Ελασσόνα

Νίκος Γάτσας: Κορωνίδα της δράσης μας η συνεργασία!

«Κορωνίδα της δράσης μας η συνεργασία! Η νέα διοίκηση του Δήμου Ελασσόνας θα συνεχίσει με τους ανθρώπους της ευθύνης. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα…».
Αυτά «κατέθεσε», ανάμεσα στα άλλα, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, παρουσιάζοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Ελασσόνας στα πρώτα δύο χρόνια της θητείας της.
Το βράδυ του Σαββάτου, στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της διασποράς της «Covid-19», ο δήμαρχος Ελασσόνας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η νέα διοίκηση, τα έργα και τις μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί στον Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα, καθώς και τις οικονομικές, τεχνικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει στο διάστημα των πρώτων δύο χρόνων.
Αρχικά, τους χαιρετισμούς του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για τη Δημοτική Αρχή Ελασσόνας διαβίβασε ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας Στέλιος Δημότσιος, που στάθηκε στη διαρκή συνεργασία με τον Δήμο, επισημαίνοντας με νόημα: «Θα συνεχίσουμε να αγκαλιάζουμε την Ελασσόνα γιατί ξέρουμε τον τόπο. Οι δημότες είναι άνθρωποι που μας στηρίζουν. Είμαστε κοντά σε όλους ως Περιφέρεια. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας. Φίλε δήμαρχε, εύχομαι να παραδώσεις την Ελασσόνα καλύτερη από αυτή που παρέλαβες, εύχομαι τα καλύτερα χωρίς δυσάρεστα γεγονότα, πιο δυναμικά, πιο όμορφα, χωρίς πολλές γκρίνιες».
Σε σύντομη τοποθέτησή του ο αναπληρωτής δημάρχου – αντιδήμαρχος Δημ. Καρανίκας μίλησε για τη διοίκηση από τη συνεργασία δύο συνδυασμών με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση. «Δύο παρατάξεις αποφάσισαν να συνεργαστούν πάνω στις αρχές της διαφάνειας, της δημοκρατίας και της ισοτιμίας. Να τονίσω ότι η συμπαράταξη έγινε μετά τις εκλογές και όχι προεκλογικά (…όπως θέλουν κάποιοι να λένε) έπειτα από ειλικρινή διάλογο και αλληλοσεβασμό. Αποφασίσαμε ο Δήμος μας: να είναι ανοιχτός σε όλους τους πολίτες, να ακουμπά και να ενισχύει τον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα, να στηρίξει την τοπική ιστορία, τον τουρισμό και την ανάδειξη του Ολύμπου, να προστατεύει το περιβάλλον…». «Η κριτική αποτελεί το εφαλτήριο για να προχωράμε με σταθερά βήματα. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Ζητάμε η κριτική να συνοδεύεται και από προτάσεις. Ανοιχτό – γόνιμο διάλογο για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και να προγραμματίσουμε το μέλλον», ολοκλήρωσε ο Δημ. Καρανίκας.
ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας τόνισε:
«Επέλεξα για την αποψινή παρουσίαση να εστιάσω στο αποτέλεσμα και όχι στα αίτια, καθώς τις περισσότερες φορές οι απολογισμοί πεπραγμένων περιλαμβάνουν κριτική, καταγγελίες και ενστάσεις για την προηγούμενη διοίκηση και τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της. Δεν θέλω να γίνει αυτό απόψε. Απόψε ανοίγουμε μία μεγάλη συζήτηση για τις πραγματικές ανάγκες του τόπου και των ανθρώπων του. Καταγράφουμε όσα έγιναν, όσα έχουν ξεκινήσει και όσα έχουν σχεδιαστεί για το επόμενο διάστημα».
