Αθλητισμός

O ΠΑΟΚ Κυπελλούχος Ελλάδος

O ΠΑΟΚ μετά από 14 χρόνια είναι Κυπελλούχος Ελλάδος καθώς επικράτησε 2-1 της ΑΕΚ στον τελικό ντροπή που σημαδεύτηκε από τα πρωτοφανή επεισόδια πριν το ματς, αλλά και το οφσάιντ-γκολ του Ενρίκε που έκρινε το τρόπαιο!

Η ενδεκάδα της πρόκρισης

Τους έντεκα που πήγαν την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου εμπιστεύθηκε απόψε ο Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ισπανός τεχνικός σε διάταξη 4-2-3-1 ξεκίνησε με τον Ανέστη κάτω από τα δοκάρια, αριστερό μπακ τον Ντίντακ, δεξί τον Γκάλο και τον Βράνιες με τον Τσιγκρίνσκι στο κέντρο της άμυνας. Σιμόες και Γιόχανσον οι δύο στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Στο αριστερό «φτερό» ο Πατίτο, στο δεξί ο Λάζαρος, ο Μάνταλος σε ελεύθερο ρόλο και στην κορυφή της επίθεσης ο Αραούχο.

«Ψήφος» σε Μπίσεσβαρ

Ο Βλάνταν Ίβιτς που το δούλεψε αρκετά στο μυαλό του καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας, προτίμησε το 4-3-3, με τον Γλύκο στην εστία, τον Λέοβατς στα αριστερά της άμυνας και τον Μάτος στα δεξιά. Βαρέλα και Κρέσπο το δίδυμο στο κέντρο των μετόπισθεν. Ο Κάνιας σε ρόλο αμυντικού μέσου, έχοντας μπροστά Σάκχοφ και Τσίμιροτ. Δεξί εξτρέμ ο Κάμπος, αριστερό ο Μπίσεσβαρ με σαφή εντολή να κλείνει προς τα μέσα και «φουνταριστός» ο Πρίγιοβιτς.

Το «χορευτικό» του Κάμπος!

Δυνατές μονομαχίες, εύκολα «πουλήματα» της μπάλας, έλλειψη καθαρού μυαλού και απόλυτη ισορροπία. Αυτό ήταν το σκηνικό στο πρώτο εικοσάλεπτο του τελικού. Η ΑΕΚ πίεζε τον ΠΑΟΚ στο δεύτερο τρίτο του γηπέδου, οι παίκτες του «δικεφάλου» δεν είχαν καλές επαφές και μεταβιβάσεις και ως εκ τούτου δεν μπόρεσαν να φτάσουν με αξιώσεις προς την εστία του Ανέστη. Η «Ένωση» μετά το πρώτο δεκάλεπτο προσπάθησε να βρει με άμεση μετάβαση της μπάλας προς την επίθεση τον Αραούχο, κάτι που δεν «βγήκε» ως επιλογή, καθώς ο Αργεντινός έγινε εύκολη λεία ανάμεσα στους Κρέσπο και Βαρέλα, όντας εκτός παιχνιδιού.

Η κεφαλιά του Σάκχοφ στο 13′(νίκησε τον κοντύτερο Ντίντακ στο δεύτερο δοκάρι) που έφερε την εξαιρετική απόκρουση του Ανέστη ήταν η μοναδική καλή στιγμή του ματς μέχρι το 24′ όταν η ικανότητα του Κάμπος στο «ένας εναντίον ενός» έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του ΠΑΟΚ. Ο Αγκολέζος εξτρέμ εκμεταλλεύθηκε το επιθετικό τρανζίσιον της ομάδας του, πέρασε σαν… σταματημένο τον Ντίντακ και «πάτησε» περιοχή με εξαιρετικές προϋποθέσεις. Το λάθος του Τσιγκρίνσκι έφερε την μπάλα ξανά στα πόδια του Κάμπος. Ξανά… χορευτικό, αυτή την φορά με θύμα τον Ουκρανό στόπερ, εξαιρετικό γύρισμα της μπάλας(διαγώνια προς το ύψος του πέναλτι) και 1-0 από τον Μπίσεσβαρ!

Δώρο στον Λάζαρο

Ο ΠΑΟΚ πήρε το προβάδισμα αλλά τρία λεπτά αργότερα το πέταξε στα σκουπίδια! Πριν καλά καλά προλάβουν να σταματήσουν οι πανηγυρισμοί των οπαδών του στις κερκίδες, ο Λάζαρος έξω από την περιοχή σούταρε με φάλτσα. Η μπάλα δεν είχε δύναμη, ο Γλύκος όμως έδειξε απίστευτη επιπολαιότητα, την έχασε μέσα από τα χέρια του και… 1-1! Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός με την βοήθεια του διεθνή πορτιέρο, έδωσε την λύση στην «Ένωση» που μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχε το καθαρό μυαλό και τις σωστές επιλογές για να δημιουργήσει φάσεις.

