Λάρισα

Με καύσωνα στα κοντέινερ του σεισμόπληκτου Δαμασίου (φωτο – βίντεο)

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Μαρτίου 2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:16:10. Ο Εγκέλαδος χτυπά με 6,3 ρίχτερ την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου και της Ελασσόνας.

Σπίτια, περιουσίες και υποδομές καταστρέφονται. Κοντά τρία χρόνια μετά και 132 άνθρωποι στο Δαμάσι εξακολουθούν να ζουν σε κοντέινερ, ενώ με τον καύσωνα να δηλώνει παρών η LarissaPress επιχειρεί μια αυτοψία στον χώρο, καταγράφοντας εικόνες και μαρτυρίες κατοίκων της πρόχειρης δομής.

Μεσημέρι Τετάρτης, με τον υδράργυρο να δείχνει 39 βαθμούς Κελσίου και σκιά ούτε για δείγμα. Κλειστά τα κοντέινερ, με τον χαρακτηριστικό θόρυβο των κλιματιστικών να «σπάει» τη σιωπή και την… απόκοσμη ησυχία, ενώ σε ένα από αυτά εντοπίζουμε τον Θοδωρή Γρέπο.

«Τα τσίγκινα κουτιά δεν είναι για ανθρώπους, είναι για άλλη δουλειά», ήταν οι πρώτες του κουβέντες. Πίκρα, απογοήτευση και θυμός ευδιάκριτα στο πρόσωπό του, γύρω «βράζει» ο τόπος, με πρόχειρες τέντες και υποτυπώδη σκίαστρα να έχουν χάσει ήδη τη μάχη.

«Με τα κλιματιστικά στο φουλ και είτε μέσα είσαι είτε έξω η διαφορά της θερμοκρασίας είναι τόσο μικρή που δεν το καταλαβαίνεις», θα πει ανοίγοντας την πόρτα του “σπιτιού” του για του λόγου το αληθές. Η κατάσταση αφόρητη.

«Όχι ότι τον χειμώνα είναι παράδεισος αλλά το καλοκαίρι με αυτές τις θερμοκρασίες είναι δράμα, δεν έχεις που να σταθείς. Τον Μάιο μόνο, για τις εκλογές, πέρασαν από τον οικισμό και μας έταξαν πολλά», συνεχίζει. Και το βλέμμα του δείχνει να λέει όσα ο ίδιος δεν ξεστόμισε.

Το παλεύουν οι άνθρωποι και υπομένουν. Πιάνει το λάστιχο ο κυρ Θόδωρος, κάτι γλάστρες πιο κει έχουν την ανάγκη του. Και δεν τις ξεχνά…

Ε.Π.

Φωτογραφία – βίντεο: Λ. Τζέκας – Δ. Καστανάρας // LarissaPress

Previous ArticleNext Article