Ο Δήμαρχος στάθηκε στην πολύμηνη κρίση της πανδημίας του κορονοϊού που επηρέασε και τον Δήμο Ελασσόνας, «αλλά η ανταπόκριση του Δήμου και των εργαζομένων του σε όλες τις προκλήσεις υπήρξε άμεση και αποτελεσματική». Αναφορά έκανε και στον μεγάλο σεισμό της 3ης Μαρτίου, που ανέδειξε για ακόμα μία φορά την προσφορά των εργαζομένων του Δήμου στη διαχείριση της μεγάλης αυτής καταστροφής. «Και θέλω να το τονίσω αυτό ιδιαίτερα, γιατί ο Δήμος Ελασσόνας είναι πρώτα απ’ όλα οι εργαζόμενοί του, οι υπάλληλοι, οι προϊστάμενοι, οι διευθυντές, με τους οποίους συνεργαζόμαστε εμείς οι αιρετοί του Δήμου, ο Δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι, οι πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων και οι ειδικοί συνεργάτες», ανέφερε με νόημα ο Νίκος Γάτσας.
Χαρακτηριστικά, τα όσα «κατέθεσε» ο δήμαρχος Ελασσόνας:
«Με τους εργαζόμενους, τους αιρετούς και πολλούς εθελοντές, φτιάξαμε σύντομα ένα δίκτυο δημιουργίας και ανάπτυξης για την πόλη και την επαρχία μας. Το δίκτυο αυτό δεν αποτελεί καινοτομία της διοίκησής μας, καθώς εφαρμόζει στις βασικές αρχές της καλής διακυβέρνησης που ισχύουν παγκοσμίως για τους δημόσιους οργανισμούς, όπως η διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων, η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, η δικαιοσύνη στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, η ισόρροπη μεταχείριση των κοινοτήτων, η αποκέντρωση των λειτουργιών, η ενίσχυση του τρίτου πυλώνα της οικονομίας, η εθελοντική συμμετοχή. Για να κάνουμε αυτό το δίκτυο αποτελεσματικό, επιστρατεύσαμε ήδη από τους πρώτους μήνες όλα εκείνα τα εργαλεία που εγγυώνταν τη θεσμική κατοχύρωση τους στον Δήμο μας. Άλλωστε οι θεσμικές αλλαγές πρέπει να βασίζονται σε σοβαρές και υπεύθυνες αποφάσεις, διαφορετικά μένουμε μόνο στα λόγια.
Διαφάνεια: Για πρώτη φορά στον Δήμο Ελασσόνας μαγνητοσκοπούνται οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αναρτώνται στο κανάλι του Δήμου στο διαδίκτυο και προβάλλονται σε απευθείας μετάδοση. Εκατοντάδες συμπολίτες μας παρακολουθούν πλέον τις συζητήσεις και ενημερώνονται απευθείας για τα θέματα που συζητούνται.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Διαβούλευση: Για πρώτη φορά από το 2011 η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης αξιοποιήθηκε για διαβούλευση σε θέματα μείζονος σημασίας για τον Δήμο, πέραν του Προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος.
Δικαιοσύνη: Για πρώτη φορά στον Δήμο Ελασσόνας ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η Συμπαραστάτρια του Δημότη, ως εγγύηση της δίκαιης και νόμιμης λειτουργίας της διοίκησης, των νομικών προσώπων και όλων των οργάνων του.
Ισόρροπη μεταχείριση των κοινοτήτων: Για πρώτη φορά στον Δήμο Ελασσόνας ορίστηκαν αντιδήμαρχοι γεωγραφικών τομέων, Βόρειου, Δυτικού, Νοτίου, για την ισότιμη και ισόρροπη διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων σε κάθε δημοτική ενότητα.
Αποκέντρωση λειτουργιών: Μεγαλύτερη συμμετοχή των προέδρων τοπικών συμβουλίων στη διαχείριση της καθημερινότητας με το ποσό της πάγιας προκαταβολής κάθε χρόνο. Καθιερώσαμε συχνές συναντήσεις του Δημάρχου, των αντιδημάρχων και των προέδρων τοπικά, σε πρώην Δημαρχεία και λαϊκές συνελεύσεις.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας: Προωθήσαμε μία ολοκληρωμένη συνεργασία με την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ΟΙΚΟΝΟΜΕΙΟΣ για την ενίσχυση της απασχόλησης, με περισσότερους από 15 καινούργιους εργαζόμενους στην επιχείρηση και την κάλυψη των αναγκών του Δήμου σε προσωπικό και αξιοποίηση οχημάτων και εξοπλισμού.
