Λάρισα

Μ. Κουρέας: Τα λύματα της Λάρισας δεν δείχνουν μεγάλη μείωση του κορωνοϊού στην πόλη

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

«Ανησυχητική»  χαρακτηρίζει την κατάσταση από τα λύματα της πόλης ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Κουρέας.

Ο στενός συνεργάτης του καθηγητή κ. Χρήστου Χατζηχριστοδούλου –που είναι ο υπεύθυνος για την μέτρηση των λυμάτων της πόλης- αναφέρει ότι μια μικρή μείωση υπάρχει, αλλά αυτή θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, καθώς είμαστε εδώ και καιρό σε lockdown. Μάλιστα σημειώνει με νόημα ότι «η μετάδοση εξακολουθεί να επιμένει στη Λάρισα», κάτι που δικαιολογείται τόσο από τα τριψήφια ημερήσια κρούσματα που βλέπουμε να ανακοινώνονται, όσο και από την γενικότερη κλινική εικόνα που υπάρχει για την περιοχή μας. Αυτές είναι πιθανότατα και οι αιτίες που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η αποφόρτιση του συστήματος υγείας της περιοχής στα δύο νοσοκομεία.

Τα αποτελέσματα της σημαντικής δουλειάς που κάνει η συγκεκριμένη ομάδα φάνηκαν και στην περίπτωση του Γηροκομείου  της Λάρισας, όπου είχαμε κρούσματα. Εκεί σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ έπιασαν την εξάπλωση του ιού εν τη γεννήσει του και «έσβησαν» γρήγορα την εστία.

Ο κ. Μιχάλης Κουρέας είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πως γίνεται η διαδικασία με την συλλογή των δειγμάτων από τα λύματα της πόλης και τις μας δείχνει;

Η επιτήρηση των λυμάτων στην ουσία λειτουργεί ως μια διαδικασία επικουρική στην κλινική επιτήρηση που «τρέχει» όλο αυτό το διάστημα με την έξαρση του κορωνοϊού. Τα λύματα έχουν το πλεονέκτημα ότι στην ουσία μελετώντας ή μετρώντας στις κεντρικές εγκαταστάσεις της επεξεργασίας λυμάτων, δηλαδή στην ΔΕΥΑΛ, είναι σαν να έχεις ένα συνολικό δείγμα όλης της περιοχής που εξυπηρετεί  η συγκεκριμένη εγκατάσταση. Δηλαδή έχεις ένα δείγμα από όλο τον πληθυσμό της Λάρισας.

Αυτή η διαδικασία αφορά το ιικό φορτίο;

Γίνεται μια εκτίμηση του ιικού φορτίου, με βάση την μοριακή ανάλυση. Επομένως μας δίνει και μια ποσοτική ένδειξη.

Αυτή τη στιγμή το ιικό φορτίο που έχει η πόλη σε τι επίπεδο είναι;

Αυτό που μπορούμε με περισσότερη ασφάλεια να αξιολογήσουμε είναι οι μεταβολές. Πως αυτά τα μεγέθη αλλάζουν σε σχέση με τον χρόνο. Δεν μπορούμε με ασφάλεια να μιλάμε για αριθμό κρουσμάτων στην πόλη.

Να δούμε λοιπόν πως ήταν οι μετρήσεις από την ημέρα που ξεκινήσατε;

Ξεκινήσαμε στην Λάρισα στις αρχές Οκτωβρίου όπου πιλοτικά παίρναμε δείγματα από τον Βιολογικό της Λάρισας με την βοήθεια και την συνεργασία της ΔΕΥΑΛ και του δήμου Λαρισαίων. Πλέον έχουμε συστηματοποιήσει την διαδικασία και έχουμε πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα με ειδικούς δειγματολήπτες. Έτσι έχουμε πιο αντιπροσωπευτική εικόνα. Η πρώτη μας ένδειξη ότι κάτι αρχίζει να συμβαίνει ήταν στις αρχές Νοεμβρίου με μια μεγάλη αύξηση. Η ποσοτική αξιολόγηση έδωσε μια αύξηση το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα φαίνεται να επιμένει σε υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο στη πόλη. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις μιας αποκλιμάκωσης.

Σε τι ποσοστό βλέπετε αυτή την αποκλιμάκωση;

Με επιφύλαξη και αξιολογώντας μια σειρά δειγμάτων υπάρχει μια μείωση της τάξης του 20% το οποίο δεν είναι μια μείωση που μπορούμε να την αξιολογήσουμε και να βγάλουμε συμπέρασμα ότι έχουμε μια σαφή πτώση. Θα έλεγα ότι το συμπέρασμα είναι πως η μετάδοση εξακολουθεί να επιμένει. Ακολουθεί την εικόνα της κλινικής επιτήρησης.

Αυτό δικαιολογεί ότι το τελευταίο διάστημα εμφανίζουμε τριψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων; Ζούμε μια σταθερότητα η οποία όμως έχει υψηλά νούμερα;

Έτσι είναι . Είναι πράγματι κάτι ανησυχητικό. Και στα λύματα θα περιμέναμε να δούμε μια σημαντική αποκλιμάκωση, μετά το lockdown. Όπως φαίνεται και στην κλινική επιτήρηση η αποκλιμάκωση αυτή γίνεται με ρυθμούς μικρότερους από ότι θα θέλαμε και από ότι θα περιμέναμε.

Είστε η ομάδα που λαμβάνετε δείγματα από τα λύματα και σε κλειστές δομές. Μαζί με το τον ΕΟΔΥ καταφέρατε στο τελευταίο περιστατικό που είχαμε στο Γηροκομείο Λάρισας να δράσετε έγκαιρα.

Η επιτήρηση των λυμάτων προφανώς έχει μια χρησιμότητα και ως βοηθητικό μέσο για τον έγκαιρο εντοπισμό της παρουσίας του ιού σε κλειστές δομές. Το δεδομένο είναι η κλινική επιτήρηση. Και ευτυχώς με τις δομές που συνεργαζόμαστε και με τον ΕΟΔΥ γίνεται πολύ σωστά και πολύ συστηματικά. Η επιτήρηση και στην περίπτωση του Γηροκομείου απέδειξε ότι  μπορούν τα λύματα να μας δώσουν κάποια πληροφορία.

Τα λύματα μπορούν να δώσουν μια τάξη μεγέθους για το πόσα ενεργά κρούσματα έχουμε στη Λάρισα;

Οι αβεβαιότητες θα ήταν μεγάλες. Αλλά ίσως σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα όπου θα έχουμε μεγάλο αριθμό παρατηρήσεων –και θα μπορούμε να επικυρώσουμε ότι μια τέτοια εκτίμηση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα- θα μπορούσε να είναι πιθανό. Άλλα αυτό δεν μπορεί να γίνεις στο στάδιο που είμαστε σήμερα.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article