Λάρισα

Μήνυμα για την ημέρα της γυναίκας από την κα Καλλιόπη Τζήκα, Γ.Γ. του Επιμελητηρίου Λάρισας

Με τα βλέμματα στραμμένα στην Ουκρανία και στις γυναίκες που δοκιμάζονται σκληρά στην λαίλαπα του πολέμου, να σώσουν τα παιδιά τους και ό,τι μπορούν να χωρέσουν σε μία βαλίτσα από μια ολάκερη ζωή, γιορτάζουμε εφέτος την Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Παγκόσμια  Ημέρα  της  Γυναίκας, είναι εδώ  να μας  θυμίζει κάθε  χρόνο  ότι  έχουμε  δρόμο  μπροστά  μας ακόμη  για να πετύχουμε την εργασιακή  ισότητα ανάμεσα  στους  άντρες  και  στις γυναίκες.

Είναι εδώ  να μας  θυμίζει ότι  πρέπει  ακατάπαυστα  να αγωνιζόμαστε για τον σεβασμό  και  τις  ίσες  ευκαιρίες  που  πρέπει  να έχουν  οι  γυναίκες στον εργασιακό  χώρο.

Ζούμε  ακόμη σε εποχές  που  η σεξουαλική  βία και  η κακοποίηση, σωματική  και  λεκτική,  κρύβεται  πίσω  από  πολλές  πόρτες.

Σύμφωνα  με τελευταίες  έρευνες,  θα χρειαστούν 260 χρόνια  περίπου,  έως  ότου  έρθει ισορροπία στον  εργασιακό  χώρο και  ισότητα  σε όλους  τους  τομείς.

Και  εδώ  τίθεται  το ερώτημα,  έχει  την πολυτέλεια  η σημερινή  γυναίκα, αλλά και οι επόμενες,  να περιμένουν αυτή  την φυσική  εξέλιξη, η  μήπως πρέπει άμεσα  να πάρουν την ζωή  στα χέρια  τους, διότι  γνωρίζουν  πολύ  καλά  ότι  είναι  επιλογή  τους να είναι  δυνατές και  ότι  κανένας  άγραφος  κανόνας της  κοινωνίας  δεν μπορεί να περιορίσει  τα όνειρα  τους και  μάλιστα  όνειρα  που  μπορούν  να συμβάλλουν  σημαντικά  στο  οικονομικό  γίγνεσθαι  της  χώρας.

Η πολιτεία  οφείλει  να στηρίξει την γυναίκα  και  ιδιαίτερα  την μητρότητα,  έτσι  ώστε  να δοθούν  κίνητρα για να ασχοληθούν με το επιχειρείν περισσότερες  γυναίκες.

Οι γυναίκες  “οφείλουν”  να κοιτάνε μόνο  μπροστά και  με αισιοδοξία, δύναμη και  πίστη,  να πραγματοποιήσουν τα όνειρα  τους

Οι δυσκολίες  και  οι αποτυχίες δεν πρέπει  να αποθαρρύνουν  την γυναίκα,  αντιθέτως να την εμπνέουν.

Μερικές  γυναίκες επιλέγουν  να είναι  επιβάτες στη  ζωή,  άλλες  πάλι επιλέγουν  να κρατάνε  το τιμόνι,  απολαμβάνοντας την μαγεία  της  ανεξαρτησίας.

Πρέπει  να διδάξουμε  στα αγόρια  μας τους  κανόνες  της  ισότητας και  τον σεβασμό,  ώστε  όταν  μεγαλώσουν,  η ισότητα των  φύλλων να είναι κάτι  φυσικό,  τρόπος  ζωής.

Και  στα κορίτσια  μας,  ότι  μπορούν  να φτάσουν,  όσο  ψηλά  μπορεί  να φτάσει άνθρωπος.

Όσο  για τις  γυναίκες  του  σήμερα, ας επιλέξουν  το τιμόνι και  την οικονομική  ανεξαρτησία, διότι  η εξάρτηση  δίνει  δικαιώματα.

Υπήρξαν γυναίκες  στο  παρελθόν που  έβαλαν θεμέλια προκειμένου  οι πόρτες  του  σήμερα να είναι  επιτέλους  ανοιχτές και να σπάσουν  οι γυάλινες  οροφές.

Ας είναι  οι σημερινές  γυναίκες αξίες  συνεχιστές  αυτής  τής  πορείας,  το χρωστάμε στα παιδιά  μας,  στις  γυναίκες του  αύριο.

Μια γυναίκα καταλαβαίνει πως η λογική, η αποφασιστικότητα και η δύναμη είναι γυναικεία χαρίσματα, ακριβώς όπως η διαίσθηση και ο συναισθηματισμός. Εκτιμάει και αξιοποιεί όλες τις αρετές της..

Η γυναίκα εξελίχθηκε, εξελίσσεται και συνεχίζει ακάθεκτη να προχωρά  μπροστά… μόνο μπροστά, αλλά μη λησμονώντας ποτέ το παρελθόν με τα λάθη και τις παραλείψεις της.

Η γυναίκα κέρδισε ήδη σκληρές μάχες… αλλά όχι τον πόλεμο… Όχι μόνο με τον εχθρό αλλά και με τον ίδιο της τον εαυτό…

Πέτυχε και κατέκτησε «Πύρρειες νίκες» με τεράστιες απώλειες, σε καθημερινούς αγώνες στην εργασία, την οικογένεια και τη μητρότητα, τις σχέσεις, την κοινωνία, την αποδοχή της.

Η σημερινή γυναίκα είναι περισσότερο σαγηνευτική, εκτυφλωτική,  αισιόδοξη. Έχει αυτοπεποίθηση, νιώθει περισσότερο δυνατή, αγαπά πιο πολύ τον εαυτό της, έχει διάθεση να παλέψει για ότι δικαιούται και ότι της ανήκει.

Η σημερινή γυναίκα συμμετέχει στα κοινά, τον πολιτισμό, επιστήμη, πολιτική, αγωνίζεται να γίνει ο κόσμος μας λίγο καλύτερος, λιγότερο βίαιος, με περισσότερη δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες για όλους.

Πίσω, όμως, από όλα αυτά κρύβονται ατέλειωτες ώρες εργασίας, με άγχος, ψυχική και σωματική καταπόνηση και σε βάρος της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής.

Να συνεχίσουμε όλες μας με αισιοδοξία, δύναμη και με το κεφάλι ψηλά. Έχουμε τη δύναμη  οι γυναίκες για πολλά πράγματα, αρκεί να το πιστέψει.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, με υγεία,δύναμη και ειρήνη.

Καλλιόπη Τζήκα

Γενική Γραμματέας Επιμελητηρίου Λάρισας

Α’ Αντιπρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών

Πρόεδρος Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Επιμελητηρίου Λάρισας

 

 

 

Previous ArticleNext Article