Ελασσόνα

Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στην Ελασσόνα

Η Ελασσόνα θα αποκτήσει το δικό της μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού. Ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Γάτσας, αποδέχτηκε το αίτημα της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας για την ανέγερση μνημείου και όπως δήλωσε στο pontosnews.gr, ευελπιστεί πως στην επόμενη επέτειο από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα είναι έτοιμο. Για την πρωτοβουλία αυτή μίλησε στο pontosnews.gr και ο Γιάννης Καριπίδης ο οποίος κατέθεσε της αίτημα της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας στο δήμαρχο.

Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στην Ελασσόνα

Δήμαρχε επιλέξατε να κάνετε την επίσημη ανακοίνωση για την ανέγερση του μνημείου την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η ανακοίνωση τη συγκεκριμένη ημέρα έγινε με σκοπό να δώσετε κάποιο συμβολικό μήνυμα στους συμπολίτες σας;
Πολύ σωστά το λέτε. Στην πραγματικότητα όμως, ήταν εκτός από επιλογή και συγκυρία. Επειδή η πρόταση ήρθε μόλις πριν από δύο ημέρες νομίζω ότι μας εκφράζει μια τέτοια κίνηση.

Στην περιοχή της Ελασσόνας το Ποντιακό αλλά το Μικρασιατικό στοιχείο είναι πολύ έντονο. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο που να αναγνωρίζει τον αγώνα αυτών των ανθρώπων και το βίαιο ξεριζωμό από τους πατρογονικούς τους τόπους.

Με την αποδοχή του αιτήματος της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας θέλουμε να τιμήσουμε τους Πόντιους και τους Μικρασιάτες που έχουν εγκατασταθεί ζουν στην περιοχή της Ελασσόνας.

Η εκδήλωση για την επέτειο από τη Γενοκτονία φέτος λόγω της πανδημίας έγινε με λίγα άτομα, παρουσία όμως εκπροσώπων της πόλης και ποντιακών σωματείων (φωτ. Από το αρχείο της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας)

Πότε υπολογίζετε πως θα ολοκληρωθεί το έργο;
Υπολογίζω πως ότι θα απαιτηθεί σίγουρα ένας χρόνος μέχρι την υλοποίηση του έργου.

Την επόμενη επέτειο από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα επιδιώξουμε να είναι έτοιμο. Το μνημείο θα χτιστεί σε κάποια κεντρική πλατεία της πόλης μας.

Βέβαια, η διαδικασία είναι χρονοβόρα λόγω της γραφειοκρατίας που απαιτείται. Αρχικά θα δημιουργηθεί μία επιτροπή για να κάνει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και μετά θα γίνει πρόταση προς τους ενδιαφερόμενους. Όλη αυτή η διαδικασία παίρνει χρόνο ως το τελικό στάδιο της τοποθέτησης του μνημείου.

 

Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στην Ελασσόνα

Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας (φωτ.: Από το αρχείο του δημάρχου)

Στη φετινή εκδήλωση για την επέτειο από τη Γενοκτονία με την ανακοίνωση της απόφασης για την ανέγερση του μνημείου ήθελα να υπενθυμίσω στους συμμετέχοντες, ότι εδώ και 100 χρόνια συνέβη μια καταστροφή, μια Γενοκτονία την οποία οφείλουμε να τιμήσουμε ειδικά εμείς στην επαρχία Ελασσόνας επειδή έχουμε επτά χωριά και την πόλη της Ελασσόνας με ποντιακό και προσφυγικό πληθυσμό. Γιατί έχουμε και πολλούς Μικρασιάτες.

