Ελασσόνα

Με επιτυχία συναυλία στην Ελασσόνα με μήνυμα: “Όχι άλλα “Τέμπη”. Οι ζωές μας έχουν αξία. Οι ζωές μας δεν είναι κόστος»

“Όχι άλλα “Τέμπη”. Οι ζωές μας έχουν αξία. Οι ζωές μας δεν είναι κόστος» ήταν το μήνυμα της χθεσινής συναυλίας που διοργάνωσαν το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Επαρχίας Ελασσόνας και φορείς του Δήμου Ελασσόνας.

Στην συναυλία συμμετείχαν με την ερμηνεία και τη μουσική τους τα συγκροτήματα ARGON και ΒΛΑΜΗΔΕΣ.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους των διοργανωτών ο Παναγιώτης Νούσιας, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων και η Πολυτίμη Γκουγκουλούλη εκ μέρους του Δ.Σ του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης.

Οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, στις 10:30 π.μ., στην πλατεία απέναντι από το Ταχυδρομείο στην Ελασσόνα.

Στους χαιρετισμούς αναφέρθηκαν τα εξής:

‘Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,  Σας καλωσορίζουμε στην σημερινή συναυλία και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τα συγκροτήματα ARGON και ΒΛΑΜΗΔΕΣ που εθελοντικά συμμετέχουν στην σημερινή συναυλία πάντα με μεράκι και πολύ όρεξη. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προέκυψε ως αποτέλεσμα του συντονισμού της δράσης του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Ελασσόνας με Πολιτιστικούς και Αγροτικούς Συλλόγους και άλλους φορείς του Δήμου Ελασσόνας. Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη έφερε στην επιφάνεια κινδύνους για πολλά επικείμενα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα σε όλες τις πλευρές της ζωής μας.

Συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξαν οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος!

Μένουμε πιστοί στο σύνθημα που ακούστηκε από τους χιλιάδες απεργούς, διαδηλωτές, φοιτητές, μαθητές τον προηγούμενο μήνα ότι «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!» και δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας.

Είμαστε εδώ σήμερα γιατί όλοι οι χώροι δουλειάς είναι μια “κοιλάδα των Τεμπών”. Πόσο συχνά ακούμε για συνάδελφους οικοδόμους που έπεσαν, για νεκρό ντελιβερά, για εργάτες σε βιομηχανίες που έκοψαν χέρια και πόδια… 200 είναι μόνο τα καταγεγραμμένα εργατικά ατυχήματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κάθε χρόνο…

Δίνουμε συνέχεια λοιπόν στον αγώνα μας γιατί:

Ø Δεν νιώθουμε ασφαλείς  στο δρόμο «σφαγείο» της Μελούνας που καθημερινά χρησιμοποιείται από εργαζόμενους και αποτελεί μόνιμο κίνδυνο για τις ζωές μας.

-Δεν νιώθουμε ασφαλείς όταν δεν γίνονται τα απαραίτητα αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα.

 

-Δεν νιώθουμε ασφαλείς όταν δεν έχουν κατεδαφιστεί τα μισογκρεμισμένα σπίτια στα χωριά μας δύο και πλέον χρόνια από το μεγάλο σεισμό που έπληξε την περιοχή μας.

-Δεν νιώθουμε ασφαλείς που συνάνθρωποι μας, συνδημότες μας ζούνε στα κοντέινερ και δεκάδες ακόμα σε ακατάλληλα σπίτια.

-Δεν νιώθουμε ασφαλείς που περνάμε ακατάλληλες γέφυρες και κατεστραμμένες ράμπες στα χωριά μας.

Ø Δεν νιώθουμε ασφαλείς που τα παιδιά μας στριμώχνονται κάτω από ακατάλληλα σχολικά κτήρια όπου οι γυψοσανίδες πέφτουν όπως έγινε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της Ελασσόνας.

Ø Δεν νιώθουμε ασφαλείς με τα κενά και τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας.

Ø Δεν νιώθουμε ασφαλείς με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.

Ø Δεν νιώθουμε ασφαλείς όταν ανοίγουμε τους λογαριασμούς στα σπίτια μας.

-Δεν νιώθουμε καθόλου ασφαλείς από την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού όταν οι συνέπειες για τον λαό θα είναι η αύξηση της τιμής των τιμολογίων του νερού (με εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει «ανάκτηση κόστους»), ενώ η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στον βωμό του κέρδους. Την ίδια στιγμή η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, που δεν θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη, όπως κάνουν η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ σήμερα.

Εμείς λέμε καθαρά. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Λέμε όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού, να σταματήσει η εργολαβοποίηση, να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο νερό και τη διαχείρισή του. Επίσης, φτηνό και ποιοτικό νερό, με άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους. Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Αυτός ο νόμος που ήρθε λίγες μέρες μετά το έγκλημα των Τεμπών αποδεικνύει ότι τα Τέμπη δεν είναι κάποια εξαίρεση στον κανόνα αλλά καθημερινά οι εργαζόμενοι θα έρχονται αντιμέτωποι με μικρά και μεγάλα εγκλήματα, που θα πολλαπλασιάζονται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Συνεπώς, το δίλημμα που τίθεται είναι αμείλικτο: `Η θα συνεχίσουμε να μετράμε νέες απώλειες και θύματα στο πλαίσιο της πολιτικής που κοστολογεί τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού ή θα διαλέξουμε τον δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας.

