Ελασσόνα

Ο Ολυμπος για όλους – 8 στάσεις που μπορείτε να κάνετε με το αυτοκίνητό σας και θα μείνουν αξέχαστες

Πασίγνωστος στους κύκλους των ορειβατών, ο Ολυμπος είναι ένα βουνό που μπορεί να προσφέρει έντονες συγκινήσεις, εφάμιλλες πολύ υψηλοτέρων ευρωπαϊκών βουνών. Η πλευρά αυτή του βουνού, ως αποκλειστικά ορειβατικός προορισμός, έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα με αποτέλεσμα να συρρέουν εδώ εκατοντάδες έμπειροι πεζοπόροι και αναρριχητές από όλο τον κόσμο.

Ομως ο Ολυμπος τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πεδίο ανταγωνισμού και αυτοεπιβεβαίωσης. Δυστυχώς υπάρχουν και αρκετοί αυτοχριζόμενοι «ορειβάτες», οι οποίοι, με μόνο εφόδιο την έπαρση, επιχειρούν δύσκολες αναβάσεις που καταλήγουν συχνά σε τραγικά δυστυχήματα. Στον ταξιδευτή που δεν διαθέτη εξειδικευμένη γνώση και πείρα, έχει δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα μέσα στις δυνατότητές του για να δει ή να κάνει στο μυθικό βουνό. Ωστόσο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Σε αυτήν λοιπόν την ταξιδιωτική μας πρόταση θα προτείνουμε οκτώ μοναδικές τοποθεσίες, με οδική πρόσβαση που θα σας «μυήσουν» στην επιβλητική τοπιογραφία του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας και θα σας φέρουν κοντά σε πανέμορφα χωριά και υπέροχους ανθρώπους.

Παλιός Παντελεήμονας, Παλαιοί Πόροι

Δύο όμορφα παραδοσιακά χωριά που έχουν εύκολη πρόσβαση από την εθνική οδό με ασφάλτινους δρόμους και διαθέτουν υποδομές για φαγητό και διαμονή. Προτείνουμε να επισκεφθείτε πρώτα τον Παλιό Παντελεήμονα και, στη συνέχεια, ακολουθώντας τον ορεινό δρόμο για 6 χιλιόμετρα να πάτε στο επίσης παραδοσιακό χωριό Παλαιοί Πόροι. Ο Παλιός Παντελεήμονας απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από την Εθνική Οδό και είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς στη βόρεια Ελλάδα με καλές ταβέρνες και ποιοτικά καταλύματα.

Στα 3,5 χιλιόμετρα ψηλότερα από τον Παλιό Παντελεήμονα, θα δείτε το μοναχικό εκκλησάκι του Προφ. Ηλία όπου θα σταθείτε για να ατενίσετε τη θέα στη δαντέλα της ακτογραμμής. Εξι χιλιόμετρα πιο πάνω θα συναντήσετε στενό ασφάλτινο δρόμο που θα σας βγάλει στην πλατεία της Παλιάς Σκοτίνας, ενός ακόμη υπέροχου και άγνωστου χωριού του Ολύμπου.

Απολαυστική διαδρομή από Λεπτοκαρυά προς μονή Κανάλων

Από τα δημοφιλή, το καλοκαίρι, παράλια του Ολύμπου αρχινά μια θαυμάσια διαδρομή σε καλό, αλλά με μπόλικες στροφές, ασφάλτινο δρόμο που θα μας φέρει στις γειτονιές της Παλιάς Λεπτοκαρυάς (5 χλμ. από την παραλία της Λεπτοκαρυάς).

Στη συνέχεια ανηφορίζουμε εύκολα και πάντα σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο στις δασωμένες υπώρειες του βουνού, προσπερνάμε την τοποθεσία «Κορομηλιές» και λίγο ψηλότερα συναντάμε τη ιστορική μονή Κανάλων Καρυάς (κτίσμα του 1638), με θέαση στα δάση και στα ακροβούνια του Ολύμπου. Από τη μονή Κανάλων μπορείτε να προσεγγίσετε το χωριό Καρυά (8 χλμ.) μέσα από μια καθαρά ορεινή διαδρομή και να συνεχίσετε την περιήγησή σας στα χωριά των δυτικών παρυφών του Ολύμπου.

