Λάρισα

Με ενθουσιασμό η έναρξη του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης & Λαογραφίας “Κοιλάδα των Τεμπών”

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και χαράς ξεκίνησε χθες, Παρασκευή 14 Ιουλίου το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης & Λαογραφίας «ΚΟΙΛΑΔΑ των ΤΕΜΠΩΝ», που διοργανώνεται από το Σύλλογο Γυναικών Μακρυχωρίου. Οι χώρες που συμμετέχουν διαμένουν και σιτίζονται σε εγκαταστάσεις του Μακρυχωρίου.

Μια διαδικασία που στηρίζεται αποκλειστικά στον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ, στην ΑΓΑΠΗ για ΠΡΟΣΦΟΡΑ. Αρχές και Αξίες που δυστυχώς τείνουν να εκλείψουν σήμερα. Γυναίκες και παιδιά του Συλλόγου, σύσσωμοι, συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού.     Στις 8 το απόγευμα έγινε η επίσημη υποδοχή των ξένων αποστολών στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου, με κεράσματα και τοπικά εδέσματα, όπως συνηθίζεται στην ελληνική φιλοξενία. Εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου καλωσόρισε τις ξένες αποστολές η πρόεδρος κ. Δήμητρα Τάσιου, η πρόεδρος ης Τοπικής Κοινότητας κ. Άννα Καραπάνου, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου και πρώην πρόεδρος κ. Πόπη Νάστου, εκπρόσωπος της χορευτικής ομάδας Ζώης Χουτεσιώτης και ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Βαγγέλης Μάγειρας.

Λίγο αργότερα, στην πλατεία του Μακρυχωρίου, οι ομάδες που συμμετέχουν στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια των χωρών, γνωρίζοντας έτσι την παράδοση και τα ήθη και τα έθιμα της κάθε χώρας. Μέσα σε κλίμα χαράς και γέλιου. Ακολούθησαν τα εργαστήρια χορού με συγκινητική συμμετοχή όλων των ομάδων. Γέμισε η πλατεία. Μικροί και μεγάλοι γνώρισαν, έμαθαν και χόρεψαν χορούς των χωρών που συμμετέχουν.  Αυτό, που είναι η πεμπτουσία, αλλά και η μεγάλη, ουσιώδης πλευρά αυτού του φεστιβάλ,  που γίνεται στα πλαίσια της παράδοσης και της πραγματικής στόχευσης αυτών των διεθνών συναντήσεων. Να συναντήσουν, να ζήσουν, να ανταλλάξουν οι νέοι – και όχι μόνο – την παράδοση και τον πολιτισμό της κάθε χώρας βιωματικά. Φέτος οι ξένες χώρες  που συμμετέχουν είναι η Ουγγαρία και η Σερβία.

Αρωγοί σ’ αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια είναι ο Δήμος Τεμπών με την αμέριστη βοήθεια που προσφέρει και η Τοπική Κοινότητα Μακρυχωρίου. Στέκονται δίπλα και στηρίζουν τη διοργάνωση σε ότι χρειάζεται.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στόχος του Διεθνούς Φεστιβάλ, εκτός από τη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς, είναι και η γνωριμία των φιλοξενουμένων χωρών με τις ομορφιές και τα παράλια του Δήμου   Τεμπών, έτσι ούτως ώστε αυτά να γίνουν τουριστικός προορισμός.

Ο χορός, η μουσική ταξιδεύουν από τόπο σε τόπο, από χώρα σε χώρα και είναι η μόνη γλώσσα που όλοι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν.

Είναι μια ευκαιρία στις νέες και στους νέους, αλλά και σε όλους τους πολίτες του Δήμου Τεμπών και της Λάρισας να γνωρίσουν «την παράδοση πέρα από τα σύνορα», να διακρίνουν τα κοινά στοιχεία, αλλά και τις διαφορές των παραδοσιακών χορών και της μουσικής των ευρωπαϊκών χωρών.

Σήμερα Σάββατο 15/7 το πρωΐ, οι ομάδες επισκέπτονται  την Κοιλάδα των Τεμπών, ενώ το βράδυ στις 9, θα παρουσιάσουν χορούς στο όμορφο χωριό της Σπηλιάς.

Previous ArticleNext Article