Κι όσο δεν νιώθουμε ασφαλείς, είμαστε εδώ, στο δρόμο, διεκδικούμε για να κερδίσουμε! Ο δρόμος της διεκδίκησης και του αγώνα είναι αυτός που μπορεί να ξημερώσει καλύτερες μέρες.

Δεν είναι λοιπόν οι μέρες για να σιωπούμε, είναι μέρες για υψώνουμε τη φωνή μας και να διεκδικούμε.

Δεν είναι ώρα «για σιωπή και περισυλλογή», αλλά ώρα να φωνάξουμε ακόμα δυνατότερα το σύνθημα της σημερινής συναυλίας.

ΟΧΙ άλλα «ΤΕΜΠΗ», οι ζωές μας έχουν αξία. Οι ζωές μας δεν είναι κόστος.

Η πολιτική τους εγκληματεί απέναντι στη ζωή μας. Με αφορμή το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη φάνηκε στα μάτια περισσότερων εργαζομένων και νέων ανθρώπων πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος.

Πίσω από τις «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές, στην υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται ο νόμος του κέρδους.

Ο νόμος του κέρδους είναι αυτός που ανοιγοκλείνει επιχειρήσεις, βάζει λουκέτα στέλνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, μας καταδικάζει να ζούμε στην ανέχεια, να κόβουμε από τις βασικές ανάγκες για να τα βγάλουμε πέρα, να ψάχνουμε την ενίσχυση στο εισόδημα μας στα διάφορα pass και στα καλάθια της κοροϊδίας.

Στο όνομα του κέρδους… και του τι μπορεί να “αντέξει η οικονομία, υπάρχει απουσία μέτρων ασφάλειας της εργασίας στους χώρους δουλειάς, ανεπαρκή μέτρα στις μεταφορές, κλείσιμο νοσοκομείων και υποστελεχωμένο προσωπικό στην υγεία, χιλιάδες αναπληρωτές στην παιδεία, σχολεία που πέφτουν σοβάδες, πλειστηριασμοί σπιτιών, απλησίαστα ενοίκια, διακοπές ρεύματος και νερού σε λαϊκές-εργατικές οικογένειες.

Η εργατική τάξη, ο λαός, πρέπει να πάρουν θέση και να δυναμώσουν την αντίστασή τους, απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική.

Ο αγώνας μας βάζει στο στόχαστρο όλα όσα βασανίζουν τον λαό και τα παιδιά του και τους ενόχους για τα βάσανά του.

Και ποιος είναι ο ένοχος; Ένοχος είναι το κράτος και οι κυβερνήσεις του, που η μία μετά την άλλη υπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και την ανταγωνιστικότητα τους.

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Σήμερα υπάρχει διέξοδος! Με τους αγώνες μας, μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Δυο μέρες πριν την Εργατική Πρωτομαγιά μέρα μνήμης, δράσης και αγωνιστικής συνέχειας καλούμαστε να κοιτάξουμε κατάματα την πηγή των δεινών που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού και να συνεχίσουμε τον αγώνα των ηρώων-εργατών του Σικάγο και χιλιάδων άλλων επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών.

Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο άνθρωπος, οι παραγωγοί του πλούτου.

Ø Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

– Να προγραμματιστεί άμεσα, να γίνουν μελέτες και να κατασκευαστεί σήραγγα στην Μελούνα.

-Να ολοκληρωθούν άμεσα όλες οι σχετικές μελέτες και να κατασκευαστεί ο νέος και ασφαλής δρόμος Ελασσόνας μέχρι τα όρια με την Π.Ε. Κοζάνης, όπως και η παράκαμψη της πόλης της Ελασσόνας, με εκτροπή των φορτηγών περιφερειακά της πόλης.

-Ø Παλεύουμε για άμεσα μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας.

Ø Παλεύουμε για άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Ø Παλεύουμε για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας .

Ø Παλεύουμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας

Προχωράμε με αισιοδοξία και ακλόνητη πίστη στον δρόμο που άνοιξαν οι αγώνες για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά. Για έναν κόσμο όπου η ζωή και οι ανάγκες των εργαζομένων δεν θα μπαίνουν στη ζυγαριά κόστους- οφέλους για να θησαυρίζουν οι εκμεταλλευτές της δουλειάς και του ιδρώτα μας.

Σας καλούμε όλους να δώσουμε αγωνιστική συνέχεια στην Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή συγκέντρωση την Δευτέρα στις 10.30 στην πλατεία απέναντι από το Ταχυδρομείο στην Ελασσόνα».

Previous ArticleNext Article