Ελασσόνα

Μαζική η συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση της Τσαριτσάνης στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή – ΦΩΤΟ

Με τη μαζική συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Ελασσόνα, η εκδήλωση της ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, προσαρμόστηκε με βάση την απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Έτσι, στην έναρξη κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ στη συνέχεια η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ από τη Λάρισα παρουσίασε το «Ημερολόγιο Καραντίνας», ένα ζωντανό, μουσικό ημερολόγιο που ξεδιπλώνει την εμπειρία της φετινής χρονιάς έτσι όπως την έζησαν οι μαθητές. Με χιούμορ, με τη διάθεση να πουν τα πράγματα με το όνομα τους μέσα από την τέχνη, τα παιδιά παίρνουν δύναμη, παίρνουν φόρα… από όσα έζησαν και κοιτούν το μέλλον με αισιοδοξία.
Αμέσως μετά το θεατρικό δρώμενο ακολούθησε ομιλία από τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη και ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε η ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ, με τη συμμετοχή του Στέλιου Καραβίδα στο πιάνο και της Δέσποινας Μαύρου στη φωνή.
Στην ομιλία του ο Ελισαίος Βαγενάς, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους σεισμούς που χτύπησαν την περιοχή πριν 6 μήνες, σημειώνοντας πως, «το «επιτελικό κράτος», όπως έχουν “βαφτίσει” το αστικό κράτος, για άλλη μια φορά έμεινε … “μετεξεταστέο”. Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που πλήγηκαν από το σεισμό. Μακριά κι από τις ανάγκες θωράκισης της ζωής του λαού από τους σεισμούς. Έτσι, στην Ελλάδα, όπου έχουμε το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης και εκδηλώνεται ένας ισχυρός σεισμός σχεδόν κάθε ενάμιση χρόνο απουσιάζει εντελώς ο αναγκαίος αντισεισμικός σχεδιασμός με ευθύνη όλων των διαδοχικών κυβερνήσεων και της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή που στο όνομα της “πράσινης ανάπτυξης” ΕΕ και κυβερνήσεις χρηματοδοτούν αδρά τους επιχειρηματικούς ομίλους, η κατασκευή έργων και υποδομών αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας δεν κρίνεται “επιλέξιμη” από τα ταμεία της ΕΕ και τα ΕΣΠΑ, επειδή θεωρείται περιττό κόστος, αφού δεν αποδίδουν τα ανάλογα κέρδη στις επιχειρήσεις και τέτοια έργα θεωρείται πως στερούν πόρους από άλλες επενδύσεις που αποφέρουν πολλαπλάσια κερδοφορία στα μονοπώλια.
Το ΚΚΕ και με την επίσκεψη του ΓΓ του στην περιοχή, πέρα από την αυτονόητη συμπαράσταση στους σεισμόπληκτους, ανέδειξε αυτήν την πραγματικότητα και απαίτησε μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των σεισμόπληκτων. Όπως δείχνει η ζωή, η πείρα που υπάρχει από ανάλογες περιπτώσεις, χρειάζεται να υπάρξει οργάνωση και κινητοποίηση των πληγέντων, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση, την Τοπική Διοίκηση, ώστε άμεσα να υλοποιηθούν κάποια μέτρα οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης».
Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα αγώνα σε όλους τους απλούς ανθρώπους που μπορεί χθες ή σήμερα να ακολουθούν ή να ψηφίζουν άλλα κόμματα, όπως τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, άλλα κόμματα, αλλά καταλαβαίνουν την ανάγκη όλοι μαζί να σπρώξουμε, για να «κυλίσει ο τροχός της Ιστορίας», για να δυναμώσουν το κίνημα, οι αγώνες, οι διεκδικήσεις, να νικηθεί η μοιρολατρία, ο συμβιβασμός, το ψέμα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
Previous ArticleNext Article