Λάρισα

«Μινώταυρος»: Το ρομποτικό όχημα για απαιτητικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που έφτιαξε εταιρεία στην Λάρισα (φωτο)

Ο «Μινώταυρος» αποτελεί ένα μεγάλο ρομποτικό επανδρωμένο ή μη επανδρωμένο όχημα εδάφους, το οποίο παρέχει ασφάλεια και υποστήριξη σε απαιτητικές στρατιωτικές και αμυντικές αποστολές, όπως προστασία απειλούμενων εδαφών, βραχονησίδων, νησιών και συνόρων με στόχο την αποτροπή εχθρικών δυνάμεων.

Είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο εξολοκλήρου από την ελληνική εταιρεία Soukos Robots ΑΒΕΕ. Ο έλεγχος του «Μινώταυρου» επιτυγχάνεται είτε από τους χειριστές του είτε εξ’ αποστάσεως μέσω RF σημάτων από δορυφόρους ή μέσω ενός κωδικοποιημένου λέιζερ.

Ο «Μινώταυρος» είναι εξοπλισμένος με συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, όπως: δύο τύπου οπλικά συστήματα κατευθυνόμενης δέσμης μικροκυματικής ακτινοβολίας και laser, μια τηλεχειριζόμενη βάση πολυβόλου & laser, αλλά και συστήματα επιτήρησης – εκτύφλωσης εχθρικών στόχων, ηλεκτρονικά οπτικά συστήματα καμουφλάζ για την πλήρη αορατότητα και την αυτοπροστασία του ιδίου οχήματος από εχθρικά drones, ελικόπτερα, επίγεια οχήματα, κ.α. Πρόσθετα είναι εξοπλισμένος με ένα παθητικό Radar για την ανίχνευση, εγκλωβισμό και ακολουθία των στόχων, αλλά και έναν αισθητήρα LIDAR για την καθοδήγηση του «Μινώταυρου» από εμπόδια.

Eπίσης, είναι εφοδιασμένος με ένα υπερσύγχρονο σύστημα αυτοπροστασίας από ελεύθερους σκοπευτές, RPG και πολλαπλών βλημάτων εδάφους-εδάφους και αέρους-εδάφους.

Αποτελεί ένα θωρακισμένο και στιβαρό όχημα 8×8 που κινείται επί εδάφους με ταχύτητα 100km/h. Είναι κατασκευασμένο από ειδικές πλάκες θωράκισης και αλεξίσφαιρους υαλοπίνακες για την αυξημένη προστασία του έναντι αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και εκρηκτικών βλημάτων.

Λόγω της πολυμορφικής κατασκευής του, είναι εξοπλισμένος με συστήματα κατευθυνόμενης δέσμης μικροκυματικής ακτινοβολίας & laser για την καταστροφή των οπτικών καιηλεκτρονικών συστημάτων πλοήγησης των εχθρικών εισβολέων.

Επιπλέον, είναι συνδεδεμένος με ρυμουλκούμενη πλατφόρμα ‘DIAS’, η οποία εξασφαλίζει την αδιάλειπτη ενεργειακή αυτονομία του.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ LASER
1. Εκτύφλωση (soft-kill) των εχθρικών απειλών μέσω της παρεμβολής στα οπτικά συστήματα επιτήρησης τους
2. Καταστροφή (hard-kill) των εχθρικών απειλών (ανάφλεξη – διάτρηση)

Previous ArticleNext Article