Κόσμος

ΜΙΤ για έξυπνα παιδιά : Ούτε προγραμματισμός ούτε ρομποτική αλλά στην μουσική κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας

Αναμφισβήτητα η ρομποτική και ο προγραμματισμός είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις γνωστικές τους ικανότητες. Και υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν πως το μυστικό για εξυπνότερα παιδιά κρύβεται σε αυτές τις δύο δραστηριότητες.

Ωστόσο νέα μελέτη του MIT έρχεται για να ανατρέψει τα δεδομένα. Το κορυφαίο πανεπιστήμιο σε όλο τον κόσμο, βάζει στο επίκεντρο την μουσική και αποδεικνύει γιατί μπορεί και μεγαλώνει έξυπνα παιδιά.

Η μελέτη του MIT για την επίδραση της μουσικής στα παιδιά

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μουσική (όπως και το μπαλέτο, το γκολφ αλλά και το σκάκι) στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού δημιουργεί έναν δυνατό εγκέφαλο μέσα από δομικές και λειτουργικές νευρικές συνδέσεις σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν 103 μουσικούς και 50 μη-μουσικούς εξετάζοντας τους εγκεφάλους τους. Αυτό που παρατήρησαν είναι ότι οι εγκέφαλοι των μουσικών ήταν παρόμοιοι επιδεικνύοντας περισσότερες συνδέσεις στις περιοχές που συνδέονται με τον λόγο και τον ήχο.

Τι δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας για την μουσική

“Όσο νωρίτερα οι μουσικοί είχαν ξεκινήσει την εκμάθηση τόσο πιο δυνατές ήταν οι νευρικές συνδέσεις”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Lutz Jäncke. Όπως τόνισε, η εκμάθηση μουσικής σε μικρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να εξελίξουν πιο δυνατές νευρικές συνδέσεις, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν πιο έξυπνα. “Εάν κάποιος μου έλεγε ότι θα μπορούσα να αλλάξω τον εγκέφαλό μου, ίσως να ξόδευα περισσότερο χρόνο μαθαίνοντας πιάνο και λιγότερο στο γήπεδο του ποδοσφαίρου” είπε ο ερευνητής του ΜΙΤ.

ipliroforia.gr
Previous ArticleNext Article