Λάρισα

Με αμυγδαλοπαραγωγούς του Δήμου Τεμπών συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας, αποτελούμενη από τον Συντονιστή Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής, Βασίλη Ζωγράφο, τον Συντονιστή της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τεμπών, Μπάμπη Λανάρα και μέλη του κόμματος από την περιοχή, είχε την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, συνάντηση με αμυγδαλοπαραγωγούς του Δήμου Τεμπών, στην Όσσα.

Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Κοινότητας Συκουρίου, Μιχάλη Γκουντή, τον πρόεδρο του Συλλόγου Αμυγδαλοπαραγωγών Όσσας, Αντώνη Ζέλφο και αμυγδαλοπαραγωγούς, για τις τεράστιες ζημιές που υπέστη για τρίτη συνεχή χρονιά η παραγωγή αμυγδάλων στην περιοχή, λόγω του παγετού που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Οι αμυγδαλοπαραγωγοί έκαναν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή, που εκτείνεται σε 17 – 20 χιλιάδες στρέμματα, δηλαδή σε περισσότερα από 600.000 δένδρα και θα επιφέρει απώλεια 4,5 εκατομμυρίων κιλών αμυγδάλου.

Με δεδομένη την απώλεια του σχετικού εισοδήματος από τους παραγωγούς, την δυσλειτουργία των δύο βιομηχανικών μονάδων της περιοχής που μεταποιούν το προϊόν, το εισόδημα που χάνουν εκ των πραγμάτων εργαζόμενοι σε παραπλήσιους κλάδους, καθώς και οι εργάτες γης που θα απασχολούνταν στη συγκομιδή του καρπού, γίνεται εύκολα αντιληπτό το κόστος που έχει αυτή η καταστροφή στην τοπική οικονομία.

Επισημαίνεται ότι μετά το 2019 και το 2020, είναι η τρίτη συνεχή χρονιά που οι αμυγδαλοπαραγωγοί του Δήμου Τεμπών βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται ολοκληρωτικά από τις καιρικές συνθήκες.

Είναι γι’ αυτό απαραίτητη η συντομότερη κατά το δυνατό και δίκαιη εκτίμηση της ζημιάς από τους ειδικούς του ΕΛΓΑ, καθώς και η άμεση αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών. Θα πρέπει επίσης να τους καταβληθεί άμεσα η αποζημίωση που εκκρεμεί από την καταστροφή της περασμένης χρονιάς, αλλά και η κάλυψη της αντίστοιχης ζημιάς του 2019 – για την οποία τους έχει καταβληθεί ένα πολύ μικρό ποσό, με τη μορφή de minimis ενίσχυσης – κάτι για το οποίο είχε δεσμευθεί ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Με τους αμυγδαλοπαραγωγούς είχε την ευκαιρία να μιλήσει τηλεφωνικά και να ενημερωθεί από πρώτο χέρι, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πρώην υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα φέρει άμεσα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση το ζήτημα, απαιτώντας από την κυβέρνηση την λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για την αποκατάσταση της ζημιάς των αμυγδαλοπαραγωγών.

Previous ArticleNext Article