Λιτόχωρο, ανάβαση στον Αϊ Γιάννη

Λιτόχωρο και Ολυμπος είναι έννοιες σχεδόν ταυτισμένες. Η μικρή κωμόπολη διαθέτει άφθονα καταλύματα για όλα τα πορτοφόλια και ποιοτικές επιλογές για φαγητό. Αξίζει μια βόλτα στην κεντρική πλατεία όπου δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και μια ευχαρίστηση περιήγηση στις παραδοσιακές γειτονιές που έχουν απομείνει. Η πιο ενδιαφέρουσα ορεινή πορεία πραγματοποιείται μέσα σε πυκνόφυτο δάσος με τελική κατάληξη την εξοχική τοποθεσία του Αϊ Γιάννη.

Με αφετηρία το κέντρο του Λιτόχωρου, θα ανηφορίσετε τον ασφάλτινο δρόμο σύμφωνα με τις ταμπέλες, μέχρι τον χώρο αναψυχής (3,5 χλμ.) όπου δεσπόζει το γραφικό εκκλησάκι, πλάι στα πελώρια έλατα. Στις ψηλότερες γειτονιές του Λιτόχωρου θα αναζητήσετε τον δρομάκο που οδηγεί στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία με τη θεσπέσια θέα στο πέλαγος.

Ενιπέας, μονή Διονυσίου, Πριόνια

Η βασική διαδρομή που συνήθως ακολουθούν οι περισσότεροι εκδρομείς, είναι αυτή που οδηγεί στη θέση «Πριόνια» και στα 1100 υψόμετρο όπου αρχίζουν τα μονοπάτια για τα ορειβατικά καταφύγια και τις κορφές (18 χιλιόμετρα). Ο δρόμος είναι ασφάλτινος και η διαδρομή πέραν κάθε περιγραφής. Στην πορεία σας αξίζει να κάνετε μια στάση στη θέση «Σταυρός» (10 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο), όπου υπάρχει καταφύγιο, ανοιχτό όλο τον χρόνο. Εδώ μπορείτε να πιείτε ένα καφέ και να απολαύσετε την αεροπορικών διαστάσεων θέα (πληροφορίες, τηλ. 6939225857, κ. Γιώργος).

Εξι χιλιόμετρα πιο πάνω από το καταφύγιο, θα συναντήσετε τον δρόμο που θα σας φέρει στην παλιά μονή Διονυσίου που βρίσκεται κοντά στην κοίτη του ποταμού Ενιπέα, όπου θα πάτε εύκολα με τα πόδια. Από εδώ περνά το πεζοπορικό μονοπάτι που οδηγεί στο Λιτόχωρο, αλλά και στα Πριόνια. Στα Πριόνια λειτουργεί αναψυκτήριο και εστιατόριο, τηλ. 6932484868, κ. Δημήτρης.

Παλιά Βροντού και ανάβαση στα Κρεβάτια

Στις ανατολικές υπώρειες του Ολύμπου, 23 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο, υπάρχει το εγκαταλελειμμένο χωριό Παλιά Βροντού, γνωστό στους παλιούς και ως Βροντούσα. Εδώ θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένα κτίσμα του 18ου αιώνα, που έχει αναγνωρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Στις απόκρημνες όχθες του μικρού, αλλά ορμητικού ποταμού Πόρου ξεχωρίζει το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας που είναι ότι απέμεινε από το μοναστήρι του 14ου αι. Μόλις 1,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αγίας Τριάδας, κρυμμένο μέσα στο βαθύσκιωτο φαράγγι όπου κυλά ένα ακόμη ορεινό ποτάμι με σκαλωτούς καταρράκτες, θα βρούμε την εκκλησία της Αγίας Κόρης.

Αν δεν έχει προηγηθεί χιονόπτωση και με μεγάλη προσοχή, ειδικά αν το αυτοκίνητό σας είναι χαμηλό, αξίζει να ανηφορίσετε τον χωματόδρομο που οδηγεί έπειτα από 8 χιλιόμετρα, στο υψίπεδο «Κρεββάτια» Ολύμπου. Από εδώ με καθαρό καιρό θα ατενίσετε τις κυριότερες κορφές του Ολύμπου που παραμένουν χιονισμένες μέχρι τον Ιούνη. Στη θέση αυτή λειτουργεί ορειβατικό καταφύγιο-ξενώνας όπου μπορείτε κατόπιν συνεννόησης να διανυκτερεύσετε, πληροφορίες τηλ. 6971773070, κ. Ισαάκ.

