Ελασσόνα

Μνημόνευσαν την ηγουμένη της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας (ΦΩΤΟ)

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και κατάνυξης, η τοπική Εκκλησία και δεκάδες πιστοί και προσκυνητές μνημόνευσαν την καθηγουμένη της ιστορικής Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας Ευλογία μοναχή, που «εκοιμήθη» πριν ένα χρόνο, στις 27 Απριλίου του 2021, χάνοντας τότε τη «μάχη» με επιπλοκές που παρουσιάστηκαν από τη μάστιγα της εποχής μας, τον κορονοϊό.
Στο αρχιερατικό ετήσιο Μνημόσυνο, που τελέσθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο Καθολικό της Μονής, χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, πατέρες της Μονής, κληρικοί της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος και γειτονικών Νομών.
Ακολούθησε τρισάγιο που τελέσθηκε στο παρακείμενο Κοιμητήριο της Μονής, στο μνήμα της Ευλογίας μοναχής.
Στο ετήσιο μνημόσυνο έδωσαν το «παρών»: ο Περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, η πρ. αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας Μαρία Μαμάρα, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας – επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημ. Συμβούλιο Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, η δημοτική σύμβουλος Βάϊα Αργύρη – Μουτζίκου, η γυναικεία αδελφότητα της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας με τη νέα καθηγουμένη της Ακακία μοναχή, αντιπροσωπείες από τις μοναστικές αδελφότητες των Ιερών Μονών της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι η καθηγουμένη της ιστορικής Μονής της Ελασσόνας είχε συνδέσει την παρουσία της στην περιοχή και στο φημισμένο μοναστήρι από το 1997, τότε που ο μακαριστός μητροπολίτης Ελασσώνος κυρός Βασίλειος προχωρούσε στην εγκατάσταση γυναικείας μοναστικής αδελφότητας στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας και βέβαια στην ανασυγκρότηση όλων των Ι. Μονών της Ι. Μητρόπολης. Η γερόντισσα Ευλογία μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αδελφότητας είχε βρεθεί κοντά στα προβλήματα, τις αγωνίες, τον πόνο, τις δοκιμασίες των ανθρώπων, προσπαθώντας να τους ενισχύσει πνευματικά με τις προσευχές, τις ευλογίες, τις σκέψεις της και τις πολύτιμες συμβουλές της. Είχε βοηθήσει αθόρυβα πολύ κόσμο ενώ ξεχωριστή ήταν η εγκαρδιότητα του χαρακτήρα της προς τους πιστούς, τους προσκυνητές και προς τους επισκέπτες της Μονής.
Και όπως είχε «καταθέσει» πριν ένα χρόνο ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, μιλώντας για την ηγουμένη της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ευλογία μοναχή: «Ήταν ο στύλος της Μονής Ολυμπιώτισσας, αφού εκτός από το έργο της σε διάφορες σωστικές επεμβάσεις για τη συντήρηση και ανάδειξη της Μονής ανέλαβε και την πνευματική καθοδήγηση πολλών ψυχών. Στεκόταν πάντα δίπλα στον πονεμένο, τον τραυματισμένο, για να τον παρηγορήσει, να τον απαλύνει τον πόνο, να τον συμπαρασταθεί. Άνθρωπος της πίστεως, αγωνιστής, προσηλωμένη στο Μοναχικό ιδεώδες, στο ιερό σχήμα, με πίστη κοντά στον Χριστό».

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ελευθερίας») – Του Γιάννη Μουκίδη
Previous ArticleNext Article