Λάρισα

Νέες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Π.Ε. Λάρισας με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Δέκα νέες πολιτιστικές εκδηλώσεις, διοργανώνονται  το επόμενο διάστημα στην Π.Ε. Λάρισας με τη  στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με Συλλόγους, Δήμους και φορείς. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του  Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας  και έχει ως εξής:

 

– «Θερινά Δρώμενα» στις 23 Ιουνίου 2023 στο Συκούριο. Περιλαμβάνει την εμφάνιση τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων και συλλόγων όλων των τμημάτων. Η εκδήλωση, αποτελεί σημαντικό σταθμό στα πολιτιστικά δρώμενα του Συκουρίου και αναδεικνύει τη τοπική θεσσαλική πολιτισμική κληρονομιά. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Συκουρίου.

 

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στις 23 και 24 Ιουνίου στο Ομορφοχώρι. Περιλαμβάνουν μουσική βραδιά με ορχήστρα για την νεολαία και παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ομορφοχωρίου. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ομορφοχωρίου.

 

5o Διεθνές Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «KOIΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ» από τις 7 έως τις 12 Ιουλίου 2023 στο Μακρυχώρι, σε περιοχές του Δήμου Τεμπών και στη Λάρισα. Περιλαμβάνει την εμφάνιση τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων καθώς και  άλλων νομών και την εμφάνιση δύο χορευτικών συγκροτημάτων από χώρες του εξωτερικού. Εκτός από την κεντρική εκδήλωση στο Μακρυχώρι θα πραγματοποιηθούν χορευτικές συναντήσεις και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου  Τεμπών καθώς επίσης ξεναγήσεις και επισκέψεις στα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Δήμου, όπως η Κοιλάδα των Τεμπών, ο Όλυμπος, η ιστορική Κοινότητα των Αμπελακίων, τα παράλια. Παράλληλα διοργανώνονται διάφορες δράσεις, όπως εργαστήρια εκμάθησης παραδοσιακών χορών και ημερίδες. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ο Σύλλογος Γυναικών Μακρυχωρίου.

 

«ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΙΑ 2023» στις 7 Ιουλίου 2023 στη Χάλκη.  Η εκδήλωση γίνεται εδώ και 20 χρόνια προς τιμήν της Δέσποινας Μπατζιανούλη, χρυσής και ασημένιας παραολυμπιονίκη στην παραολυμπιάδα της Δανίας το 1996. Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου θα παρουσιάσουν τοπικούς χορούς αλλά και από όλη την Ελλάδα και θα ακολουθήσει γλέντι. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ο Εκπολιτιστικός  Σύλλογος Χάλκης.

 

Γιορτή Σταριού στις 8 Ιουλίου 2023 στο Ευύδριο Φαρσάλων. Περιλαμβάνει μουσικοχορευτική εκδήλωση με την συμμετοχή τοπικής παραδοσιακής ορχήστρας και τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων. Θα προσφερθεί το παραδοσιακό φαγητό μπλουγούρι με πρόβειο κρέας, το οποίο θα παρασκευάσουν τα μέλη του συλλόγου χρησιμοποιώντας υλικά από το τόπο τους (κρέας – στάρι- ντοματοπολτός). Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ο Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Ευύδριου.

 

Festival Σκόρδου στις 14 – 15 Ιουλίου 2023 στον Πλατύκαμπο. Περιλαμβάνει συναυλία και βραδιά παράδοσης με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικές ομάδες του Πλατυκάμπου, υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας και παραδοσιακό γλέντι. Στην είσοδο της πλατείας θα υπάρχει λαογραφική έκθεση με αντικείμενα παλαιότερων χρόνων που χρησιμοποιούσαν στα χωράφια αλλά και στα σπίτια.  Όλο το τριήμερο θα λειτουργήσει έκθεση για το σκόρδο και  θα προσφέρονται εδέσματα με βάση το σκόρδο. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προβολή και προώθηση του σκόρδου, του παραδοσιακού αυτού προϊόντος, το οποίο παράγεται εδώ και πολλά χρόνια στο Πλατύκαμπο και έγινε ευρέως γνωστό λόγω της ποιότητας σαν «σκόρδο Πλατυκάμπου» καθώς και άλλων αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατυκάμπου».

 

Ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση στις 25 Ιουλίου  2023 στη Γλαύκη. Περιλαμβάνει μουσικοχορευτική βραδιά  -παραδοσιακό γλέντι με την εμφάνιση τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων και συλλόγων όλων των τμημάτων. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ο Μορφωτικός Σύλλογος Γλαύκης.

 

8ο Αντάμωμα Απανταχού Βερδικουσιωτών στις 16 Ιουλίου 2023 στη Βερδικούσια. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν χορευτικά τμήματα του Συλλόγου  και χορευτικά του νομού Λάρισας καθώς και φιλοξενούμενα. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η συνάντηση των Βερδικουσσιωτών και η αναβίωση παραδοσιακών εθίμων. Συνδιοργανωτές είναι: η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βερδικούσιας «Η ΟΜΟΝΟΙΑ».

 

Γαστρονομική παραδοσιακή κουζίνα στις 20 Αυγούστου 2023 στα Φάρσαλα. Περιλαμβάνει συνέδρια, παρουσίαση παραδοσιακών τοπικών συνταγών, προβολή φωτογραφιών, ενημέρωση της διατροφικής αξίας κάθε συνταγής, γευσιγνωσία φαγητών που θα παρασκευαστούν από ντόπιες μαγείρισσες και συμμετοχή χορευτικών τμημάτων της περιοχής με παραδοσιακή ορχήστρα. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ντόπιων Επαρχίας Φαρσαλών «Ο ΕΝΙΠΠΕΑΣ».

 

-24ο Αντάμωμα Μοναστηριωτών Ανατολικής Ρωμυλίας στις 2 Σεπτεμβρίου 2023 στο Μεγάλο Μοναστήρι. Συμμετέχουν μεικτά και παιδικά χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Μεγάλου Μοναστηρίου «Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΉ ΡΩΜΥΛΙΑ»  όσο και άλλα χορευτικά του νομού Λάρισας καθώς και φιλοξενούμενα από το Μικρό Μοναστήρι, την Πέλλα, τα Τρίκαλα Ημαθίας και από το Νέο Μοναστήρι. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάλου Μοναστηρίου «Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΉ ΡΩΜΥΛΙΑ».

 

 

Previous ArticleNext Article