Λάρισα

Μειωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ έως και 30% στη Λάρισα – Ποιες περιοχές έχουν μεγαλύτερες μειώσεις – Δείτε παραδείγματα

Για τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία αναρτώνται σταδιακά και έχουν σημαντικές μειώσεις, μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Ηλίας Κοτσιμπογεώργος. «Σύμφωνα με το υπουργείο, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερος σχεδόν για 5 εκ. φορολογούμενους. Το 80% των ιδιοκτητών θα πληρώσουν λιγότερο φόρο και μόλις ένα 7-8 % θα πληρώσουν υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μιλάμε για ιδιοκτήτες που έτυχε να έχουν ακίνητο σε περιοχές και ζώνες που είδαμε υψηλότερο φόρο, αλλά και περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στον αντικειμενικό προσδιορισμό. Επίσης έχουμε μεγάλη μείωση στα ακάλυπτα οικόπεδα τα οποία ενώ κάποιος δεν είχε έσοδο τελικά πλήρωνε πολύ ΕΝΦΙΑ. Διορθώθηκε αυτή η αδικία που αφορούσε τα οικόπεδα. Επίσης δεν υπάρχει έκπτωση αν κάποιος μπορέσει και πληρώσει εφάπαξ όλο το ποσό», σημείωσε.

Παραδείγματα από περιοχές της Λάρισας

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα παραδείγματα που αφορούν την Λάρισα για τον νέο ΕΝΦΙΑ και δείχνουν την έκπτωση. «Έχουμε ένα κατάστημα στην οδό Κούμα 92 τ.μ. που από κύριο φόρο 347 ευρώ που πλήρωνε τώρα πληρώνει 262 ευρώ. Εδώ βλέπουμε μια μείωση σχεδόν 27%. Οικόπεδο στην Νεράιδα με ΕΝΦΙΑ από 561 ευρώ που πλήρωσε πέρυσι, φέτος θα δώσει μόλις 225 ευρώ. Είναι αυτό που λέγαμε για την μεγάλη μείωση στα ακάλυπτα οικόπεδα. Επίσης διαμέρισμα 30 τ.μ στην Μανδηλαρά πέρυσι πλήρωσε 120, 40 ευρώ και φέτος 86,97 ευρώ. Στη Λάρισα έχουμε τιμή ζώνης από 800- 1400 ευρώ, θα έχουμε ΕΝΦΙΑ χαμηλότερο κατά 25-30%. Εκτός από τους ιδιοκτήτες που έχουν ακάλυπτα οικόπεδα αυτή την μεγαλύτερη μείωση θα την δούμε κυρίως στις οδούς Ηρ. Πολυτεχνείου, Γεωργιάδου, Καλλιθέας, Σκίπης, Καραθάνου και Καραϊσκάκη, δηλαδή στο ευρύτερο κέντρο της Λάρισας. Επίσης θα δούμε σημαντική μείωση και στην περιοχή που είναι στην Πινακοθήκη. Αυτές είναι οι περιοχές με τις μεγαλύτερες εκπτώσεις», επισημαίνει.

Μάλιστα αυτές οι μειώσεις προέρχονται από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Η πρώτη δόση δίνεται στα τέλη του μήνα και τελευταία στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2023.

larissapress.gr

Previous ArticleNext Article