Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος στη Βουλή: Η τηλεργασία φέρνει επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου!

«Ευελπιστούμε, κ. υπουργέ, ότι η εισαγωγή της τηλεργασίας και ο περαιτέρω ψηφιακός εκσυγχρονισμός του κρατικού μηχανισμού θα αποτελέσει σημείο καμπής για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημοσίου τομέα και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του προς όφελος του πολίτη». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, κατά τη εισαγωγική του παρέμβαση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το θεσμικό πλαίσιο της τηλεργασίας στον δημόσιο τομέα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «οι συνθήκες και οι τρόποι εργασίας αλλάζουν ραγδαία εδώ και δύο τουλάχιστον αιώνες, από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης. Ωστόσο, σήμερα, παρακολουθούμε πραγματικά μια έκρηξη που έχουν προκαλέσει στον τρόπο εργασίας οι ασύλληπτες έως και πριν μερικές δεκαετίες κατακτήσεις της τεχνολογίας. Οι νέες και διαρκώς ανανεούμενες τεχνολογικές εφαρμογές εξαναγκάζουν κράτη, κοινωνίες, επιχειρήσεις, τους ίδιους τους ανθρώπους ως ατομικότητες, να αλλάζουν, για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Γιατί όποιος δεν το κάνει κινδυνεύει να έχει την τύχη των δεινοσαύρων!

Αυτό ισχύει, βεβαίως, και για τον δημόσιο τομέα, ο οποίος έχει δημιουργηθεί υπό διαφορετικές συνθήκες, και δέχεται έως και σήμερα, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες εκσυγχρονισμού και το φιλότιμο πολλών δημοσίων υπαλλήλων, κριτική για το “προπατορικό αμάρτημα” της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τον πολίτη. Αυτό το μοντέλο, ωστόσο, όπως και αυτό του υπαλλήλου που κτυπά κάρτα σε καθορισμένες ώρες για να κάνει μια μονότονη και επαναλαμβανόμενη εργασία, πολλές φορές χωρίς διάθεση, μπορεί να γίνει παρελθόν.

Πρώτον, γιατί οι δυνατότητες της ψηφιακής επανάστασης καταργούν σημαντικό μέρος του κυκεώνα της γραφειοκρατίας, των ατελείωτων ουρών, με τον εύλογο εκνευρισμό και τις χαμένες εργατοώρες. Πλέον, από το σπίτι σου, από το αυτοκίνητο, από την εξοχή, από όπου είσαι έχεις πρόσβαση σε όποια υπηρεσία σου είναι αναγκαία. Άμεσα, εύκολα, αποτελεσματικά.

Και δεύτερον, γιατί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν την άνεση σε πλείστες περιπτώσεις να εργαστούν από το σπίτι τους, φέροντας σε πέρας τη δουλειά που θα έκαναν από το γραφείο τους. Χωρίς να χάνουν χρόνο σε πολύωρες μετακινήσεις, επιβαρύνοντας και το περιβάλλον, χωρίς να βρίσκονται στο γραφείο ή τον χώρο της υπηρεσίας τους, παρά εκεί που οι ίδιοι επιλέγουν. Βεβαίως, με τις ασφαλιστικές δικλείδες της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και με απόλυτο σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων. Όλα αυτά δεν είναι πιά σενάρια επιστημονικής φαντασίας –ο νέος κόσμος είναι πλέον μια πραγματικότητα, και εμείς ως χώρα καλούμαστε να εισέλθουμε με γρήγορα βήματα σε αυτόν».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «ο όρος τηλεργασία ήταν μάλλον άγνωστος έως πρόσφατα στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Και σε κάποιους, σαφώς λιγότερους, παρέπεμπε σε τρόπους εργασίας που είχαν αναπτυχθεί σε πολύ πιο προηγμένες τεχνολογικά και ψηφιακά χώρες.

Ήλθε, όμως, η αναπάντεχη δοκιμασία της πανδημίας, που επέβαλε μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο εργασίας και ειδικά στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών. Όλους αυτούς τους δύσκολους μήνες ο κρατικός μηχανισμός δεν κατέβασε ρολά, δεν σταμάτησε την λειτουργία του, δεν έπαψε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών. Με τα, κατά κοινή ομολογία, άλματα στην ψηφιακή επικοινωνία, πολλά πράγματα έτρεξαν με ταχύτερους ρυθμούς.

Ελπίζουμε ότι σύντομα, με την πρόοδο στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, θα μπορέσουμε να βγούμε από το αυτό τούνελ της πανδημίας που βιώνουμε ως ανθρωπότητα. Και ότι η ζωή μας θα επιστρέψει σε αυτό που συνηθίσαμε να αποκαλούμε κανονικότητα. Ότι θα κερδίσουμε πάλι την ελευθερία μας. Όμως, την εμπειρία που αποκτήσαμε με την δυναμική επέκταση της τεχνολογίας στον τρόπο εργασίας, νομίζω όλοι συμφωνούμε, πως πρέπει να την διαφυλάξουμε, να την διατηρήσουμε και να την εμβαθύνουμε».

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εισαγωγική παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/5vB9zR6vdLw

Previous ArticleNext Article