Ελασσόνα

Ο Γιάννης Καριπίδης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου δεν αποτελεί μόνο μία ημέρα ευαισθητοποίησης αλλά και ενεργοποίησης των πολιτών και κυρίως της πολιτείας που αποτελεί τον θεματοφύλακα του κοινωνικού κράτους για δημόσια υγεία, πρόληψη και αποτελεσματική θεραπεία.
Καθήκον της πολιτείας είναι να παρέχει αποτελεσματικές και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας και αποκατάστασης στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, στελεχώνοντας τα δημόσια νοσοκομεία που τείνουν να αποψιλωθούν από ογκολόγους και προχωρώντας με γοργά βήματα στην ανέγερση νέων ογκολογικών νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και με εμβόλια στις περιπτώσεις που αυτά υπάρχουν:
Το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή, καθώς και οι χρόνιες λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β (HBV), ηπατίτιδα C (HCV) και ορισμένα είδη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι κύριοι παράγοντες για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.
Τα είδη καρκίνου με την πιο υψηλή θνησιμότητα είναι κατά σειρά:
– καρκίνος του πνεύμονα
– καρκίνος του μαστού
– καρκίνος του προστάτη
– καρκίνος του παχέος εντέρου
– καρκίνος ουροδόχου κύστεως.
Ως εκ τούτου, η διακοπή του καπνίσματος, η μαστογραφία και το TEST PAP στις γυναίκες και το PSA στους άνδρες, όπως και η κολονοσκόπηση μετά τα 50 έτη και για τα δύο φύλα, είναι η ελάχιστη πρόληψη που μπορούμε και πρέπει όλοι να έχουμε στο πρόγραμμά μας, με τη σύμφωνη γνώμη και παραπομπή ειδικού ιατρού.
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι η πρόληψη και οφείλει η κοινωνία να εμπιστεύεται και να επισκέπτεται την ιατρική επιστημονική κοινότητα, ώστε η ζωή να μην χάνεται άδικα, όταν είναι τόσο σύντομη για όλους μας, μα και τόσο όμορφη.
Γιάννης Καριπίδης
Αντιδήμαρχος Υγείας Δήμου Ελασσόνας
Κ.Ε.Π. Δήμου Ελασσόνας
Previous ArticleNext Article