Λάρισα

Μάξιμος με αγελαδοτρόφους στο ΥπΑΑΤ: Να διασφαλιστούν οι ενισχύσεις για την αγελαδοτροφία

Η βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων των αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγής βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν εκπρόσωποί τους με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιο για τις κοινοτικές ενισχύσεις, κ. Γιάννη Οικονόμου, παρουσία του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Ηλίας Κοτόπουλος και Σταύρος Αυγερινός, πρόεδρος και μέλος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, και οι κ.κ. Απόστολος Μωραΐτης και Κώστας Τανός, αντιπρόεδρος και μέλος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελλάδος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διερευνηθεί το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την τύχη της κοινοτικής ενίσχυσης των ειδικών δικαιωμάτων, που λαμβάνουν οι αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής. Όπως ειπώθηκε, δεν λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση για τις γέννες ούτε εξισωτική (εάν βρίσκονται σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές), όπως συμβαίνει με συναδέλφους τους που έχουν εκτατικά δικαιώματα, αντίστοιχα με τις ζωικές τους μονάδες. Τα ειδικά δικαιώματα είναι η μόνη ενίσχυση που λαμβάνει ένας κωδικός εκτροφής ανά ΑΦΜ, την οποία δεν μπορούν αν διαβιβάσουν στα παιδιά τους αν θέλουν να συνεχίσουν αυτή τη δραστηριότητα.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που διατέλεσε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε ότι «η επέκταση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα αν και δεν μείωσε την τιμή στο ράφι συμπίεσε την τιμή παραγωγού και έφερε σε δυσχερή θέση τη γαλακτοφόρο αγελαδοτροφία. Δυστυχώς, αν και προβλέπονταν επαναξιολόγηση της αποδοτικότητας του μέτρου που επιβλήθηκε από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει έως σήμερα. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει κάποια στιγμή. Στην παρούσα συγκυρία, με καθηλωμένες τις τιμές που διαθέτουν το γάλα, οι αγελαδοτρόφοι, όπως και όλοι οι κτηνοτρόφοι, αντιμετωπίζουν επιπλέον αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της ανόδου των τιμών στις ζωοτροφές. Με χαμηλές τιμές διάθεσης του προϊόντος τους και αυξημένο κόστος, δύσκολα θα μπορέσουν να σταθούν αν απωλέσουν και την κοινοτική ενίσχυση των ειδικών δικαιωμάτων στη νέα ΚΑΠ. Με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι ελλειμματική σε γάλα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι και η εσταβλισμένη αγελαδοτροφία θα συνεχίσει να λαμβάνει ό,τι της αναλογεί από τις κοινοτικές ενισχύσεις και στη νέα ΚΑΠ».

Ο υφυπουργός, αφού άκουσε με προσοχή τους συνομιλητές τους και τους ευχαρίστησε για την ενημέρωση, δήλωσε ότι θεωρεί εύλογο το αίτημα για τη δυνατότητα μεταβίβασης των δικαιωμάτων στον φυσικό τους διάδοχο, όπως και για τη λήψη και από αυτούς του επιδόματος γέννας. Όπως είπε, οι οριστικές αποφάσεις για τα δικαιώματα επί των άμεσων ενισχύσεων θα ληφθούν τον Αύγουστο.

Previous ArticleNext Article