Αρχαίο Δίον και Ρέμα Ορλιά

Ανάμεσα στο Λιτόχωρο και στην Κατερίνη εντοπίζεται ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος του Δίου. Εδώ η φύση του Ολύμπου πλαισιώνει με μοναδικό τρόπο τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως και μάλιστα μετά και από τις πρόσφατες ανασκαφές και παρεμβάσεις, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Στο ομώνυμο χωριό θα επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο όπου ανάμεσα στα εκθέματα εντυπωσιάζει η «ύδραυλις», ένα από τα ελάχιστα αρχαία μουσικά όργανα που έχουν διασωθεί (αρχαιολ. χώρος, τηλ. 23510 53206).

Από το χωριό Δίον, ακολουθώντας ασφάλτινο και στη συνέχεια βατό χωματόδρομο μπορείτε να φθάσετε ως το ορειβατικό καταφύγιο «Κορομηλιά». Ζητήστε από τους υπευθύνους του καταφυγίου να σας δείξουν εύκολες πεζοπορικές διαδρομές προς το Ρέμα Ορλιά και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του (πληροφορίες τηλ. 6942243349, κ. Βαγγέλης).

Για φαγητό στην Πέτρα και στον Αγιο Δημήτριο

Το χωριό Πέτρα (υψόμ. 550) βρίσκεται λίγο πιο ανατολικά από την Παλιά Βροντού. Ομως εδώ θα έρθετε μέσω του ορεινού, οδικού άξονα Κατερίνης – Ελασσόνας. Στην περιοχή που είναι γνωστή ως «Στενά της Πέτρας» υπήρχε ισχυρό κάστρο που πολιορκήθηκε από τους Τούρκους, το 1395. Η θέση του κάστρου εντοπίζεται σήμερα σε περιοχή γνωστή ως Παλιόχωρα, Παλιόπετρα ή και Καρακόλι. Το χωριό Πέτρα ήταν γνωστό για τα μαντάνια, τους νερόμυλους και τα νεροπρίονά του που έπαιρναν κίνηση από τα άφθονα τρεχούμενα νερά τα οποία κατεβαίνουν με ορμή από τον Ολυμπο.

Στο χωριό υπάρχει η δυνατότητα για φαγητό και ενοικιάζονται αυτόνομες κατοικίες. Σε μικρή απόσταση από την Πέτρα, επάνω στον δρόμο Κατερίνης – Ελασσόνας και σε ύψος 850 μέτρων, συναντάμε το χωριό Άγιος Δημήτριος (33 χλμ. από την Κατερίνη). Το μικρό αυτό χωριό, καθώς διαθέτει αξιοπρεπείς υποδομές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αφετηρία για πάμπολλες εκδρομές-περιηγήσεις, τόσο προς τον Ολυμπο όσο και προς τον παντελώς άγνωστο ορεινό όγκο του Τίταρου.

Κοκκινοπλός, το βλάχικο χωριό του Βόρειου Ολύμπου

Αφήνουμε πίσω τα πολυσύχναστα μονοπάτια του Ολύμπου και αναζητούμε σε ύψος 1250 μέτρων, εδώ στα βορειοδυτικά πρανή του βουνού, το παλιό κεφαλοχώρι του Κοκκινοπηλού ή Κοκκινοπλού, που απέχει 32 χλμ. μακριά από την Ελασσόνα και 50 χλμ. από την Κατερίνη. Μέχρι τον Μεσοπόλεμο ο Κοκκινοπλός ήταν ένα ακμάζον χωριό με 2.500 μονίμους κάτοικους που ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, την υλοτομία, ενώ παράλληλα λειτουργούσαν αρκετές βιοτεχνίες παραγωγής κιλιμιών, αλευρόμυλοι και ασβεστοκάμινα. Τώρα πια το χωριό είναι σχεδόν έρημο τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι ζωντανεύει πρόσκαιρα με τον ερχομό των ξενιτεμένων, αλλά και των πολυάριθμων ορειβατών που καταφθάνουν εδώ, αφού ο οικισμός διασχίζεται από το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 το οποίο οδηγεί στις κυριότερες κορφές του Ολύμπου και στα καταφύγια.

Αξίζει να ανεβείτε ώς το ξωκλήσι του Αϊ Θανάση στα 1300 μέτρα ψηλά, στη ράχη του βουνού και να ξαγναντεύσετε την υπέροχη θέα. Αν έχετε αυτοκίνητο με κίνηση στους τέσσερεις τροχούς, θαυμάσια είναι η δασική διαδρομή που συνδέει τον Κοκκινοπλό με το χωριό Πέτρα.

? Κείμενο – φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com

Πηγή: efsyn.gr

Previous ArticleNext Article