Σκληρό «πρέσινγκ» άσκησε από το βήμα της βουλής, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης στην κυβέρνηση, για το θέμα των σεισμόπληκτων στις περιοχές του Δαμασίου, του Μεσοχωρίου και του Αμουρίου που δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, διαμένουν ακόμα στα κοντέινερ». Η συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο ερώτησης του Λαρισαίου, οδήγησε τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη στο να παραδεχθεί «καθυστερήσεις».
Ο κ. Κόκκαλης κρατώντας στα χέρια φωτογραφίες από την τωρινή απαράδεκτη κατάσταση με τα κοντέινερ, έθεσε επίσης μία σειρά από καίρια ερωτήματα για το πότε θα δοθούν χρήματα, πότε θα εκδοθούν οι άδειες, αλλά και για το ύψος του επιτοκίου.
Αναλυτικότερά ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό ο οποίος έλαβε χώρα στον Νομό Λάρισας αλλά και Τρικάλων και εξαιτίας του οποίου επλήγησαν αρκετά χωριά, Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι, Δομένικο, Πλατανούλια, Κουτσόχερο, αλλά και στα Τρίκαλα.
Την επόμενη ημέρα από τον σεισμό ο μέχρι πριν λίγες ημέρες πολιτικός σας προϊστάμενος κ. Καραμανλής με τον κ. Πέτσα δήλωναν «Σε έξι μήνες θα είστε στα σπίτια σας». Δεν πιστεύω να το πείτε κι εσείς τώρα αυτό. Λίγους μήνες μετά τον σεισμό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «Πράγματι, η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και των πολιτών ενδυναμώνεται, όταν υπάρχει συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων».
Για να δούμε, υπάρχει συνέπεια; «Τώρα -συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης- το μέλημά μας, το μέλημα της Κυβέρνησης -έλεγε τον Σεπτέμβριο του 2021- είναι στην όσο πιο γίνεται γρήγορη ανακατασκευή των σπιτιών που καταστράφηκαν. Οι διαδικασίες είναι ήδη δρομολογημένες. Οι πόροι είναι διαθέσιμοι. Και πρέπει να γνωρίζετε ότι έχω –έλεγε ο Πρωθυπουργός- ένα καινούργιο σύστημα κρατικής αρωγής». Φανταστείτε να μην είχε.
Οι φωτογραφίες είναι προχθεσινές, από το Δαμάσι αλλά και το Μεσοχώρι. Δεν μπορείτε να τα βάλετε με την πραγματικότητα. Είναι ακόμα στα κοντέινερ οι άνθρωποι.
Πρώτη ερώτηση: Θα τολμήσετε πρόβλεψη πότε θα πάνε στα σπίτια τους; Και αν ναι, πότε;
Δεύτερη ερώτηση: Πού βρίσκεται αυτή η περιβόητη στεγαστική συνδρομή; Εκτός από τα πρώτα χρήματα που έλαβαν για τις άδειες -και ειρήσθω εν παρόδω οι άδειες, διορθώστε με, νομίζω είναι γύρω στους δέκα με δεκαπέντε που έχουν βγει, ενώ εκκρεμούν πάρα πολλές και υπάρχει μια έλλειψη, το λιγότερο που μπορώ να πω, στοιχειώδους οργάνωσης- κανείς από τους σεισμόπληκτους δεν γνωρίζει πού να απευθυνθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα γραφειοκρατικά, με τις άδειες, με τα δάνεια τα οποία υποσχεθήκατε.
Υποσχεθήκατε δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αλλά καμία τράπεζα, κύριε Υπουργέ, δεν ξέρει τίποτα. Καμία, μα καμία δεν ξέρει τίποτα. Κι όταν τους λένε «Μα το είπε ο Πρωθυπουργός, το είπαν οι Υπουργοί». Ας πάτε να ρωτήσετε αυτούς. Οι τράπεζες δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτά τα υποτίθεται χαμηλότοκα δάνεια.
