Λάρισα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας για τις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Α

Σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:

“Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ένα κοινό μικρόβιο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το μικρόβιο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορείς). Ωστόσο, το συγκεκριμένο μικρόβιο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια (αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά, μολυσματικό κηρίο) ή και πιο σοβαρή μετά από διείσδυση (πνευμονία, νεφρίτιδα, καρδίτιδα, ρευματικό πυρετό, σηψαιμία). Σε σπάνιες περιπτώσεις, αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμο σύνδρομο τοξικού shock και θάνατο.

Τα συμπτωματικά άτομα μεταδίδουν περισσότερο από τους φορείς. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πυρετός, ιδιαίτερα ο υψηλός, που συνοδεύεται συνήθως από ρίγος και από διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται στο εργαστήριο είτε με γρήγορο τεστ (strep test) είτε με καλλιέργεια από τον φάρυγγα. Η θεραπεία στις ήπιες λοιμώξεις γίνεται στο σπίτι, είναι απλή, με κοινά αντιβιοτικά (πενικιλίνη ή ερυθρομυκίνη ή κεφαλοσπορίνη), ενώ οι βαριές λοιμώξεις από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο απαιτούν νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Επειδή στα παιδιά και ιδιαίτερα τα μικρότερα, οι μικροβιακές λοιμώξεις εξαπλώνονται πολύ γρήγορα και καταλήγουν σε σηψαιμία, οι γονείς θα πρέπει όταν βλέπουν υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από ρίγος και το παιδί χάνει την ζωηράδα του (κάθεται «μαραμένο», δεν παίζει με τα παιχνίδια, δεν μιλάει πολύ) να επικοινωνούν αμέσως ακόμα και από το πρώτο 24ωρο με τον παιδίατρό τους.

Αυτή την εποχή υπάρχουν αυξημένα περιστατικά στρεπτόκοκκου στα σχολεία. Οι παιδίατροι είναι ήδη ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι από μας, από το Σύλλογο Ιδιωτών Παιδιάτρων και από άλλους αρμόδιους ιατρικούς φορείς και έτσι τα περιστατικά διαγιγνώσκονται έγκαιρα και αντιμετωπίζονται χωρίς προβλήματα. Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως η έγκαιρη διάγνωση και η γρήγορη αντιμετώπιση με τα κοινά αντιβιοτικά αποτρέπουν περαιτέρω επιδείνωση της λοίμωξης, τις βαριές επιπλοκές και τον θάνατο. Αυτό ακριβώς πλήρωσε πρόσφατα η Βρετανία με θανάτους παιδιών από στρεπτοκοκκική λοίμωξη καθόσον η πρόσβαση σε παιδίατρο είναι πολύ δύσκολη λόγω έλλειψης παιδιάτρων αλλά και λόγω αναποτελεσματικότητας του συστήματος ΠΦΥ”.

Previous ArticleNext Article