Λάρισα

Ο Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής Χ. Τριαντόπουλος στη Λάρισα: «Αυτά τα μέτρα υλοποιούμε για τους πληγέντες από ΙΑΝΟ και σεισμό»

Για τον σεισμό και τον ΙΑΝΟ και τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί προκειμένου να ενισχυθούν και να βοηθηθούν οι πληγέντες των καταστροφών συζήτησαν ύστερα από μια γόνιμη συνάντηση το μεσημέρι της Πέμπτης στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής που βρίσκεται στην πόλη κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι πρόεδροι των Επιμελητήριων Οικονομικό και Εμπορικό.

Ο κ. Τριαντόπουλος μετά την σύσκεψη τόνισε πως: « Έχουν προχωρήσει όλα τα μέτρα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί» και αναλυτικότερα σημείωσε:

«Σήμερα στη Λάρισα στην έδρα της περιφέρειας Θεσσαλίας κατόπιν επικοινωνίας με τον κ. περιφερειάρχη και τους προέδρους των Οικονομικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, είχαμε μια γόνιμη συνάντηση σε συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων μας, με αντικείμενο τα μέτρα στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό στην περιοχή της Λάρισας και ευρύτερα της Θεσσαλίας. Σε συνέχεια όσων έχουμε δεσμευθεί έχουν προχωρήσει όλες οι κανονιστικές πράξεις και υλοποιήθηκαν τα μέτρα που σχετίζονται ουσιαστικά με την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, με την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ, αλλά και την αναστολή των πράξεων που σχετίζονται με τους πλειστηριασμούς. Πρόκειται για μέτρα με αναδρομική ισχύ.

Μιλήσαμε και για θέματα που σχετίζονται με τον κλάδο, την πανδημία, την οικονομία αλλά και την υλοποίηση των μέτρων διαχείρισης τόσο της κατάστασης και της αποκατάστασης και στήριξης του ΙΑΝΟΥ, καθώς προχωρούν και αυτά τα μέτρα αλλά και των ζητημάτων που σχετίζονται με τον σεισμό.

Όλα σε μια αρμονική συνεργασία με την περιφέρεια και όλους τους παραγωγικούς φορείς τους οποίους και ευχαριστώ.

Στον ΙΑΝΟ ήδη κλείνουμε τις υποθέσεις και σε ότι αφορά τον σεισμό που είναι πιο πρόσφατος και προχωράμε στα θέματα που πρέπει και εκεί».

Αγοραστός: «Υλοποιούμε αυτά που δεσμευτήκαμε – Ενεργούμε γρήγορα»

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης ο κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε: «Ευχαριστώ τον κ. Τριαντόπουλο γιατί έχουμε μια εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία, επί της ουσίας. Ανακοινώθηκαν σήμερα επίσημα τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση για τον ΙΑΝΟ. Επίσης, σε ότι αφορά τα μέτρα της επιχορήγησης των πληττόμενων επιχειρήσεων από τον σεισμό, η περιφέρεια σε συνεργασία με το υπουργείο έκανε όλους τους ελέγχους σε 354 επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον σεισμό. Όλα είναι μέτρα ανακούφισης.

Τα υπουργείο εσωτερικών έχει δώσει επίσης τα χρήματα στους πληττόμενους από τον σεισμό στους δήμους για να δώσουνε το επίδομα των 600 ευρώ.

Γύρω στους 180 οικίσκους έχουν εγκατασταθεί και είναι πλήρως εξοπλισμένοι. Επίσης, 76 τροχόσπιτα έχουν δοθεί για κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να πάνε οικίσκοι.

Έχουνε πάει αίθουσες σε σχολεία στο Βλαχογιάννι και στον Παλαμά και απομένει και σε αναμονή είναι ακόμη 11 αίθουσες σχολειών στη Λάρισα (και στη Φαλάνη). Όταν είναι έτοιμος ο δήμος για την εγκατάσταση θα πάνε και εκεί οι οικίσκοι.

Με γρήγορους ρυθμούς θα γίνει και η γέφυρα στο Βλαχογιάννι. Και ήδη φτιάξαμε εκεί μια ράμπα.

Θέλουμε την συνεργασία όλων και με το Τεχνικό Επιμελητήριο να γίνουν σωστά οι φάκελοι. Εμείς θα πιέσουμε το υπουργείο για να γίνουν όλα σύντομα και να αποκατασταθούν τα σπίτια. Όλα αυτά δημιουργούν και θέσεις εργασίας.

Έγινε και το σημαντικό ότι υπάρχουν δύο πλέον γραφεία από τις 17 Μαίου, ένα στην Ελασσόνα και ένα στον Τύρναβο για να μην υποχρεώνονται οι πολίτες σαν πηγαίνουν στην Αθήνα. Για ότι δεσμευτήκαμε γίνεται…».

Με την σειρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Ηλίας Κοτσιμπογεώργος, σημείωσε: «Ο γ.γ. ήταν από την πρώτη στιγμή παρόν και σε ότι αφορά τον ΙΑΝΟ και τον σεισμό. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε την στήριξη των επιχειρήσεων. Περνάμε μια κρίση από το 2010 και θέλουμε στήριξη, το υπουργείο ανταποκρίνεται. Είναι σημαντικά τα όσα μας είπε ο Γ.Γ. Θέλουμε οριζόντια μέτρα στήριξης για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων. Είναι πολύ σημαντικά τα μέτρα που πάρθηκαν για εστίαση και τουρισμό αλλά υπάρχουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις όπως είναι το γενικό εμπόριο και η μεταποίηση που έχουν πληγεί από την πανδημία και πρέπει να δοθεί και σε εκείνους η ευκαιρία της επανεκκίνησης. Είμαστε σε καλό δρόμο».

Πηγή: onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article