Εθελοντική προσφορά: Ορίσαμε άμισθους ειδικούς συμβούλους για τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα και υποστηρίξαμε τις εθελοντικές οργανώσεις, με την παραχώρηση γραφείων για τη λειτουργική εξυπηρέτησή τους και στενή συνεργασία στην υλοποίηση δράσεων που συνδέονται με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, διαχείριση αδέσποτων, κοινωνική ανακύκλωση, εκπαίδευση, αιμοδοσία και πολιτιστικές/αθλητικές διοργανώσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι η έννοια της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ έχει διαποτίσει το σύνολο των ενεργειών της νέας διοίκησης, καθώς από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε να γίνει όχι η επωδός, αλλά η κορωνίδα της δράσης μας.
Ένα περισσότερο κοινωνικό, συνεργατικό μοντέλο αυτοδιοίκησης που το επέβαλαν οι καιροί, αλλά και οι άνθρωποι του τόπου μας. Γιατί η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας βλέπει τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο απαλλαγμένο από τις στενές κομματικές γραμμές και στηρίζει εκείνους που ξεπερνούν τις γραμμές και χαράζουν νέους δρόμους.
Έτσι λοιπόν, με πίστη και αγάπη για τον τόπο και τις δυνατότητές του πορευόμαστε τα 2 τελευταία χρόνια δύο ομάδες στη διοίκηση αυτού του Δήμου ως μία. Χωρίς χρώματα, χωρίς εντάσεις και χωρίς βεντετισμούς. Μετά από 2 χρόνια, μπορώ να το πω με σιγουριά. Το ήθος, η αξιοπρέπεια, η σεμνότητα και η διάθεση προσφοράς ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν τη μεγάλη αυτήν κοινωνική συμμαχία στη μεγάλη νίκη στις εκλογές της 2ας Ιουνίου 2019.
Δύο ομάδες που συνεργάζονται στενά και εποικοδομητικά, όχι επειδή υποχρεώθηκαν να συνεργαστούν, αλλά επειδή έχουν στο πνεύμα τους τη συνεργασία και τη δημιουργία.
Με τις ομάδες αυτές καταφέραμε μέσα στα 2 αυτά δύσκολα χρόνια για τη χώρα και τον Δήμο, να σχεδιάσουμε, να δημιουργήσουμε, να εντάξουμε, να αποκτήσουμε και να αλλάξουμε πολλά. Καταφέραμε ακόμα να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία του Δήμου με σημαντικούς θεσμικούς φορείς και οργανισμούς, όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Σχεδιάσαμε τη συμμετοχή του Δήμου σε δύο μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών («Φιλόδημος ΙΙ» και «Αντώνης Τρίτσης»), στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου και στο ΠΕΠ Θεσσαλίας.
Ετοιμάσαμε μελέτες για 20 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 15.834.634,07 εκατομμυρίων ευρώ. Εντάξαμε μέσα σε 1 χρόνο τουλάχιστον 15 έργα συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000,00 ευρώ. Αποκτήσαμε 3 υπερσύγχρονα οχήματα συνολικού προϋπολογισμού 540.000,00 ευρώ. Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα του Δήμου και των νομικών του προσώπων. Αλλάξαμε τον προσανατολισμό του Δήμου με δράσεις εξωστρέφειας και αλληλεγγύης».

