Σε καθαρή εικόνα «κυριαρχίας» μέσα από έναν μπλε – εκλογικό – χάρτη μετά και τις αυτοδιοικητικές μάχες στις 8 και 15 Οκτωβρίου στοχεύει η ΝΔ, ανάβοντας επίσημα τις προεκλογικές μηχανές για τη σχεδόν τρίμηνη κούρσα με «χρίσματα» σε όλες τις περιφέρειες και, σύντομα, με δηλώσεις στήριξης υποψηφίων σε μόνο λίγους δήμους.
Το παρασκήνιο της επιλογής προσώπων για τη διεκδίκηση των περιφερειών και οι έστω λιγοστές… προσθαφαιρέσεις κρύβουν μηνύματα τα οποία επιδιώκει η κυβερνώσα παράταξη. Το πρώτο είναι εκείνο της «συνέχειας» μέσα από σταθερές επιλογές στις περιφέρειες, τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ότι τις αντιμετωπίζει ως «αναπτυξιακούς πυλώνες», θέλοντας συνεπώς τους «μικρούς πρωθυπουργούς» στο πλευρό των συμμάχων της κεντρικής διοίκησης.
Το πιστοποιεί η απόφαση του Μητσοτάκη να δώσει το «χρίσμα» στους 10 περιφερειάρχες που είχαν πέσει στη μάχη με τη γαλάζια σημαία και το 2019, κερδίζοντάς την: οι πέντε από την πρώτη Κυριακή και συγκεκριμένα οι Απόστολος Τζιτζικώστας (Κεντρική Μακεδονία), Αλέκος Καχριμάνης (Ηπειρος), Κώστας Αγοραστός (Θεσσαλία), Γιώργος Χατζημάρκος (Νότιο Αιγαίο), Γιώργος Κασαπίδης (Δυτική Μακεδονία) και στον δεύτερο γύρο οι Γιώργος Πατούλης (Αττική), Φάνης Σπανός (Στερεά Ελλάδα), Νεκτάριος Φαρμάκης (Δυτική Ελλάδα), Χρήστος Μέτιος (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη), Ρόδη Κράτσα (Ιόνιο).
Δεύτερος στόχος της ΝΔ ήταν να ασκήσει τις πρώτες πιέσεις στο ΠΑΣΟΚ, που άλλωστε προσδοκά ένα στίγμα ενίσχυσης της δυναμικής του, εκμεταλλευόμενο τα ισχυρά ερείσματα που έχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και να θέσει αναχώματα στις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φαίνεται με την επιλογή της ΝΔ να στηρίξει στην Κρήτη τον ισχυρό παίκτη Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος δεν προέρχεται από το γαλάζιο στρατόπεδο αλλά είχε καλή συνεργασία με κυβερνητικούς στην τετραετία 2019-2023. Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Αρναουτάκης είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα με στήριξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αυτή τη φορά η νεοδημοκρατική στήριξη δυσκολεύει την Κουμουνδούρου στην προοπτική να τον στηρίξει εκ νέου.
Πέραν αυτών υπάρχουν περιφέρειες που συνοδεύτηκαν από ζωηρό παρασκήνιο. Στην κρίσιμη και συμβολικά για τη ΝΔ Πελοπόννησο το «χρίσμα» δόθηκε στον Δημήτρη Πτωχό, μια υποψηφιότητα που καλύπτει πλήρως τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς οι δύο τους ήταν στενοί συνεργάτες, ενώ ο ίδιος είναι γνώριμος και του εξ απορρήτων του Μητσοτάκη στο Μαξίμου Σταύρο Παπασταύρου.
Η προοπτική του «σαμαρικού» βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάσση, ο οποίος ήθελε τη διεκδίκηση της περιφέρειας απέναντι στον Παναγιώτη Νίκα, δεν προχώρησε και πλέον οι γαλάζιοι αναμένουν τις κινήσεις του νυν περιφειάρχη – το αν δηλαδή θα σταθεί απέναντι στη ΝΔ, δυσκολεύοντας για την παράταξη το στοίχημα της μέγιστης συσπείρωσης.
Αντίστοιχα, στο Βόρειο Αιγαίο δεν προκρίθηκε η στήριξη στον προερχόμενο από τη ΝΔ Κώστα Μουτζούρη που είχε κατέβει ως ανεξάρτητος το 2019 και έκτοτε οι σχέσεις με το Μαξίμου (αλλά και προσωπικά με τον Μητσοτάκη) πέρασαν από σαράντα κύματα. Με επίκεντρο το Μεταναστευτικό και επειδή η ΝΔ δεν ήθελε να αφήσει την περιφέρεια χωρίς δήλωση στήριξης υποψηφιότητας, ο πρόεδρος της παράταξης πρόκρινε τον Αλκιβιάδη Στεφανή, αν και οι ζυμώσεις των προηγούμενων ημερών από κομματικούς μηχανισμούς περιλάμβαναν και αμιγώς αυτοδιοικητικές επιλογές. Γαλάζια ονοματολογία υπήρξε όμως και στο Ιόνιο, όπου αναζητήθηκε η προοπτική ανανέωσης, προτού η Ρόδη Κράτσα εξασφαλίσει εκ νέου στήριξη κατόπιν συνάντησης με τον Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα.
Οι δήμοι
Σε ό,τι αφορά τους δήμους, όπως έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», θα υπάρξει περισσότερο ένα κλείσιμο ματιού και προώθηση υποψηφίων ανά την επικράτεια αλλά χωρίς «χρίσματα», στη λογική ότι οι τοπικές κοινωνίες δείχνουν τον δρόμο.
Πάντως θα υποστηριχθούν στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης, στη Θεσσαλονίκη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, στον Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης, στη Λάρισα ο Θανάσης Μαμάκος, ενώ στην Πάτρα «παίζουν» τα ονόματα αυτοδιοικητικών όπως ο Κώστας Σβόλης αλλά και του βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα.
in.gr