Ελασσόνα

Ο Μ. Χαρακόπουλος σε Κοκκινοπηλό, Πύθιο, Ολυμπιάδα, Λόφο, Φλάμπουρο, Καλλιθέα και Καλύβια Ελασσόνας

«Τα χωριά μας φθίνουν δημογραφικά και τα κεφαλοχώρια που συνεχίζουν να διατηρούν τη ζωντάνια τους, όπως τα Καλύβια, την οφείλουν κυρίως στους κτηνοτρόφους. Γι’ αυτό και χρέος μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κτηνοτροφία με κάθε μέσο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τις επισκέψεις του σε χωριά της Ελασσόνας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός αρχικά επισκέφθηκε τον Κοκκινοπηλό και, ακολούθως, το Πύθιο, την Ολυμπιάδα, τον Λόφο, το Φλάμπουρο, την Καλλιθέα, ενώ κατέληξε στα Καλύβια της Ελασσόνας. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του κράτους θυμίζοντας ότι «με ένα sms στο κινητό, ο κάθε πολίτης, ακόμα και στα απομακρυσμένα χωριά, μπορούσε να ενημερωθεί για την ημερομηνία και τον τόπο εμβολιασμού του».

Ανάσες για πρωτογενή παραγωγή

Δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, κύριες δραστηριότητες για τους κατοίκους των χωριών, ο κυβερνητικός βουλευτής επεσήμανε ότι «αυτή την τετραετία δυστυχώς οι ζημιές λόγω παγετών, “Ιανού” και άλλων έντονων φαινομένων ήταν μεγάλες. Οι κυβερνητικές, όμως, πρωτοβουλίες για τις αποζημιώσεις ήταν γρήγορες, ο ΕΛΓΑ ενισχύθηκε από το κράτος για να ανταποκριθεί και τα χρήματα που δόθηκαν στους πληγέντες ήταν άνω του 1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2019 έως 2022. Το ίδιο ίσχυσε και για τις πληγές στην πρωτογενή παραγωγή από την πανδημία αλλά και την πιο πρόσφατη ουκρανική κρίση. Δόθηκαν 473 εκατ. ευρώ ως κορονοενισχύσεις, μειώθηκε η φορολογία, η προκαταβολή φόρου, ο ΕΝΦΙΑ, επιδοτήθηκε το αγροτικό ρεύμα, δόθηκαν 60 εκατ. ευρώ για λιπάσματα, άλλα 98 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές, ξαναδόθηκε το λεγόμενο “αγροτικό πετρέλαιο”, δίνονται σημαντικά οικονομικές ελαφρύνσεις για τα συνεταιριστικά σχήματα και ενισχύσεις σε πολλά αγροτικά προϊόντα λόγω της ουκρανικής κρίσης».

 Πάταξη ελληνοποιήσεων

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «το σημαντικότερο επίτευγμα για την κτηνοτροφία ήταν ο περιορισμός των ελληνοποιήσεων μέσω των αυστηρότερων ελέγχων. Το θεσμικό πλαίσιο αυστηροποιήθηκε, οι έλεγχοι εντάθηκαν και έτσι, ο περιορισμός των εισαγωγών οδήγησε στον υπερδιπλασιασμό της τιμής παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα σήμερα. Επίσης, η ίδρυση της Διεπαγγελματική φέτας είναι άλλη μια σημαντική εξαγγελία που έλαβε σάρκα και οστά, καθώς ο ρόλος της στον έλεγχο της αλυσίδας παραγωγής αλλά και την πορεία του προϊόντος στις διεθνείς αγορές είναι κομβικός».

Previous ArticleNext Article