Συνεπώς, η ερώτηση είναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται η στεγαστική συνδρομή, όσον αφορά τα σεισμόπληκτα χωριά Δαμάσι, Αμούρι, Μεσοχώρι, Πραιτώρι, αλλά και τα υπόλοιπα χωριά του Νομού Λάρισας».
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
«Κύριε Κόκκαλη, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς ως πολιτεία. Αναγνωρίζουμε και εμείς τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται στην έκδοση αδειών επισκευής και ανακατασκευής των κτιρίων και κατ’ επέκταση των εκταμιεύσεων των ποσών στεγαστικής συνδρομής για τις αποκαταστάσεις των κτιρίων» παραδέχθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός κ. Καραγιάννης. «Γι’ αυτό άλλωστε, συνέχισε, και στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο προτείναμε την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, που θα περιορίσει σημαντικά τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις.
Βέβαια οι καθυστερήσεις οφείλονται πολλές φορές και στις δύο πλευρές και οι φάκελοι που φτιάχνονται είναι ελλιπείς. Και γι’ αυτό φροντίσαμε ως πολιτεία και ως αρμόδια υπηρεσία να κάνουμε δύο μέχρι τώρα ενημερωτικά σεμινάρια στους μηχανικούς της περιοχής, προκειμένου να ενημερωθούν επαρκώς για την απαιτούμενη πληρότητα των φακέλων».
Δίνοντας στοιχεία, το κυβερνητικό στέλεχος είπε επίσης ότι «από τα σχεδόν δυόμισι χιλιάδες κτίρια που κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα και χρήζουν επισκευών, έχουν υποβληθεί μετά από σχεδόν δύο χρόνια οχτακόσιοι τριάντα οχτώ φάκελοι. Είναι περίπου το ένα τρίτο και έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα τριάντα τρεις άδειες επισκευής, ενώ σε τετρακόσιες τριάντα δύο περιπτώσεις έχουν παραληφθεί οι βλάβες των κτιρίων και προχωρά η διαδικασία εκπόνησης των μελετών αποκατάστασης από τους μηχανικούς και τους ιδιοκτήτες κατόπιν έγκρισης της υπηρεσίας, ενώ έχουν σταλεί και τριακόσια τριάντα έγγραφα ελλείψεων για τη συμπλήρωση αυτών των φακέλων. Από τα τριακόσια εβδομήντα πέντε κτίρια που κρίθηκαν ακατάλληλα και κατεδαφιστέα έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί τριακόσια
εξήντα δύο ΠΑΕΚ, προκειμένου αυτά να κατεδαφιστούν και ακολούθως οι ιδιοκτήτες να προβούν στην ανακατασκευή τους. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου διακόσιες πενήντα πέντε αιτήσεις ιδιοκτητών για βεβαίωση καθορισμού δικαιούχου στεγαστικής συνδρομής και έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα ογδόντα δύο βεβαιώσεις, ενώ έχουν απορριφθεί και έξι αιτήματα».
ΤΑ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΟΚΚΑΛΗ
Στη δευτερολογία του ο Λαρισαίος πολιτικός επανήλθε με σειρά ερωτημάτων με πρώτο το πότε θα εκδοθούν οι υπόλοιπες άδειες. Ζήτησε επίσης ξεκάθαρη θέση για το πότε θα πάρουν τα πρώτα χρήματα αυτοί στους οποίους έχουν εκδοθεί οι πρώτες άδειες, αλλά και εάν ισχύουν ή όχι τα χαμηλότοκα δάνεια από τις τράπεζες. «Αυτές είναι οι ερωτήσεις οι οποίες είναι εύλογες και λογικές σε μια πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της. Αλλά προφανώς με τη δικιά σας Κυβέρνηση απεδείχθη ότι το επιτελικό κράτος έχει γίνει σμπαράλια, θρύψαλα. Τα δικά σας τα λόγια τα κυβερνητικά διάβασα όχι της Αντιπολίτευσης, ότι πολύ σύντομα θα μπουν όλοι οι κάτοικοι των χωριών στα σπίτια τους» συμπλήρωσε δηκτικά.