Ελλάδα

Metron Analysis: Προβάδισμα της ΝΔ, με 9,7%- Πατώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Β. Ελλάδα

Προβάδισμα 9,7 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου διατηρεί η Νέα Δημοκρατία σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Βήμα.

Η έρευνα έγινε το διάστημα των 10 επίμαχων ημερών 12-23 Φεβρουαρίου κατά τις οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη το Μακεδονικό, η τουρκική προκλητικότητα και το σκάνδαλο Νovartis.

Ιδιαίτερα ανησυχητική καταγράφεται η τάση απομάκρυνσης των πολιτών όλο και περισσότερο από τα κόμματα και τους πολιτικούς.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 34,9% έναντι 25,2% του ΣΥΡΙΖΑ με την διαφορά πάντως να έχει συρρικνωθεί έναντι προηγούμενης μέτρησης.

Σύμφωνα με την έρευνα η ΝΔ παραμένει πρώτη αλλά μειώνεται η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανησυχητικά κέρδη καταγράφει η Ακροδεξιά.

Οι παραγωγικές ηλικές 17- 44 μοιάζουν χαμένες για το σημερινό πολιτικό σύστημα.

Η δυναμική του Κινήματος Αλλαγής περιορίζεται με το ποσοστό από 12% τον περασμένο Δεκέμβριο να γίνεται 8,4%.

Η κυβέρνηση φαίνεται ευνοημένη από την υπόθεση Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο ευνοείται στα εθνικά ζητήματα.

Η κυβέρνηση έχασε από τη διαχείριση στο ονοματολογικό σημειώνοντας ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά στη Μακεδονία 12,6%-14,8%.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επλήγη από τη σκανδαλολογία καθώς οι θετικές γνώμες μειώθηκαν από 21% τον Ιανουάριο στο 19%. Η ΝΔ έχει σαφή υπεροχή στη Μακεδονία, όπως και στην Αττική.

Με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης ενίσχυση καταγράφει η Χρυσή Αυγή, που εμφανίζεται τρίτο κόμμα ενώ ευνοούνται και τα εθνικιστικά σχήματα.

Οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται κάτω από το  3%. Οριακή είναι και η θέση της Ενωσης Κεντρώων όσον αφορά την είσοδό τους στη  Βουλή.

Τα ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ 25,2%

ΝΔ 34,9%

Χρυσή Αυγή 9,4%

Κίνημα Αλλαγής 8,4%

ΚΚΕ 7%

ΑΝΕΛ 2,5%

Ένωση Κεντρώων 3%

Λαϊκή Ενότητα 1,9 %

Εθνική Ενότητα 1,5%

Ελληνική Λύση 1,5%

Άλλο 4,7%

Απώλειες

H κυβέρνηση αξιολογείται αρνητικά από το 72% των ερωτηθέντων και ο Αλέξης Τσίπρας από το 68%

Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 68% αρνητικών εντυπώσεων και ο Κυρ. Μητσοτάκης παρότι είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός χάνει στην «πρωθυπουργική εικόνα»

Πρώτος σε δημοστικότητα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης (39%) ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 37%, ο Δημήτρης Κουτσπούμπας με 34%μαζί με τον Βασίλη Λεβέντη. Τέταρτος ο Σταύρος Θεοδωράκης με 33%, τον οποίο ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 29%, ο Πάνος Καμμένος με 22% και τελευταίος ο Νικος Μιχαλολιάκος με 12%.

Previous ArticleNext Article