Ελασσόνα

Μ. Χαρακόπουλος στην Τσαριτσάνη Κυριακή της Ορθοδοξίας: Ορθοδοξία και Οικογένεια κράτησαν όρθιο το έθνος (φωτό)

«Ορθοδοξία και Οικογένεια ήταν οι δυο πυλώνες που, στο διάβα των αιώνων, κράτησαν όρθιο το έθνος. Η Ορθοδοξία ως ταυτοτικό στοιχείο του νεώτερου ελληνισμού, στο οποίο συμπυκνώνονται οι υψηλές αρχές που υπερασπίστηκε απέναντι σε κάθε είδους απειλές και σε καιρούς χαλεπούς, όπως ήταν τα χρόνια της εικονομαχίας αλλά και της τουρκοκρατίας. Και η οικογένεια στους κόλπους της οποίας παρέμειναν ζωντανές οι σταθερές αξίες του Γένους. Αυτή την ανεκτίμητη κληρονομιά οφείλουμε και σήμερα να την προφυλάξουμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές». Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τσαριτσάνης, όπου συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτων και ο Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος.

Έχουμε ανάγκη πρότυπα όπως ο Κωνσταντίνος Οικονόμου

Στην ιστορική κοινότητα τιμήθηκε και η μνήμη του μεγάλου Δασκάλου του Γένους Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων -άξιου τέκνου της Τσαριτσάνης.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στη δήλωσή του επισημαίνει σχετικά ότι «ο Κωνσταντίνος Οικονόμου ο εξ Οικονόμων αποτελεί πρότυπο Έλληνα λογίου, που συνδύαζε γόνιμα και δημιουργικά τις ιδέες της προόδου που έρχονταν από την Δύση με τις παραδοσιακές αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Με υψηλό ηθικό φρόνημα, χωρίς συμβιβασμούς, υπηρέτησε την πατρίδα μέχρι τέλους. Σε μια εποχή που οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο ελληνισμός πολλαπλασιάζονται, με τον πόλεμο να έχει γίνει μια καθημερινότητα στις ειδήσεις και να ακούγονται φωνές ακόμη και για την εξάπλωσή του στον ευρωπαϊκό χώρο, με τον αναθεωρητικό γείτονα να συνεχίζει να αναπολεί το οθωμανικό του παρελθόν, έχουμε ανάγκη από ανάλογα ηθικά και πνευματικά παραστήματα όπως ήταν ο Κωνσταντίνος Οικονόμου».

Μετά το πέρας της λειτουργίας για τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας και την επιμνημόσυνη δέηση για τον μεγάλο δάσκαλο του γένους, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος δέχθηκε το κέρασμα στην παρακείμενη Οικονόμειο Σχολή και ακολούθως παρακολούθησε στην πλατεία του χωριού παραδοσιακούς χορούς, ενώ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές και να συνομιλήσει με κατοίκους και επισκέπτες της γραφικής κοινότητας.

Previous ArticleNext Article