Ελασσόνα

Με όχημα την παράδοση το φετινό Αντάμωμα της Σκαμνιάς

Μια θύμηση από το παρελθόν για τους παλιότερους και μια επαφή με την παράδοση για τους νεότερους ήταν ο στόχος του φετινού ανταμώματος που διοργανώθηκε από το Σύλλογο των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών «Ο Όλυμπος», το Σάββατο 30 Ιουλίου στη Σκαμνιά, στο φιλόξενο χώρο του ξενώνα Olympus Lodge, σε μια δροσερή ατμόσφαιρα, σε φυσικό περιβάλλον υψομέτρου 1000 μέτρων.

Με όχημα το δημοτικό τραγούδι και τη λαμπερή καθαρότητα της εκτέλεσής του από το παραδοσιακό συγκρότημα Ματζούνια, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μερικά από τα αριστουργήματα της παράδοσης.

Οι συντελεστές που αποτελούν το μουσικό σύνολο (Δάφνη Παπαστρατή-κλαρίνο, φωνή, Θάνος Γεωργόπουλος-βιολί, φωνή, Δημήτρης Αθανασόπουλος-λαούτο, φωνή, Κατερίνα Ελευθερίου-κρουστά, φωνή), με σεβασμό στο δημοτικό τραγούδι, ερμήνευσαν τραγούδια για τα βουνά, για την επαφή με τη φύση, για τον έρωτα και την αγάπη, για τους καημούς της ξενιτιάς, τραγούδια που εκφράζουν τους τόπους που το περιβάλλον σκλήραινε τους ανθρώπους για την επιβίωση, που εκφράζουν τη Σκαμνιά που οι κάτοικοί της σκόρπισαν στις στράτες της Ελλάδας, στις κοντινές του Αμπελώνα, της Φαλάνης, της Ελασσόνας, της Λάρισας, στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και της αλλοδαπής στη Γερμανία, στον Καναδά, στο Βέλγιο, στην Αυστραλία…

Να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι πώς ήταν η ζωή μερικές δεκαετίες πριν στη Σκαμνιά και σε χωριά της Ελλάδας…

Ο χορός των δημοτικών τραγουδιών ενώνει και ενεργοποιεί τα συναισθήματα, διευκολύνοντας έτσι την επικοινωνία ανάμεσα στις γενιές. Οι νεότεροι καταλαβαίνουν πως με την παραδοσιακή μουσική, έσμιγαν οι άνθρωποι, γλεντούσαν, συγκινούνταν, έκλαιγαν, γίνονταν ένα σώμα. Αυτό το κλίμα δημιουργείται και μεταφέρεται με τα ανταμώματα, αυτό το κλίμα δημιουργήθηκε και στο φετινό Αντάμωμα της Σκαμνιάς.

«Η σημερινή μας συνάντηση που διοργανώνεται από το Σύλλογό μας, είναι ένα σημαντικό γεγονός», είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Τούλα Μουγδή, ανοίγοντας την εκδήλωση του Ανταμώματος, «γιατί συμβάλλει να διατηρηθούν οι μνήμες, το συναίσθημα, οι εικόνες, ειδικότερα των παλαιοτέρων-των πατεράδων και των παππούδων μας-αλλά και να περάσουν σε μας τους νεότερους με τις εξιστορήσεις που έχουμε από αυτούς για την ιδιαίτερη πατρίδα μας τη Σκαμνιά».

«Οι περισσότερες από αυτές τις ιστορίες», συνέχισε, «αφορούν το μαρτυρικό χωριό μας, την παλιά Σκαμνιά, γι’ αυτό κύριο μέλημα του Συλλόγου μας αποτελεί η ένταξή της στον κατάλογο των μαρτυρικών χωριών, στον οποίο επίσημα με προεδρικό διάταγμα είναι περίπου 100 χωριά μέχρι σήμερα». Η πρόεδρος τόνισε, πως ο Σύλλογος παρουσίασε την ιστορία και τα γεγονότα του ολοκαυτώματος της Παλιάς Σκαμνιάς-η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς φασίστες κατακτητές το 1943-στο πρώτο συνέδριο μαρτυρικών χωριών που με μεγάλη επιτυχία διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας, ενώ συνεχίζει με την καταγραφή μαρτυριών από ανθρώπους που γνωρίζουν και έζησαν τα γεγονότα της καταστροφής, προκειμένου να κατατεθεί ο φάκελος ολοκληρωμένος στο αρμόδιο Υπουργείο.

Στο Αντάμωμα παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν η βουλευτής Λάρισας Στέλλα Μπίζιου-η οποία έλκει την καταγωγή της από τη Σκαμνιά, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ελασσόνας Γεώργιος Κατσιούρας και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σκαμνιάς Κωνσταντίνος Μωραΐτης, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λαρισαίων και υποψήφιος βουλευτής Άκης Νασιώκας και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καρυάς Νικόλαος Κατσίβελος. Το παρόν επίσης έδωσαν και όλα τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου.

 

Previous ArticleNext Article