Λάρισα

Μάξιμος σε Κεραμέως: Μοριοδότηση σεισμόπληκτων μαθητών για εισαγωγή στα ΑΕΙ

Να εκδώσει άμεσα τη σχετική υπουργική Απόφαση για το ποσοστό εισαγωγής των σεισμόπληκτων μαθητών στα ΑΕΙ «για να αμβλυνθεί η ψυχολογική πίεση που υφίστανται τις δύσκολες αυτές ώρες οι μαθητές και οι οικογένειες τους», ζητά από την υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά την επίσκεψη του στα σεισμόπληκτα χωριά όπου έγινε αποδέκτης του άγχους γονιών και μαθητών, θέτει επισήμως το θέμα στην κ. Κεραμέως. Σε ερώτησή του σημειώνει ότι «οι ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις, που σημειώθηκαν στην περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου την 3η και 5η Μαρτίου, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε πολλά κτίρια, μεταξύ αυτών και σε σχολεία, και εύλογη ανησυχία στον πληθυσμό, μεγάλο μέρος του οποίου είναι πλέον αναγκασμένο να διαμένει σε αντίσκηνα.

Ως εκ τούτου, η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μια από τις αρνητικές παρενέργειες του φυσικού φαινομένου είναι η μεγάλη αναστάτωση που έχει προκαλέσει στην ομαλή διαδικασία προετοιμασίας των μαθητών που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις για την είσοδό τους στα ΑΕΙ. Όπως είναι φυσικό, στις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που βιώνουν οι συγκεκριμένοι μαθητές και με την ψυχολογική αγωνία που τους διακατέχει -μετατραυματικό στρες- να μην δύνανται να συγκεντρωθούν στην μελέτη τους, όπως προηγουμένως. Επιπλέον, ακόμη και τα απαραίτητα για τη σωστή προετοιμασία προς τις εξετάσεις φροντιστηριακά μαθήματα έχουν αποδιοργανωθεί.

Για τους λόγους αυτούς, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές θα πρέπει να τύχουν πριμοδότησης μορίων, όπως έγινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Η Πολιτεία, θέλοντας να διευθετήσει ανάλογα ζητήματα, έχει προβεί σε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις με τελευταία αυτή του άρθρου 7 του  ν. 4777/ΦΕΚ A’ 25/17.02.2021 που ορίζει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών περιοχών που πλήττονται εξαιτίας φυσικών καταστροφών σε αντικατάσταση της παρ. 2 του άρθρου 13Β του ν. 4186/2013.

Σύμφωνα με τον ως άνω νόμο και άρθρο απαιτείται κάθε φορά έκδοση Απόφασης του Υπουργού Παιδείας, με την οποία καθορίζονται το ειδικό ποσοστό, το οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανά κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., ημερήσιο, εσπερινό) και το οποίο δεν υπερβαίνει, ανά κατηγορία, το δύο τοις εκατό (2%), η δυνατότητα υπαγωγής στο ειδικό ποσοστό, ειδικότερες προϋποθέσεις για την επιλογή, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία επιλογής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Οι παραπάνω διατάξεις-προϋποθέσεις καλύπτουν απολύτως τους μαθητές των σχολείων της περιοχής που επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς και η άμεση έκδοση της σχετικής υπουργικής Απόφασης θα άμβλυνε την ψυχολογική πίεση που υφίστανται τις δύσκολες αυτές ώρες οι μαθητές και οι οικογένειες τους».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά την αρμόδια υπουργό πότε προτίθεται να εκδώσει τη σχετική υπουργική Απόφαση, με την οποία θα καθοριστεί το ειδικό ποσοστό των μαθητών, από τις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της 3ης και 5ης Μαρτίου 2021, για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Previous ArticleNext Article