Ελλάδα

Μητσοτάκης για Τσίπρα και πρόωρες εκλογές: Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα

Για το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές ρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Ο Πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία κυβέρνηση που έχει ακόμη μπροστά της άλλη μια διετία ή αν η διαδρομή της  θα διακοπεί από προσφυγή στις κάλπες, όπως προέβλεψε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για μια κυβέρνηση σε αποδρομή.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία.

“Κι επειδή προφανώς προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, γι’ αυτό και θέλω να σχεδιάζουμε –εφόσον μας εμπιστευτεί και πάλι ο ελληνικός λαός – το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές, όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις, είπε.

Το “καρφί” στον Τσίπρα για τις πρόωρες εκλογές

“Έχω μπλεχτεί με το τι ακριβώς ζητάει ο κ. Τσίπρας. Λέει ότι θα γίνουν εκλογές, αλλά ταυτόχρονα δεν τις ζητάει. Αυτό που ξέρω είναι ότι κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε στη συνέχεια εάν σκέφτηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης πρόωρες εκλογές και πότε.

“Η απάντηση είναι ποτέ. Τι θα είχα να κερδίσω από πρόωρες εκλογές έχοντας μια αυτοδυναμία ισχυρή και, παρά τις όποιες αναταράξεις, απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας.

Θα ήταν μια πράξη πολιτικού τακτικισμού. Δεν τις συνηθίζω και το απέδειξα στην πράξη” ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

“Θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”, πρόσθεσε.

“Όταν θα φτάσουμε στο τέλος της θητείας  οι συνθήκες για να μπορέσουμε και πάλι να διεκδικήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του λαού θα είναι κατάλληλες.

Δεν θέλω από τώρα να μιλήσω από τώρα για τα εκλογικά διλήμματα του 2023 αλλά σας είναι πολύ προφανή. Θα κριθεί η αποτελεσματικότητα και το έργο αυτής της κυβέρνησης που θα έχει κυβερνήσει μια πλήρη θητεία με τα αποτελέσματα και την αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

“Στο τέλος της τετραετίας θα συγκριθεί πάλι επιλογή μιας παράταξης που λέει ότι –και διπλές να είναι οι κάλπες -ζητώ αυτοδύναμη διακυβέρνηση γιατί πιστεύω ότι κυβέρνησα καλά, με μια άλλη επιλογή που δεν έχω καταλάβει ποια είναι, Αυτή της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν φαντάζομαι ότι πολλοί Έλληνες θέλουν να ξαναζήσουν αυτά που έγιναν το 2015” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς επίσης για το τι θα συμβεί αν στις επόμενες εκλογές η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία απάντησε:

“Θα διεκδικήσουμε αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Τα διλήμματα που βρίσκονται μπροστά στον ελληνικό λαό είναι πάρα πολύ σαφή.

Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά το σχηματισμό κυβέρνησης, παρά μόνο με συνεννόηση πρώτου με δεύτερου κόμματος, κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά. Άρα τα διλήμματα είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα.

Είναι πολύ νωρίς για αυτά, αλλά έχω υποχρέωση να απαντήσω” κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τη μεσαία τάξη

“Το τι έκανε ο κ. Τσίπρας για τη μεσαία τάξη το θυμάται πολύ καλά η μεσαία τάξη, δεσμεύθηκα προεκλογικά να επιστρέψω όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας και αυτό κάνω. Θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα να μη μιλάει για τη μεσαία τάξη, γιατί εκείνος με ιδεολογική εμμονή την διέλυσε” απάντησε ο πρωθυπουργός, σε ερώτηση για τη μεσαία τάξη και τις σχετικές κατηγορίες του κ. Τσίπρα.

Previous ArticleNext Article