κερδίσει ένας τυχερός μέσω αυτού του διαγωνισμού της Goodyear στο facebook. Αξιοποιήστε τα γνωρίζοντας νέα μέρη και ξεκινώντας διαφορετικές outdoor activities, όπως οι παραπάνω, που θα σας βγάλουν από την καθημερινότητα.

Πηγή: insider.gr

Previous ArticleNext Article