Λάρισα

Μάξιμος με Σταϊκούρα για επιστρεπτέα προκαταβολή -Δικαιούχοι και αγρότες

«Η κυβέρνηση με στοχευμένα μέτρα, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, εξαντλεί κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί και εφεδρείες γιατί όλα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και τρίτο κύμα του κορονοϊού το νέο έτος. Μαζί με τη μάχη να σταθεί όρθιο το εθνικό σύστημα υγείας, γιατί προηγείται η υγεία των ανθρώπων, δίνουμε και τη μάχη να κρατηθεί όρθια η οικονομία και να μη χαθούν θέσεις εργασίας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα για την πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης των πληττόμενων από την πανδημία κλάδων της οικονομίας.

Ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε τον Θεσσαλό πολιτικό ότι σε 2.116 ανέρχονται οι επιχειρήσεις της Λάρισας οι οποίες έλαβαν 9,1 εκατομμύρια ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή που καταβλήθηκε την Δευτέρα, ενώ την προσεχή Πέμπτη 26.11.20 αναμένεται η δεύτερη πληρωμή των δικαιούχων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, όπως και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με αγρότες που κρατούν βιβλία.

Συνολικά από τις 176.704 αιτήσεις για τη λήψη της επιστρεπτέας προκαταβολής, που υποβλήθηκαν από την Παρασκευή που άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, πληρώθηκαν ήδη πλέον των 79 χιλιάδων δικαιούχοι, με τον συνολικό προϋπολογισμό του μέτρου να ξεπερνά τα 1,2 δις ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της αναστολής λειτουργίας, έλαβαν επιχειρήσεις του χώρου της εστίασης με πρώτες τις καφετέριες και ακολουθούν τα ταξί, μπαρ, ψητοπωλεία, ενώ έπονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, λογιστές, δικηγόροι κ.α.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξήρε το γεγονός ότι σε αυτή την επιστρεπτέα προκαταβολή συμπεριλαμβάνονται και ατομικές επιχειρήσεις, όπως αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ανεξαρτήτως αν απασχολούν εργαζόμενους, αρκεί κι αυτοί να είχαν μείωση του τζίρου τους την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2020 τουλάχιστον 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ωστόσο, όπως είναι λογικό, η προϋπόθεση αυτή δεν ισχύει για τις περιοχές που επλήγησαν από τον Ιανό. Έτσι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα λάβουν κατ’ ελάχιστο ως επιστρεπτέα προκαταβολή 1.000 ευρώ εφόσον πληρούν την προϋπόθεση μείωσης του τζίρου.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν ληφθεί σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, όπως η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης 800 ευρώ σε εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή εργασίας, η κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών, η μείωση κατά 40% του ενοικίου των επιχειρήσεων και των οικιών των εργαζομένων που τελούν σε αναστολή εργασίας, η μετάθεση πληρωμών για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων, αλλά και η αναστολή καταβολής του ΦΠΑ έως 30.03.2021.

 

Previous ArticleNext Article