Ελασσόνα

Μια ιστορική φωτογραφία από την Ελασσόνα του εξήντα ……

Δεν είναι και λίγες οι φορές που μιλήσαμε για την ομορφιά που έχουν οι παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Μια ομορφιά παράξενη αλλά και κομμάτι …..μυστηριώδης καθώς έχουν την ιδιότητα να μας ταξιδεύουν στο χρόνο και να μας οδηγούν σε μονοπάτια της μνήμης .
Μονοπάτια που μπορεί να είναι δύσκολα να τα διαβείς αλλά πολλές φορές υπόσχονται ένα ωραίο αποτέλεσμα .
Ξεκινήσαμε το σημερινό μας άρθρο επιλέγοντας ως τίτλο την φιλία . Κάνοντας μια παραπομπή στον μεγάλο αμερικανό συγγραφέα Leo Buscaglia ο οποίος είχε παρομοιάσει την ομορφιά ενός κήπου με την φιλία που αναπτύσσει ένας άνθρωπος

« Ένα μοναδικό τριαντάφυλλο μπορεί να είναι ο κήπος μου… ένας μοναδικός φίλος, ο κόσμος μου…»

Και οι πιο όμορφες φιλίες γεννιούνται από τα πρώτα σχολικά χρόνια . Όταν κάθε άνθρωπος μαθαίνει τις πρώτες του γνώσεις αλλά παράλληλα παίρνει και τα πρώτα μαθήματα κοινωνικοποίησης . Εκεί που μαθαίνει ότι στη ζωή θα έχει συνοδοιπόρους . Που θα κληθεί να διαλέξει αυτούς που του ταιριάζουν και θα γίνουν πιθανόν και φίλοι του για όλη του τη ζωή .
Μια παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία λοιπόν σου τα θυμίζει όλα αυτά . Ακόμα και όταν ψάχνεις να βρεις πληροφορίες που την αφορούν εύκολα αντιλαμβάνεσαι την συγκίνηση που προκαλεί . Μια εικόνα από την τάξη σου στο δημοτικό μάλιστα έχει πολλές μα πολλές αναμνήσεις .

Όσα χρόνια και αν περάσουν……

Μια τέτοια φωτογραφία δημοσιεύουμε σήμερα για πρώτη φορά . Στην οποία βλέπουμε την Έκτη τάξη του Α ‘ Δημοτικού της Ελασσόνας , την περίοδο 1967 – 68 .
Ήταν το τέλος της σχολικής περιόδου η αφορμή για αυτήν την ωραία λήψη . Η ημερομηνία μάλιστα που αναγραφόταν στο πίσω μέρος της φωτογραφίας ήταν η 21/06/1968.
Τα παιδιά της πρώτης σειράς ( εξ αριστερών ) είναι :
ο Γιάννης Κύρκος , ο Μίμης Σπανός , ο Τάσος Γκατζιούρας , ο Τάκης Βλαχοδήμος , η Βασιλική Μπαργιάννη , ο Παβαγιώτης Αθανασίου και η έτερη Μπαργιάννη .

Στη δεύτερη σειρά :

ο Νικάκης Νούλας , ο Τάκης Παλιαδάμος , η Στέλλα Βλαχοπούλου , η Νικολέτα Καρασούλη , η Μαρία Γκρίζου και η Ζωή Ζιώγα ,

Στην τρίτη σειρά διακρίνονται :

ο Θανάσης Δριστέλλας , ο Σπύρος Τσέλιος , ο Θοδωρής Βαρελάς , ο Μιχάλης Τασιούλης , η Μούρμα , η Σοφία Φάκα και η Άννα Αποστολίδη .

Στην τέταρτη σειρά :

ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος , ο Δημήτρης Μούλας , ο Μανώλης Στιμονιάρης , ο Αποστόλης Βάλλας , ο διδάσκαλος Κυριακού , Άγνωστη , Άγνωστος , η Κούλα Απρίλη η Βάσω Ζιάκου και η Σουλτάνα Καφάση .

Στην επόμενη σειρά :

ο Μάκης Χατζημπούσιος , ο Φιλώτας Βασκαλής , ο Τάκης Μιχούλης , ο Δημήτρης Τσακνάκης , ο Νίκος Νικολόπουλος , ο Θωμάς Ζιώγας , ο Δημήτρης Σαμόλαδος , η Πιπίτσα Φλώρου , η Βαλδουμά , η Ελένη Τραχαλιού και η Αποστολίδου.

Στην τελευταία σειρά προς την πόρτα :

Άγνωστος ( που είναι κρυμμένος ) , ο Χρήστος Λιάκος , ο Γιώργος Γκριζιώτης , η Μαίρη Ταμπάκη , η Άννα Παμπέρη και η Δέσποινα Μηλιώνη .

Ζητούμε την κατανόηση των αναγνωστών καθώς σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών μπορεί να έχουν γίνει και λάθη στην εύρεση των ονομάτων .

Ευχαριστούμε τον αγαπητό μας φίλο Νικάκη Νούλα για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας βοήθησαν για το σημερινό μας αφιέρωμα

* Από ανάρτηση του

Αθανάσιου Νούσια

Previous ArticleNext Article