Λάρισα

O Χατζηχριστοδούλου για το άνοιγμα της εστίασης

Χαμηλώνουν οι ειδικοί τον πήχη των προσδοκιών αναφορικά με το άνοιγμα άλλων μεγάλων κλάδων μετά λιανεμπόριο, όπως η εστίαση, καθώς όπως επισημαίνουν θα πρέπει πρώτα να έχουν υπόψη τους τα πρώτα δεδομένα της επιδημιολογικής εικόνας μετά το άνοιγμα της αγοράς, για να μπορούν να εισηγηθούν τα επόμενα βήματα.

«Ακούμε διάφορα αλλά κρατάμε προς το παρόν μικρό καλάθι. Δεν χρειάζεται βιασύνη, όλα στην ώρα τους» είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος της Επιτροπής του υπ. Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου τα επόμενα βήματα ανοίγματος νέων δραστηριοτήτων θα πρέπει να γίνουν με προσοχή και πάντα με γνώμονα να μην υπάρξει επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεικτών. Ο ίδιος με βάση τα όσα συζητιούνται στην επιτροπή θεωρεί πολύ δύσκολο μεθαύριο Παρασκευή που συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι να ληφθούν αποφάσεις που θα ανάβουν πράσινο φως για επαναλειτουργία μεγάλων κλάδων, όπως για παράδειγμα η εστίαση.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο συγκεκριμένος τομέας έχει πληγεί σημαντικά. Είμαστε και εμείς μέσα στην κοινωνία και ξέρουμε τις συνέπειες της πανδημίας. Όμως οι αποφάσεις δεν μπορεί να είναι βεβιασμένες. Δεν γίνεται να ρισκάρουμε ένα πισωγύρισμα. Και στην περίπτωση του λιανεμπορίου έχει γίνει σαφές πως αν υπάρξει σοβαρή επιβάρυνση θα κλείσει ξανά. Πρέπει να υπάρχει μία χρονική απόσταση στο άνοιγμα ενός κλάδου από έναν άλλο. Ως εκ τούτου είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για επαναλειτουργία της εστίασης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αρχές Φεβρουαρίου οι αποφάσεις

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα οι επαγγελματίες της εστίασης θα πρέπει να περιμένουν στις αρχές Φεβρουαρίου τις αποφάσεις. Και αφού πρώτα οι αρμόδιοι υπουργοί καταθέσουν υπόψη της επιτροπής όλα τα δεδομένα. Το σχέδιο για την επαναλειτουργία της εστίασης θα περιλαμβάνει επιπρόσθετα υγειονομικά μέτρα, ενώ σε πρώτη φάση το άνοιγμα θα επιτραπεί μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Αναφορικά δε με τα εστιατόρια εξετάζεται το ενδεχόμενο οι θαμώνες πριν μεταβούν να έχουν ήδη προβεί στην παραγγελία του φαγητού, ώστε να περιοριστεί ο χρόνος παραμονής τους στον χώρο και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. «Συζητάμε διάφορα εναλλακτικά σενάρια μέχρι να καταλήξουμε σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία ποια θα εφαρμοστούν», παρατήρησε σχετικά ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Με υγειονομικά πρωτόκολλα τα Χιονοδρομικά

Η επιτροπή έχει επιφορτιστεί να εισηγηθεί σχετικά, αν θα λειτουργήσουν ή όχι τα Χιονοδρομικά Κέντρα. Οι διοικήσεις των Χιονοδρομικών Κέντρων περιμένουν το πράσινο φως. Θέλουν σε κάθε περίπτωση να αξιοποιήσουν αυτή την περίοδο που προσφέρεται για σκι προκειμένου να «ξαναζωντανέψουν» οι πίστες. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το εάν θα αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, θέμα που θα απασχολήσει τους ειδικούς μέχρι τέλος του μήνα.

Πηγή: taxydromos.gr

Previous ArticleNext Article