Ελασσόνα

Ο ερωτύλος επιστάτης από χωριό της Ελασσόνας που ήθελε να γίνει δια της βίας ο “Βαλεντίνος” της αφεντικίνας 

Η σημερινή ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου προσφέρεται προκειμένου να ανατρέξουμε και να περιγράψουμε ερωτικές ιστορίες , άλλων εποχών , στην επαρχία της Ελασσόνας . Σε εποχές που ο έρωτας και το ταίριασμα των ανθρώπων δεν ήταν τόσο εύκολα όσο σήμερα . Όταν βρισκόταν υπό την απειλή της κοινωνικής κατακραυγής .
Η ερωτική μας ιστορία αφορά στο Αμούρι της επαρχίας Ελασσόνας και στην πόλη της Λάρισας . Μεταξύ μιας χήρας πλούσιας χανούμισσας και ενός … ζωηρού παντρεμένου επιστάτη
Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ , ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΤΗΝ ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟΥ , ΚΑΤΕΓΡΑΦΕ :
« ΕΙΔΥΛΛΙΟΝ ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ . Η ωραία Χανούμ και ο Ελμαζ.
Εν Λαρίση πλουσία και περικαλλής χανούμ χηρεύσασα προ τινος , προσέλαβεν ως επιστάτην των κτημάτων της επί αδρώ μισθώ τον εκ του χωρίου Αμούρι Ελασσόνας Ελμάζ αγάν , τουρκοαλβανόν τεσσαρακοντούτη έγγαμον και πατέρα τριών τέκνων .
Το κάλλος της κυρίας επλήγωσε τον επιστάτην , όστις εξέλαβε τας περιποιήσεις της ως ερωτικάς εκδηλώσεις , και ενόμισεν ότι έγινε πλέον και αυτός κύριος … της καρδιάς της .
Ο ερωτομανής εισήλασε μίαν εσπέραν εις τον κοιτώνα της καθ ‘ ην ώραν αύτη εκάπνιζε εξηπλωμένη επί του σοφά με την σκλάβαν της , και εξαγάγων περίστροφον προτείνει αυτό επί του στήθους της λέγων :
” – Ή θα με πάρης άνδρα σου , ή και οι δύο θα σκοτωθούμε .
Εννοείται ότι η έντρομος χήρα έδωσε τον λόγον της , και εκείνος απήλθε δια να προετοιμάση τα του γάμου . Αλλά την επόμενην τη ενεργεία της μελλονύμφου ωδηγείτο υπό δύο αστυφυλάκων εις το κρατητήριον . » .

Σκριπ , 16/11/1895 .

Προκαλεί βέβαια εντύπωση ότι το γεγονός είχε καταγραφεί στον Αθηναϊκό τύπο . Από εφημερίδα αρκετά μακριά από τον Θεσσαλικό κάμπο .
Πέραν αυτού όμως , από την περιγραφή συμπεραίνουμε την έντονη παρουσία των μουσουλμάνων και των τουρκαλβανών στην Λάρισα και στην επαρχία της .
Μπορεί σήμερα τέτοια περιστατικά να φαντάζουν κάπως συνηθισμένα . Τα χρόνια όμως εκείνα τα βέλη του ερώτα που χτύπησαν τον ερωτύλο επιστάτη οδηγούσαν σε απαγορευμένη σχέση . Ένας έρωτας που δεν είχε ανταπόκριση και οπωσδήποτε προσέβαλλε τα ήθη .

Πηγή 🌐 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ. Βασίλης Φ. Πλάτανος ( 1811 – 1912 )

Τσαριτσάνη ηέκτρονική εφημερίδα

Previous ArticleNext Article