Ελασσόνα

Ντοκουμέντο: Ο Ελασσονίτης που πέρασε στρατοδικείο από τη χούντα για τα τραγούδια του Μίκη!

Ο ηλικιωμένος σήμερα, 75 ετών Γιώργος Καραΐσκος, από το Λιβάδι Ελασσόνας, ήταν μόλις 23 ετών το 1969, όταν επί της χούντας των συνταγματαρχών υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στα Ρίζια του Έβρου, στην 117 Μοίρα Μέσου Πυροβολικού.

Μία περίοδο της ζωής του που θα θυμάται για πάντα λόγω του στρατοδικείου που πέρασε γιατί… τραγουδούσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη!

Το παραπεμπτικό πόρισμα του Στρατοδικείου δεν άφηνε περιθώρια: Ο Ελασσονίτης μαζί με άλλους στρατιώτες, υπό τη συνοδεία κιθάρας, τραγουδούσαν «διάφορα άσματα, μεταξύ των οποίων κατόπιν αποφάσεως τα απαγορευμένα «Μπαλάντα του Αντρίκου» και «Έχω μία θάλασσα στο νου» του κομμουνιστού μουσικοσυνθέτου Μίκη Θεοδωράκη».

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε… οι νεαροί φαντάροι γνώριζαν ότι τραγουδούσαν απαγορευμένα τραγούδια και έτσι οδηγήθηκαν στο στρατοδικείο.

Ο κυρ Γιώργος Καραΐσκος, με 75 χρόνια στην πλάτη σήμερα, θυμάται εκείνα τα δύσκολα χρόνια κρατώντας στο χέρι το χαρτί του στρατοδικείου που έφερε στη δημοσιότητα η «Πρωινή Εφημερίδα Λιβαδίου».

Δείτε τα ντοκουμέντα:

Πηγή: onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article