Λάρισα

Μάξιμος στη Βουλή: Η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξης των πληττομένων από τον Ιανό

Ομιλία, Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σ/ν του Υπουργείου Υγείας:

«Κύρωση της από 24.09.2020 τροποποίησης της από 26.07.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία “Κοινωφελές Ίδρυμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ” (ALEXANDER S. ONASSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION)», που εδρεύει στο VADUZ του LIECHTENSTEIN, και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ν.Π.Ι.Δ.), επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις».

«Ευχαριστώ κ. πρόεδρε.

Πριν μιλήσω για την τροπολογία του ΕΛΓΑ, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους αγρότες της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τον Ιανό, θα ήθελα να πω λίγα λόγια για το βασικό σώμα του νομοσχεδίου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους οι δωρεές εθνικών ευεργετών υπήρξαν καθοριστικές για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την αντιμετώπιση κοινωνικών αναγκών. Η παράδοση αυτή, δείγμα υψηλού πατριωτισμού και ειλικρινούς ανθρωπισμού, είναι πράγματι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι συνεχίζεται αδιάλειπτα από το ίδρυμα Ωνάση, που προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, με την ανέγερση νέας πτέρυγας και τον εξοπλισμό του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, που προβλέπονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι οι διατάξεις για τα θέματα υγείας είναι επιβεβλημένες, καθώς η έκτακτη υγειονομική κατάσταση συνεχίζεται, η πανδημία εξακολουθεί να ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη, το σύστημα υγείας δέχεται σοβαρές πιέσεις και η αγωνία των πολιτών είναι έκδηλη για το τι μέλλει γενέσθαι. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες και ενισχύει έμπρακτα το δημόσιο σύστημα υγείας.

Επιτρέψτε μου, όμως, να εστιάσω την προσοχή μου στην τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποζημίωση των πληγέντων από τον Ιανό αγροτών της Θεσσαλίας, μετά και τις τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στα Φάρσαλα έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους και για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν είναι αναγκαία η υπερψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να δοθούν για πρώτη φορά προκαταβολές των αποζημιώσεων μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους –θέλω να πιστεύω ότι θα δοθούν νωρίτερα, εντός του Οκτωβρίου, όπως αρχικά είχε ειπωθεί- και να απαλλαγούν από τα εκτιμητικά τέλη, που αγγίζουν τις 800 χιλιάδες ευρώ.

Ιδιαίτερα θετική είναι η διάταξη για αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής και αντικατοπτρίζει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για γρηγορότερη επούλωση των πληγών που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας. Στην πράξη, αυτό, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μεταφράζεται σε επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ για τους αγρότες.

Τόσο η καθιέρωση προκαταβολής όσο και η αποζημίωση στο 100% πιστεύω ότι θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά ως μόνιμες μεταρρυθμίσεις του γεωργο-ασφαλιστικού συστήματος της χώρας στο πλαίσιο της κοστολογικής μελέτης που πραγματοποιείται για λογαριασμό του ΕΛΓΑ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι καταστροφές από τον Ιανό έχουν δημιουργήσει στους πληττόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους έκτακτα έξοδα και σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν άμεσα. Όπως επισημαίνουν πολλοί από αυτούς, για να μπορέσουν να ξανακαλλιεργηθούν τα χωράφια πρέπει να καταστούν σύντομα λειτουργικά όλα τα μέσα παραγωγής που καταστράφηκαν.

Οι ζημιές είναι μεγάλες σε εξοπλισμό και μηχανήματα, (σε τρακτέρ, γεωτρήσεις, αντλίες, φορτηγά κ.α.) τα οποία δεν εντάσσονται σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία στις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ -Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Αυτά, όμως, είναι άκρως απαραίτητα για να συνεχιστεί η παραγωγή και έχουν δηλωθεί σε ξεχωριστό πεδίο στις αιτήσεις που έχουν γίνει στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες.

Το άρθρο 4 μιλά για δυνατότητα επιχορήγησης, «δύναται να παρέχεται επιχορήγηση» μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων, εμπορικών καταστημάτων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και άλλων επιχειρήσεων, παραπέμποντας σε ΚΥΑ. Θα πρέπει, όμως, να διευκρινιστούν το ταχύτερο οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των μέσων παραγωγής.

Και μια και μιλάμε για ΠΣΕΑ, επειδή υπάρχουν ερωτήματα για το ακατάσχετο των ενισχύσεων, θα παρακαλούσα να υπάρξουν διευκρινήσεις αν η ρύθμιση στο άρθρο 4 για το ακατάσχετο των επιχορηγήσεων αφορά και τις ενισχύσεις μέσω ΠΣΕΑ στο πάγιο κεφάλαιο.

Πρόβλημα, όμως, αποτελεί και η ποιότητα του βαμβακιού και του καλαμποκιού στις πληγείσες περιοχές -όπως μου μετέφεραν παραγωγοί των Φαρσάλων. Στα χωράφια που πλημμύρισαν, άλλα η παραγωγή δεν καταστράφηκε 100%, η ποιότητα του βαμβακιού είναι σαφώς υποβαθμισμένη, πρόβλημα ιδιαίτερα έντονο για όσους κάνουν σποροπαραγωγή βάμβακος που απαιτεί αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα. Ο ΕΛΓΑ δεν έχει καμία πρόνοια γι αυτή την περίπτωση, αφού δεν υπάρχει ειδική κατηγορία ασφάλισης για τα σπορόκεντρα.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν βαμβακοπαραγωγοί από τα χωριά των Φαρσάλων με υποβαθμισμένης ποιότητας βαμβάκια, κατά την επίσκεψη των εκτιμητών του ΕΛΓΑ τους προτάθηκε να συγκομίσουν με “λανάρα”, όπως είναι γνωστές στον κάμπο οι μηχανές απογύμνωσης του βάμβακος, stripper. Όμως, έτσι, φοβούνται μη χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση λόγω του υψηλού ποσοστού ξένης ύλης στο βαμβάκι που θα παραδοθεί. Καλό είναι να υπάρξει και για αυτό μια ξεκάθαρη απάντηση, για να ξέρουν τι να κάνουν οι αγρότες.

Τέλος, ορθώς υπάρχει μέριμνα για το προσωπικό του ΕΛΓΑ και των φορέων που επιφορτίστηκαν με το έργο της καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών. Η προσπάθειά τους, εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω από την επαρχία Φαρσάλων, είναι πράγματι εργώδης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα προβλήματα από τον Ιανό είναι περισσότερα εξ όσων φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Η συχνότητα και το μέγεθος των έντονων κλιματικών γεγονότων τα τελευταία χρόνια, επιβάλει να  προβλέψουμε ένα “μαξιλάρι”, έναν “κουμπαρά”, για να ανακουφίζουμε αμεσότερα τους πληγέντες, μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Είναι, όμως, εμφανές ότι ο αγρότης έχει στο πλευρό του το κράτος, μια κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δεν αναμασά υποσχέσεις, αλλά σέβεται στο έπακρο τον κόπο του και τον βοηθά έμπρακτα, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, προκειμένου να ξεπεράσει τη συμφορά που του έλαχε. Επειδή, ωστόσο, ο χειμώνας είναι μπροστά δεν πρέπει να υπάρχει κανένα περιθώριο ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού.

Σας ευχαριστώ».

 Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/0wu_IzejFg

Previous ArticleNext Article