Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος στη Βουλή: Ο κ. Τσίπρας ξεχνά τη γάτα των Ιμαλαΐων και τα βοσκοτόπια

«Το παγκόσμιο τοπίο των μέσων ενημέρωσης έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια με δραματικό τρόπο, λόγω των αλλεπάλληλων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Στην Ελλάδα, από τα δύο κρατικά κανάλια της νεότητάς μας, φθάσαμε στην έκρηξη του διαδικτύου, με το youtube, το NETFLIX, το facebook, το Instagram, το TikTok και όλες αυτές τις πλατφόρμες που έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Η πανδημία, η καραντίνα, η κοινωνική αποστασιοποίηση επιτάχυνε ακόμη περισσότερο τη μετάβαση στη νέα εποχή. Αυτή η νέα πραγματικότητα απαιτεί νομοθετική διευθέτηση των πολλαπλών και σύνθετων εκκρεμοτήτων που προκάλεσε. Τόσο όσον αφορά την επιχειρηματική – οικονομική πλευρά των σχετικών δραστηριοτήτων όσο και τις διάφορες παρενέργειες και αρνητικές παρεκκλίσεις που εντοπίζονται». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα οπτικοακουστικά μέσα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησε να δημιουργήσει θόρυβο με επίκεντρο την ΕΡΤ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για χειραγώγηση της ενημέρωσης. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα έφθασε στο σημείο να μιλήσει για οργουλιανές τακτικές –αγνοώντας μάλλον ότι τα έργα του Όργουελ, και πρωτίστως το “1984” αναφέρονται ευθέως στον έλεγχο της σκέψης που προσπάθησαν να ασκήσουν καθεστώτα που ο ίδιος και η παράταξή του συνεχίζουν να επαινούν. Ξεχνώντας με μεγάλη ευκολία τα έργα και της ημέρες της ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν προπαγάνδιζε σκανδαλωδώς την τότε κυβέρνηση, με μπροστάρηδες γνωστούς και μη εξαιρετέους δημοσιογράφους, που είχαν χαρακτηρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη “φασίστα”. Η ΕΡΤ που στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε βυθιστεί στην ανυποληψία, με νούμερα τηλεθέασης στα τάρταρα. Μιλά, επίσης, η αντιπολίτευση για έλεγχο της κρατικής τηλεόρασης, την ώρα που μια σειρά πρώην διευθυντικών στελεχών της ΕΡΤ είναι σήμερα σε καίρια πόστα στο Κόκκινο, την Αυγή και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μας κουνά το δάκτυλο για έλεγχο των πληροφοριών στα ΜΜΕ, λες και πάθαμε όλοι ομαδική αμνησία και ξεχάσαμε τη γάτα των Ιμαλαΐων, την απόπειρα ελέγχου των ΜΜΕ μέσω της αδειοδότησης των καναλιών με τα βοσκοτόπια».

Προστασία παιδιών και fake news

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «οι συνέπειες για τον ψυχικό κόσμο των παιδιών από την επαφή με καταστάσεις που δεν μπορούν να διαχειριστούν, μπορούν να είναι μόνιμες. Για τον λόγο αυτό και το δίχτυ προστασίας που προωθείται με την Οδηγία είναι μια άκρως επιβαλλόμενη συνθήκη. Το ίδιο ισχύει και για το πλαίσιο προστασίας που θεσμοθετείται από όσους χρησιμοποιούν τα μέσα και τις πλατφόρμες για να περάσουν μηνύματα μίσους και φανατισμού, που συνήθως συνοδεύονται από την μάστιγα της εποχής τα fake news. Το πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα φαινόμενα το είδαμε και πρόσφατα στις ΗΠΑ με την εισβολή στο Κογκρέσο».

Ο ρόλος της ΕΡΤ

Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «οι δυνατότητες της ΕΡΤ είναι μεγάλες. Ήδη η ανάκαμψη που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα, δείχνει ότι η δημόσια τηλεόραση μπορεί να καταλάβει τη θέση που της αρμόζει στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ραδιοτηλεοράσεις. Η ΕΡΤ μπορεί να επιβάλει διαφορετικούς αξιακούς κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό περιβάλλον, απαλλαγμένη εν μέρει από την επιδίωξη του κέρδους. Μπορεί και πρέπει να στοχεύει στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου της κοινωνίας, στην προβολή της ιστορίας μας και της παράδοσής μας, ιδιαίτερα φέτος που συμπληρώνονται τα 200 έτη από την παλιγγενεσία, στην ανάδειξη της ελληνική περιφέρειας, στην ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, στην διασύνδεση της ομογένειας με την πατρίδα, στην ανάδειξη του πλούτου της ελληνικής λογοτεχνίας –όλοι θυμόμαστε τις υπέροχες σειρές με τις οποίες μεγαλώσαμε όπως οι Πανθέοι, ο Χριστός ξανασταυρώνεται, η Λωξάνδρα, και τόσες άλλες».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/wyCoYUgERdc

Previous ArticleNext Article