Ελασσόνα

Μάξιμος προς Βορίδη: “Άμεσες ενέργειες για αποζημιώσεις σε Κιλελέρ, Ελασσόνα και Τύρναβο”

«Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε άμεσα, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα αγρότες και κτηνοτρόφοι του Κιλελέρ, της Ελασσόνας και του Τυρνάβου;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που ενημερώθηκε από παραγωγούς αλλά και από τον ΕΛΓΑ για το μέγεθος της ζημιάς, στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν το Σαββατοκύριακο (5 και 6/7ου) καλλιέργειες και αγροτικές υποδομές σε χωριά των δήμων Κιλελέρ, Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Σε μια ευρεία έκταση που περιλαμβάνει τον Κραννώνα, τον Κάμπο, τους Αγίους Αναργύρους, το Μαυροβούνι και τα Βούναινα, επικράτησαν πολύ ισχυροί άνεμοι και έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να πληγούν βαμβάκια, βιομηχανικές ντομάτες, καλαμπόκια άλλα και δενδροκομικές καλλιέργειες, ενώ μεγάλες ήταν οι ζημιές σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υποδομές εντός των οικισμών.

Παρόμοια κατάσταση έζησαν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας στην περιοχή της Ποταμιάς, καθώς και στον Τύρναβο, τα Πλατανούλια, τα Δένδρα, το Δαμάσι και το Αργυροπούλι. Σημειώθηκαν ζημιές σε υποδομές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις από τους ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους, ενώ τοπικά ξεριζώθηκαν δένδρα, ακόμα και υποστηριζόμενες καλλιέργειες αχλαδιών (παλμέτες). Τα φαινόμενα, όμως, αυτά συνοδεύτηκαν και από χαλαζόπτωση, η οποία τοπικά στο Πραιτώρι έπληξε καπνοκαλλιέργειες λίγο πριν την έναρξη της συγκομιδής των καπνόφυλλων και στα Πλατανούλια προκάλεσε ζημιές σε κτήματα με αχλάδια και άλλες δενδροκαλλιέργειες».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «τα χτυπήματα από την αστάθεια του καιρού ανησυχούν αγρότες και κτηνοτρόφους και συνεπώς τα αιτήματά τους για αποτύπωση των ζημιών με ταχύτητα και δικαιοσύνη, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα, είναι εύλογα».

 

 

Previous ArticleNext Article