Ελασσόνα

Μουσικοχορευτική εκδήλωση στην Ελασσόνα: «1821 – Το ξύπνημα της μνήμης» από την «Ακαδημία Χορών»

Η «Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών» Ελασσόνας, στο πλαίσιο των δράσεων της, διοργανώνει τη μουσικοχορευτική εκδήλωση «1821 – Το ξύπνημα της μνήμης», την ερχόμενη Πέμπτη 22 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», στην Ελασσόνα.
Η παράσταση «1821 – Το ξύπνημα της μνήμης» «ταξιδεύει» για να καταγράψει και να παρουσιάσει την πολυποίκιλη μουσικοχορευτική παράδοση της Ελλάδας, μέσα από μύθους και δοξασίες που υπάρχουν
διάσπαρτες στην ελληνική επικράτεια και συνδέονται με τη ζωή των κατοίκων, με την καθημερινότητα, με τη θρησκεία και τις λατρευτικές δοξασίες (μύθοι και παραδόσεις μέσα από τραγούδια, λαϊκές ρήσεις, και
αφηγήσεις της εποχής της ελληνικής επανάστασης).
Η παράσταση «1821 – Το ξύπνημα της μνήμης» ταξιδεύει, ερευνά και αποκαλύπτει τους μύθους και τις παραδόσεις της ζωής των Ελλήνων, μέσα από τραγούδια και χορούς της εποχής, μέσα από ήθη και έθιμα που συνδέονται με τις εορτές των κατοίκων, μέσα από αποσπάσματα ποιημάτων που αναφέρονται στην καθημερινότητα των κατοίκων και τον δύσκολο αγώνα για την διαβίωση και την ανατροφή των παιδιών τους.
Από την Κρήτη έως τον Έβρο, από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, αλλά και στον οικουμενικό κόσμο της Ελλάδας, θα παρουσιαστεί μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικά αποσπάσματα της ζωής, τραγούδια πλασμένα μέσα από τον πόνο και την χαρά, την αγάπη για τον τόπο.

Ο άνθρωπος, η ζωή του και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα – βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, «φιλμαρισμένα» στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους, καθρεφτίζουν την επικοινωνία, την έκφραση και την πολιτιστική μας ταυτότητα.
Στην εκδήλωση της Ελασσόνας θα συμμετάσχουν 150 χορευτές – μουσικοί – ηθοποιοί ενώ θα παρουσιαστούν στο κοινό περισσότερες από 300 παραδοσιακές ενδυμασίες.
Τέλος, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση των διοργανωτών, η συγκεκριμένη εκδήλωση της δραστήριας «Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Χορών» Ελασσόνας είχε ενταχθεί, μετά από αυστηρή διαδικασία επιλογής, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΕΛΛΑΔΑ 2021» για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Ελευθερια-Γ. Μουκίδης
Previous ArticleNext Article