Λάρισα

Μάξιμος σε Τσιάρα-Σταϊκούρα: Επίσπευση αποζημίωσης εργαζομένων στα «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα»

Τη διερεύνηση τρόπων επίσπευσης των διαδικασιών αποζημίωσης των εκατοντάδων εργαζομένων στα «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα», μετά την ψήφιση της γνωστής τροπολογίας που άνοιξε τον δρόμο για την προνομιακή αποζημίωσή τους -που είχε καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ- ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του στους υπουργούς Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έχει ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα, υπογραμμίζει ότι «η πτώχευση των “ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ”, στις 3 Απριλίου του 2015, έχει προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους εργαζόμενους της επιχείρησης, καθώς επί μια πενταετία αναμένουν την αποζημίωσή τους, λόγω νομικού ζητήματος που προέκυψε για τη διαδικασία που πρέπει να εφαρμοστεί. Συγκεκριμένα, με τη διάταξη του άρθρου 43 του Ν.4715/2020 (ΦΕΚ 149/Α/01.08.2020), ορίσθηκε ότι οι διατάξεις: της περ. 19 της υποπαρ. Γ3 της παρ. Γ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 της παρ. 2 του ν. 4446/2016 και του άρθρου όγδοου του άρθρου 1 του ν. 4335/2015 δεν έχουν εφαρμογή σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης που βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη και πτωχεύσεις που είχαν ήδη κηρυχθεί μέχρι την έναρξη ισχύος των νόμων αυτών.

Όπως συνάγεται από τα παραπάνω, η κατάταξη των πτωχευτικών πιστωτών, για τη συγκεκριμένη επιχείρηση θα πρέπει να λάβει χώρα με το, επανερχόμενο ως ισχύον, νομοθετικό καθεστώς (άρθρ. 977 Κ.Πολ.Δ.) της κηρύξεως της εν λόγω πτωχεύσεως (03.04.2015). Για τον λόγο αυτό δεν έχουν πλέον ισχύ ή παράγουν έννομα αποτελέσματα ο υπ’ αριθ. 5786/04.05.2017 Πίνακας Κατάταξης Δανειστών και η αριθ. 5787/05.05.2017 Πρόσκληση Δανειστών της υπαλλήλου επί του πλειστηριασμού Συμβολαιογράφου Λάρισας.

Κατά των πράξεων αυτών, αλλά και κατά της υπ’ αριθ. 184/14.05.2018 οριστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας (ειδική διαδικασία περιουσιακών διαφορών) άσκησε έφεση ο σύνδικος της πτώχευσης, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι έως τώρα αναγγελθέντες πιστωτές της πτώχευσης. Ωστόσο, μετά την ψήφιση του άρθρου 43 του Ν.4715/2020 (ΦΕΚ 149/Α/01.08.2020) και την επαναφορά σε ισχύ του προηγούμενου νομοθετικού καθεστώτος, οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται εάν είναι πλέον αναγκαία η συνέχιση της εκδίκασης της έφεσης αυτής ή θα αποτελέσει αδικαιολόγητη νέα χρονοκαθυστέρηση στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Καθώς η ολοκλήρωση της διανομής του εκπλειστηριάσματος βρίσκεται σε εκκρεμότητα επί πενταετία, οι εργαζόμενοι των πρώην “ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ” που πρόκειται, πλέον, να ικανοποιηθούν με βάση το εκπλειστηρίασμα, που έχει ήδη εισπραχθεί από την εκποίηση μέρους της περιουσίας της επιχείρησης, αντιμετωπίζουν πια πρόβλημα επιβίωσης».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που σκοπεύετε να πάρετε ώστε να δοθεί μόνιμη και άμεση απάντηση στο ανακύψαν συγκεκριμένο νομικό ζήτημα, το οποίο έχει διχάσει τους εργαζομένους, ενόψει και του αιτήματός τους για επίσπευση της ικανοποίησης των δίκαιων αξιώσεών τους;
  2. Τι προτίθεστε να πράξετε για την προνομιακή ικανοποίηση των απαιτήσεων των εργαζομένων των πρώην “ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ Α.Β.Ε.Ε.”, ώστε να τους επιτραπεί να αναλάβουν μέρος ή το όλον του εκπλειστηριάσματος, που τους αναλογεί, προκειμένου να αποπληρώσουν εκκρεμούσες οφειλές τους προς Δ.Ο.Υ., Τράπεζες και γενικά ανελαστικές υποχρεώσεις τους, καθώς η παραμένουσα σε εκκρεμότητα επί πενταετία και πλέον ικανοποίηση των απαιτήσεών τους είχε ως αποτέλεσμα να περιέλθουν σε πραγματικά τραγική οικονομική, αλλά και οικογενειακή κατάσταση;

 

Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τις Σοφία Πιάχα και Σταυρούλα Μαραμή, πρόεδρο και αντιπρόεδρο των εργαζομένων στα «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα».

 

Previous ArticleNext Article