Πολύ πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου;
Ναι. Εκτιμώ ότι όταν μία υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων, που είναι αντίστοιχη της Γενοκτονίας των Ποντίων, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η αναγνώριση αυτή. Βέβαια απαιτούνται διπλωματικές ενέργειες τόσο από την Ελλάδα όσο και από οργανώσεις του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση. Ο καθένας από το δικό του πόστο, μπορεί να συμβάλει με πρωτοβουλίες όπως αυτή που πήραμε και εμείς. Αυτό μπορούμε να κάνουμε εμείς σε τοπικό επίπεδο για να τιμήσουμε τους συμπολίτες μας. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει σε άλλο επίπεδο πρωτοβουλίες. Το βέβαιο είναι πως με κάθε τρόπο και μέσο πρέπει να αναδεικνύουμε το θέμα και μην μένουμε σε ενέργειες επετειακού χαρακτήρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον δήμαρχο ήταν και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας Γιάννης Καριπίδης. Όταν τον ρωτήσαμε αν είναι αισιόδοξος μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, δήλωσε στο pontosnews.gr πως «Η αισιοδοξία από μόνη της δεν αρκεί. Απαιτείται προσπάθεια συντονισμένη και οργάνωση για την προβολή του αιτήματος. Η προσπάθεια πρέπει να ξεκινάει από τα δικά μας σωματεία και να φτάνει στην Κυβέρνηση που πρέπει οργανωμένα να προωθεί το αίτημα όπου απαιτείται.

Δεν γίνεται να είμαστε γραφικοί και να λέμε μόνο Γενοκτονία και τα μυαλά στα κάγκελα. Δεν γίνεται.

Είναι μια συγκεκριμένη και επίπονη προσπάθεια η οποία πρέπει να τελεσφορήσει. Αν είμαστε μόνο στην αισιοδοξία, μ’ αυτή θα μείνουμε κιόλας. Μόνο με οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα».

 

Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στην Ελασσόνα

Ο Γιάννης Καριπίδης ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας κατέθεσε στο δήμαρχο το αίτημα για την ανέγερση μνημείου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (φωτ.: Απο το αρχείο του Γιάννη Καριπίδη)

Θα θέλαμε να μας πείτε για την πρωτοβουλία της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας να καταθέσει αίτημα για την ανέγερση μνημείου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Υπέβαλα την πρόταση για την ανέγερση μνημείου για τον Ποντιακό Ελληνισμό κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης που έγινε με φορείς του Δήμου Ελασσόνας όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στο πλαίσιο αυτό και ως μέλος της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας ζήτησα τη δημιουργία του μνημείου, ώστε να ενταχθεί στις δραστηριότητες για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Άλλωστε είμαστε ο Δήμος που έχουμε τη μεγαλύτερη αναλογία Ποντιακού και Μικρασιατικού πληθυσμού από τους Δήμους όλης της Λάρισας, πιθανόν και όλης της Θεσσαλίας.

Τα χωριά Στεφανόβουνο, Γαλανόβρυση, Λόφος, Αετοράχη, Καλλιθέα και Ολυμπιάδα έχουν σχεδόν αμιγώς Ποντιακό πληθυσμό. Μεγάλη είναι η αναλογία αυτή και στον πληθυσμό της πόλης μας.

Από την εμπειρία σας στην Ένωση Ποντίων, πιστεύετε πως οι νέοι συμμετέχουν στις δραστηριότητες των Συλλόγων;
Ναι. Μπορώ να πω ότι τα νέα παιδιά συμμετέχουν στους Συλλόγους αλλά όχι στο επίπεδο που θεωρώ πως είναι ικανοποιητικό. Εγώ προσωπικά θα ήθελα οι νέοι να συμμετέχουν περισσότερο.

Γνωρίζουν τα νέα παιδιά επαρκώς τα ιστορικά γεγονότα;
Δυστυχώς, όχι καλά. Όσοι ενδιαφέρονται, μαθαίνουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως στα σχολεία δεν μαθαίνουν όλα όσα πρέπει.

Μου είναι δύσκολο πραγματικά να κατανοήσω γιατί να μην διδάσκεται στο σχολείο τι συνέβη το 1919 στον Πόντο ή στη Σμύρνη.

Η γνώση που παρέχεται είναι επιφανειακή. Θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα.

Η ύλη της ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία δεν καλύπτει επαρκώς αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Και δυστυχώς όχι μόνο αυτό. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν ανταποκρίνεται όπως θα έπρεπε.
Ακριβώς. Είναι βασικό αυτό. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Δεν είναι θέμα μόνο του οργανωμένου ποντιακού κινήματος. Αφορά το κράτος και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται με τον τρόπο που θα έπρεπε και αποδεικνύεται πως είναι ανεπαρκές.

Αγαθή Χατζή -pontosnews.gr

Previous ArticleNext Article