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Ελασσόνας παρουσίασε μία σύντομη περιγραφή των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή και υπηρετούν τους γενικούς, αλλά και τους ειδικότερους στόχους, επικεντρώνοντας στα παρακάτω:
Αξιοπιστία / Ρευστότητα / Καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών / Τοπική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα / Εξωστρέφεια / Κοινωνική Πολιτική / Υγεία / Παιδεία / Διά Βίου Μάθηση / Πολιτισμός / Αθλητισμός-Περιβάλλον / Πολιτιστική Κληρονομιά / Συνέδρια / Μουσικά Σύνολα / Πολιτιστικά γεγονότα / Αθλητικά γεγονότα / Καθαριότητα – Πράσινο / Αναβαθμίσεις – Συντηρήσεις / Αγροτική Οδοποιία / Αδέσποτα / Πολιτική Προστασία / Αναπτυξιακά Σχέδια / Όλυμπος / Κεντρικό καφενείο / ΑΕΝΟΛ.
Για τη συνεργασία του Δήμου Ελασσόνας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Όπως έχει διαφανεί από όσα ανέφερα ήδη, η συνεργασία του Δήμου Ελασσόνας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκτός από αναγκαία συνθήκη, είναι μία πλεονεκτική επιλογή. Και αυτό γιατί οι συνέργειες των φορέων αναπτύσσουν μεγαλύτερη δυναμική, περισσότερο έργο και πιο θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό το μήνυμα μεταφέρει ο Περιφερειάρχης σε κάθε ευκαιρία, ωστόσο χρειάζεται το μήνυμα αυτό να βρει ευήκοα ώτα, για να μετουσιωθεί σε σχέδιο και να ενταχθεί στον ευρύτερο προγραμματισμό της Περιφέρειας. Θέλω να πιστεύω ότι ως νέα διοίκηση είχαμε αυτό το διάστημα της θητείας μας ευήκοα ώτα και συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής της δράσης της σε τοπικό επίπεδο.
Έτσι, με σεβασμό προς όλους τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, ζητήσαμε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας συγκεκριμένα έργα και εκείνος ανταποκρίθηκε θετικά.
Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον Δήμο Ελασσόνας αγγίζουν τα 83.000.000,00 ευρώ από το 2011 έως σήμερα και όσα εγκρίθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια ξεπερνούν τα 15.000.000,00 ευρώ».
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Ελασσόνας ενημέρωσε για μικρά και μεσαία έργα με Εντάξεις στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, σε Αναπτυξιακά Προγράμματα, στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, για προτάσεις – εντάξεις στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για εντάξεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, στην ΕΕΤΑΑ, για σειρά έργων με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους, για έργα σε εξέλιξη και υπό δημοπράτηση, για μελέτη υπό επεξεργασία, για χρηματοδότηση από Κωδικό ΣΑΕ 055, κ.ά.
Ολοκληρώνοντας ο δήμαρχος Νίκος Γάτσας ανέφερε:
«Μετά και αυτήν την παρουσίαση θα αρχίσει από αύριο κιόλας μία ευρεία δημόσια συζήτηση για τις επιλογές που κάναμε, για τις παραλείψεις ή τις αδυναμίες, αλλά και για τις μικρές ή μεγαλύτερες κατακτήσεις.
Προσωπικά φέρω την αποκλειστική ευθύνη ως επικεφαλής ενός οργανισμού για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των αιρετών, των υπαλλήλων και των εξωτερικών συνεργατών, για την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση των έργων και των παρεμβάσεων.
Κλείνοντας, θεωρώ ότι η δουλειά που γίνεται στον Δήμο, είτε από τους υπαλλήλους, είτε από τα στελέχη, τους εξωτερικούς συνεργάτες και τους φορείς με τους οποίους υπογράψαμε προγραμματικές συμβάσεις, είναι πραγματικά αξιέπαινη, γιατί βασίζεται στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας, κατάρτισης και ευθύνης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί μας όλο αυτό το διάστημα, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώσαμε.
Το πιο ενθαρρυντικό και παρήγορο μέσα σε αυτήν την κατάσταση ήταν η διατήρηση του αισθήματος της ευθύνης. Και είναι μεγάλη χαρά να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που έχουν αίσθημα ευθύνης. Με τους ανθρώπους της ευθύνης θα συνεχίσουμε. Με τους ανθρώπους της ευθύνης μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Μαζί με όλους εσάς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα».

Πηγή: eleftheria.gr ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article