Το γκολ αυτό έφερε το ματς σε ισορροπία, η ΑΕΚ πάτησε καλύτερα στο χορτάρι και στο 32′ ο «κεραυνός» του Λάζαρου πέρασε λίγο άουτ από τα δοκάρια του ΠΑΟΚ! Το σκηνικό με τα λάθη, τα νεύρα και την δύναμη επανήλθαν στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου μέρους, με τον ΠΑΟΚ να απειλεί στο 39′ με τον κορυφαίο του Μπίσεσβαρ. Το πλασέ του Αφρικανού πέρασε άουτ και το 1-1 ήταν το σκορ στην ανάπαυλα…

«Χρυσή» αλλαγή σε αντικανονική θέση!

Ο Γιάννης φοβόταν το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και η ΑΕΚ έπαιξαν συντηρητικά το δεύτερο ημίχρονο, δεν πήραν ρίσκα και έβαλαν ως προτεραιότητα στο παιχνίδι τους το να μην δεχθούν το δεύτερο τέρμα που θα έκρινε και τον τελικό σε ένα πολύ «κλειστό» παιχνίδι. Πρώτη κίνηση από τον πάγκο από τον Χιμένεθ στο 68′. Έξω ο Πατίτο, μέσα ο Μάνταλος, 4-3-3 με τον αρχηγό της ΑΕΚ να παίζει στο αριστερό «φτερό». Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν την κατοχή της μπάλας(54%-46%) αλλά με εξαίρεση την καλή στιγμή του Πατίτο στο 46′ δεν έφτιαξαν φάσεις για το 2-1.

Η άμεση απάντηση του Ίβιτς από τον πάγκο ήταν και εκείνη που άλλαξε τις ισορροπίες. Ο Ενρίκε άλλαξε τον Κάμπος στο 72′ και στο 81′ ο Βραζιλιάνος εξτρέμ πέτυχε το 2-1 με κεφαλιά!

Ένα γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει. Ο παίκτης του ΠΑΟΚ δεν καλυπτόταν, σε μια ξεκάθαρη φάση. Ο επόπτης Καλφόγλου δεν σήκωσε το σημαιάκι και έκρινε τον νικητή του τελικού!

MAN OF THE MATCH: Με εξαιρετική κίνηση βρίσκεται στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή και ανοίγει το σκορ του τελικού με σωστό τελείωμα. Ταλαιπώρησε την άμυνα της ΑΕΚ και ολοκλήρωσε ότι άρχισε με την εξαιρετική του εμφάνιση στον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό. Ο Ολλανδός εξτρέμ έβγαλε ηγετικά χαρακτηριστικά στο χορτάρι και ήταν ο καλύτερος παίκτης του Ίβιτς.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Ο μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ ήταν ο κορυφαίος σε απόδοση παίκτης της ομάδας του. Από τα δικά του πόδια ήρθε η ισοφάριση. Στην επανάληψη και ενώ η ΑΕΚ δεν ήταν καλή δημιουργικά, προσπάθησε και δημιούργησε ρήγματα από δεξιά, έχοντας καλή συνεργασία με τον Γκάλο.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Πέτρος Μάνταλος. Ο αρχηγός της ΑΕΚ ήταν μακριά από τον καλό του εαυτό, δεν βοήθησε δημιουργικά, δεν είχε καθοριστικές επαφές και κινήθηκε σε ρηχά νερά.

Η ΓΚΑΦΑ: Σε αυτή την στήλη θα μπορούσε να είναι ένα χαμένο μαρκάρισμα, μια πεταμένη ευκαιρία, μία λάθος κίνηση από τον πάγκο. Η μη υπόδειξη οφ-σάιντ στο γκολ του Ενρίκε δεν ήταν απλά η γκάφα του τελικού αλλά η γκάφα της χρονιάς!

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο ΠΑΟΚ πέτυχε το 2-1 με γκολ που σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να μετρήσει. Ο δεύτερος επόπτης, Καλφόγλου, δεν υπέδειξε οφ-σάιντ τον Πέδρο Ενρίκε. Ο εξτρέμ του «δικεφάλου» ήταν τουλάχιστον ένα μέτρο εκτεθειμένος! Κατά τα λοιπά, ο Κομίνης ήταν καλός σε γενικές γραμμές και δίκαιος στον πειθαρχικό έλεγχο. Μοναδικό του λάθος η μη υπόδειξη κίτρινης σε αγκωνιά του Μάτος(7′) στον Πατίτο.

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ, Σάκχοφ, Μπίσεσβαρ (90′ Κίτσιου), Κάμπος (73′ Ενρίκε), Πρίγιοβιτς

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Γιόχανσον, Σιμόες (84′ Αλμέιδα), Χριστοδουλόπουλος, Μάνταλος, Πατίτο (69′ Γαλανόπουλος), Αραούχο
Πηγή: gazzetta.gr

Previous ArticleNext Article